Ще ставате баба и дядо? - Ето няколко съвета.

6197
Ще ставате баба и дядо? - Ето няколко съвета.
Снимка: iStock/Guliver

Вече се вълнувате, че ще ставата баба/дядо. Сигурно си представяте само прегръдки, целувки и усмивки с внучето 24/7. Да, това е част от удоволствието да гледаш детето на твоето дете, но не е само забавление и игри.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат по-лесно да се подготвите за новата си роля:

1. Трябва да сте в добра физическа форма.

Направете си график за поддържане на физическата си форма, включващ бягане, упражнения, вдигане на тежести. Ще ви е от полза при игрите с внучето. 

2. Ще се чувствате още по-горди със собствените си деца.

Спомнете си за моментите, когато децата ви бяха малки: когато ги взехте на ръце за първи път, първото паднало зъбче, първата крачка, първата думичка. Вече се гордеете, че това малко човешко създание ще става родител и вие имате огромна заслуга за това.

3. Трябва да следвате указанията на децата си.

Може понякога да е предизвикателство, но трябва да помните, че сега вашето дете е родител. Родителите са тези, които имат последната дума. И не винаги мнението ви ще бъде приемано. Подгответе се за това и не се сърдете.

Домакинските трикове на баба, които са достатъчно ефективни и днес

4. Трябва да се адаптирате към новите времена.

Това, което сте правили за децата си, вече може да не е приемливо. Важно е да вярвате на децата си и да не им налагате вашите разбирания за родителството. 

5. Не трябва винаги да казвате “да”.

Ако децата ви помолят за помощ, включваща транспорт и грижи за детето, кажете да, само ако имате възможност и смятате, че ще се справите. Ако мислите, че не ви е по силите, по-добре кажете не. И не се сравнявайте с вашите родители в ролята на баба и дядо. По-здравословно е да си поставите граници, за да има баланс в отношенията родител-дете-баба/дядо.

6. Вие сте извор на семейни истории.

Спомнете си приказките и историите, които вашите баба и дядо са ви разказвали като дете. Е, сега е ваш ред. Вие ще трябва да разказвате случки и приказки на вуците. Не забравяйте, че някои от тези истории остават за цял живот в съзнанието на децата.  

7. Вие налагате семейните традиции.

Вие сте стожерът на семейните традиции. От вас зависи как ще се отбелязват семейните празници, какви ястия ще се слагат на трапезата. 

8. Вие налагате нови ритуали.

Създаването на нови традиции с вашите внуци е част от удоволствието да сте баба/дядо. Направете си градинка, която отглеждате заедно с внуците, ходете всяка седмица на кино, пишете заедно книжка с приказки, пейте песнички, танцувайте. Това са част от начините да създадете по-здрава връзка с внуците.

Манджата на баба, която никога няма да ни омръзне да похапваме

9. Спомнете си за веселите моменти с вашите баба и дядо.

Спане и готвене на открито, приказки до късно през нощта, правене на палатки от одеяла… В съзнанието ви ще изникнат куп забавни истории, които сте преживели с вашите баба и дядо. Подгответе се и вие да създавате спомени за вашите внуци.

10. Вашето “вчера” е като древна история за внуците ви.

Трудно е за внуците ви да си представят времената без интернет, без мобилни телефони, без TikTok и видео игри. Ако им разказвате за типичен летен ден, в който сте карали колело в квартала, плували сте в потока и сте си правили пикник в гората, може не винаги да ви разберат.

11. Направете място в дома си за “шедьоврите” на внуците.

Основното приложение на кухнята ви вече ще е да се превърне в арт галерия за цветните драсканици на внуците ви. Може да не са произведения на изкуството, но за вас ще са специални, затова направете място в дома си, където да ги излагате. 

12. Ще сте по-търпеливи с внуците отколкото с децата.

С възрастта идват мъдростта и търпението. Като родители често сте се ядосвали на децата си, че не правят нещо както трябва. Ще видите, че за същите неща няма изобщо да се гневите на внуците си. На този етап от живота вече сте се научили да си поемате въздух и да си щадите нервите. Освен това, оставете трудната част на родителите, а забавлението е за бабите и дядовците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com