Среден пръст - защо показването му означава нещо неприлично?

10277
Среден пръст - защо показването му означава нещо неприлично?
Снимка: iStock/Guliver

През 2012 г. една американска телевизионна компания се извини пред своите зрители, понеже излъчи как поп-певицата M.I.A. показва среден пръст по време на финала на първенството по американски футбол. Ала какво изобщо означава такъв жест? И защо е възприеман за нещо оскърбително и обидно?

Представете си следния епизод: известен интелектуалец демонстрира жест, познат на всички, за да изрази недоволство от изказване на политик, който говори блудкави общи приказки. Показва среден пръст и казва: „Този е голям демагог!"

Да, това се е случило наистина. Но не в телевизионно ток-шоу, нито в американския конгрес или британския парламент. Станало е в Атина през ІV век пр. Хр. - така философът Диоген оценил реч на оратора Демостен. Оказва се, че среден пръст, изпънат напред, а останалите пръсти присвити към дланта, е символ на оскърбление вече над две хиляди и триста години.

Фалически символ

Антрополозите са единодушни: това е един от най-древните, ако не и праисторически жестове, които хората използват. Средният пръст обозначава пениса, а свитите пръсти тестисите. Това е фалически образ. Символизира показване на еректирал мъжки полов член – фалос, а подобно поведение води произхода си още от първобитните хора.

8 жеста, издаващи лъжата

В Древния Рим имали специален израз за въпросния жест: „digitus impudicus“ – неприличен, безсрамен или оскърбителен пръст. Героят в една епиграма на поета Марциал, живял в І в. сл. Хр., се хвали с доброто си здраве и показва „неприличен“ среден пръст на лекарите, които го чакат да умре. Тук смисълът на жеста е ясен: „Надеждите ви няма да се сбъднат!“ Тази символика се влага в средния пръст често и до ден-днешен.

Тацит пише как воините на варварските германски племена показвали среден пръст към настъпващите римски легионери. Но още векове преди тях гърците използвали този жест като намек за мъжки гениталии. Древногръцкият драматург Аристофан през 419 г. пр. Хр. написва комедията „Облаци" – в нея един от героите жестикулира първо със среден пръст, а после със собствените си гениталии.

Французите си имат, така да се каже, национален „фалически поздрав“, наречен „ръка на честта“; представлява ръка, свита под прав ъгъл, а другата ръка се поставя до лакътя. Използва се най-вече като подигравка или закана за проваляне на намеренията на отсрещната страна.

В същото време подобна символика е вложена в британския жест „виктори“, обърнат наопаки (демонстрират се пак показалец и среден пръст, но дланта е обърната навътре, към човека, който прави жеста). Най-разпространената легенда е, че е използван за пръв път по време на битката при Айзенкур през 1415 г. Преди сражението френските пехотинци по този начин заплашвали да отрежат показалеца и средния пръст на пленените английски стрелци, за да не могат да опъват тетивите на лъковете. Но след своята победа англичаните насмешливо показвали „оцелелия“ си среден пръст на пленените французи.

Дребните мъжки жестове, по които жените полудяват от кеф

Обидното, неприлично и оскърбително значение на средния пръст доста отдавна е надхвърлило езикови, културни и национални граници. Сега жестът може да се види на социални протести, на футболни мачове и естрадни концерти по целия свят.

Преди години певицата Бритни Спиърс посочи средния си пръст на фотографи-папараци. Някои нейни почитатели обаче сметнаха, че жестът е адресиран към тях и звездата се наложи да се извинява.

Според мнозина обаче, макар средният пръст исторически да е символизирал пенис (фалос), той вече е загубил това си първоначално значение и не е проява на похотлив интерес. За много хора в най-различни страни жестът се е вкоренил в ежедневието и означава други неща – гняв, протест, емоции, вълнение, а не просто фалос.

На мнението, че този жест е прекалено „откровен“, някои възразяват: „Какво му е откровеното? Може да бъдат откровени танци, движения на тялото. А средният пръст си остава просто един пръст!“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com