Разберете кой е най-хубавият мед за пряка консумация?

43241
Разберете кой е най-хубавият мед за пряка консумация?
Снимка: Actualno.com

Пазарът на мед е богат и разнообразен. Но как да разберем кой е най-хубавият мед за пряка консумация? Всеки вид е полезен, вкусен и ароматен. Всеизвестна истина е, че един от най-важните фактори, влияещи върху качеството на меда е районът, в който пчелите летят и събират цветен прашец. Екологично чиста среда – това е нужно, за да се получи най-хубавия мед.

Според повечето хора вкусът и ароматът на меда определят техните предпочитания какъв мед да консумират. Течният мед през есента показва, че е имало допълнителна термична обработка, което на практика нарушава качеството на меда. Цветът на най-хубавия мед е с нюанси от тъмно кехлибарено до кафяво. Единственият минус е, че тъмните сортове мед много по-често предизвикват алергични реакции в сравнение със светлите видове мед.

Най-хубавият мед бива цветен, смесен и тип „медена роса“. А според цветята, от които пчелите събират цветен прашец, медът бива монофлорален и полифлорален. Както личи от наименованията, първият е от един вид растения, а вторият - смес от различни растения.

Лекар каза колко мед на ден е добре да се яде

Как да разберем кой е най-хубавият мед?

Ценителите на меда добре знаят, че има не само мед със светъл цвят, но и с тъмен. Разликата между тях е не само в цвета, но и в свойствата. Мнозина грешат, като смятат, че тъмният мед е с по-ниско качество. Просто цветът зависи както от медоносните растения, така и от времето в региона, дори и от вида на пчелните семейства. Тъмният мед е много богат на различни минерали, сред които желязо, мед и магнезий – докато светлият съдържа повече витамини.

За да установим кой е най-хубавия мед, трябва да си купуваме задължително такъв без добавена захар, нишесте или каквито и да било химикали, които му позволяват да остане течен много дълго. Най-сигурния начин да се сдобием с хубав мед е да го купуваме от познати пчелари, на които имаме доверие.

Кой е най-хубавият мед? При цялото разнообразие от мед на пазара е много трудно да определим точно кой вид мед е най-полезен, тъй като всеки вид сам по себе си има свои качества и лечебни свойства за различни болести. Но ако вземем предвид най-популярните мнения, тогава най-хубавият мед е този от липа и акация.

Не бива да се забравя, че медът не бива да се нагрява. Половината от полезните свойства се убиват в мед, загрят до 50 градуса, а при 60-70 градуса напълно изчезват всички ензими и микроелементи. Освен това при нагряване се образува токсично вещество, наречено хидроксиметилфурфорол. Когато е захаросан, медът не губи своите полезни свойства. По принцип дали медът е захаросан или не зависи от съдържанието на фруктоза и глюкоза в него.

Истинският мед може да бъде разпознат само така

Как да познаем кой е най-хубавият мед?

Изборът на висококачествен, а не мед-менте, по принцип не е лесен. Има няколко лесни начина. Първият е да се втрие мед в кожата. Ако е истински, той се абсорбира напълно. Другият начин е да се разтвори малко мед във вода - ако тя помътнее, става дума за фалшификат. Капнат ли се няколко капки йод в мед, разтворен във вода, трябва разтворът да стане жълт - в противен случай е налице некачествен мед. Най-често хората установяват, че са купили мед-менте, когато в продължение на 6 до 8 месеца той остане течен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

4 учебни предмета, които ще ви озадачат

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Къде се намира най-големият язовир в света

Колко струва най-скъпата картина в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Колко държави има в Азия

Три лесни начина да изпълните дома си с аромати на пролет, освен с почистване

Евтин начин за борба с паяците: засадете това растение в дома си и ще забравите за тях завинаги!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com