Пълнозърнестите храни за дълголетие

6515
Пълнозърнестите храни за дълголетие
Снимка: yilmazfatih / Pixabay

Пълнозърнестите храни са едни от най-полезните за човешкия организъм. Те са богати на много фибри, витамини и минерали и поддържат в добро здраве сърцето ни, стомашно-чревния тракт, кожата и т.н. За да се докаже положителният им ефект върху здравето, учени са провели две паралелни изследвания, чиито резултати по категоричен начин доказват ползите от тях.

В първото изследване са участвали само мъже, които са били около 40 хиляди, а във второто са участвали около 75 хиляди жени. При всички тях учените са следили начина им на живот, навиците им, здравословните им показатели, теглото, количеството алкохол, което са консумирали, и наличието на някои вредни навици, като тютюнопушенето. Проучването в групата на жените е продължило шест години, а при мъжете четири и за всичкото това време е установено, че добавянето на само 28 грама зърнени храни в ежедневното меню, намалява със 7% риска от ранна смърт и с 10% риска от сърдечно-съдови заболявания.

Опровергаха популярния мит за пълнозърнестите храни и наднорменото тегло

Ново изследване опроверга схващането, че консумацията на пълнозърнести продукти снижава риска от наднормено тегло. Според изводите от п...

Сред зърнените продукти, които се препоръчва да включим в ежедневното си меню са пълнозърнестия хляб, овесените ядки, елдата, кафявия ориз, киноата и други. Консумацията на овесени ядки е най-добрия вариант да поддържаме сърцето си здраво и да намалим риска от сърдени заболявания. Този риск може да се намали с до 20% и ако заменим червеното месо с някои от изброените по-горе продукти. Освен, това те предпазват човека от заболявания като рак, диабет, затлъстяване и много други. Освен, че ще запазим здравето си, с тях ние ще си набавим и така необходимите на организма ни витамини, минерали и аминокиселини. Тези храни са богати и на много фибри, протеини, антиоксиданти и микроелементи.

Елдата например е много богата на желязо, метионин, лизин, витамини от групата В и на много органични киселини, сред които са ябълковата, лимонената, малеиновата и фолиевата. Заради нейния състав, тя има свойствата да намалява нивата на лошия холестерол, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, стимулира кръвообразуването и повишава съпротивителните сили на организма към различни заболявания.

Киноата, която е много модерна в последно време също е много полезна. Тя съдържа всички необходими за човешкия организъм аминокиселини, богата е на магнезий, калций, желязо и още много други минерали и витамини. Тя съдържа много мазнини и въглехидрати и белтъчини. Освен тях киноата е богата и на скорбяла, растителни влакна и захари, а в някои от сортовете й се съдържат до 20% протеини.

Богатото съдържание на полезни вещества прави пълнозърнестите храни толкова полезни за нашето здраве. Те могат да бъдат включени във всяка диета или да бъдат част от ежедневното ви здравословно хранене.

Колко хляб трябва да ядем?

Увеличаването на употребата на пълнозърнести храни намалява риска от възникването на основни хронични заболявания и смъртност. Изследва...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com