С какво се хранят прилепите?

8544
С какво се хранят прилепите?
Снимка: Gettyimages

Прилепите са сред най-невероятните създания на планетата. Те са единствените бозайници, които могат да летят. Известни са повече от 700 вида прилепи, повечето от които са насекомоядни. Днес е добре известно, че те не се превръщат в чудовища, които пият човешка кръв. Въпреки това, много хора все още се страхуват и не харесват тези малки животни.

Повечето са насекомоядни, много от тях ядат и дребни животни. Твърде малък брой са рибоядни, има също само три вида, които пият кръв; няколко вида вегетарианци предпочитат плодове и цветен прашец. Въпреки различните си предпочитания, всички прилепи (с изключение на вегетарианците) ловуват по един и същи начин. Когато летят, непрекъснато излъчват ултразвук през устата или носа си (в зависимост от вида). Щом улови „ехото“, отразено от жертвата, прилепът замълчава за момент и грабва плячката си.

Насекомоядни

Още: Наистина ли прилепите са слепи?

Насекомоядните прилепи, обаче, не ядат безразборно най-различни насекоми. Всяко животно има свои вкусови предпочитания. Някои обичат буболечки и мушици, други - пеперуди и молци, трети - малки паяци или дървесни ларви. Отделни видове предпочитат веднага да погълнат плячката във въздуха, други я хващат с крилете си като с мрежа.

Месоядни

Месоядните прилепи са твърде различни на външен вид от своите тревопасни роднини - имат доста остри зъби и големи размери на тялото. За храна предпочитат дребни животни: гущери, жаби, мишки и малки птици. По някакъв начин прилепите успяват да определят кои жаби са отровни и кои не - няма нито един случай да са сгрешили в избора си. Въпреки това им меню, месоядните прилепи много често се хранят с насекоми. Те нямат нищо против да ядат бръмбари или пеперуди. Методът им за лов е същият като този на насекомоядните. Разликата е, че не могат да глътнат месната си плячка във въздуха; затова връхлитат върху нея, притискат я с тяло и криле и след това я убиват.

Рибоядни

Още: Гризачи ли са прилепите?

Тези летящи бозайници живеят в Централна и Южна Америка. Хранят се с насекоми, жаби и гущери, но също и с риба. Това ги отличава от месоядните. Учените са доказали, че физически не могат да открият риба под вода, но реагират на най-малкото й колебание. Любителите на рибата ловуват по следния начин: когато падне нощта, долитат до езерото и започват бавно да кръжат над него; при най-малките вълни във водата се спускат надолу и нападат.

Вегетарианци

Природата е толкова удивителна, че е създала също и прилепи, които предпочитат плодове и цветен прашец. Но има много малко такива летящи мишки. Хранят се с насекоми, плодова пулпа, цветен нектар и ядки. По този начин спомагат за опрашването.

Вампири

Още: Прилепът пчела е най-малкият бозайник в света!

В света има много малко прилепи, които консумират кръв - само 3 вида: същински кръвосмучещ, малък кръвосмучещ и белокрил вампир. Но тези кръвопийци не пият човешка кръв. Максимумът, на който са способни, е да ухапят човек при самозащита. Цялата структура на тялото им е адаптирана към тяхното хранене: къс нос с инфрачервени рецептори, големи резци, канали на долната челюст, през които тече консумираната кръв. Вампирите са единствените прилепи, способни да се движат по земята. След като открие жертвата си с помощта на ултразвук, кръвопиецът се приближава до нея по земята и използва своите рецептори, за да изчисли най-доброто място за ухапване. Въпреки разпространеното мнение, тези животни не смучат кръв, а я ближат. Слюнката на вампирите съдържа специален ензим, който предотвратява съсирването на кръвта на жертвата. Прилепите не могат да пият големи количества кръв, затова това обстоятелство не бива да плаши - но са носители на опасни болести, които могат да се предават на животни и хора.

Всеки вид прилепи има специални социални взаимоотношения: всички те са много грижовни към малките и другите членове на колонията-ято, в която живеят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com