Съотношение кайма смес: Колко свинско и колко телешко месо?

21421
Съотношение кайма смес: Колко свинско и колко телешко месо?
Снимка: Getty Images / Guliver

Каймата е смляно или кълцано месо, към което могат да бъдат добавени редица подправки, зеленчуци или хляб и да се приготвят вкусни и питателни аламинути, скара, ястия, част от които са традиционни за родната кухня. И кебапчетата, и мусаката, и сърмите са ястия, които са се превърнали във визитна картичка на националната ни кухня и са сред най-често поставяните на трапезата в страната ни. За да се получат вкусни тези ястия с кайма обаче, тя трябва да бъде качествена.

Какво ще рече качествена кайма?

Качеството на каймата зависи от редица фактори, сред които:

  • качество на месото, от което е приготвена каймата,
  • добавянето на подходящите подправки в правилното количество и съотношение,
  • уменията на майстора, приготвил каймата,
  • доброто омесване на каймата,
  • правилното съотношение кайма смес, тоест от колко да сложим в каймата от всеки вид месо, за да са перфектни вкусовите ѝ качества.

За приготвянето на кайма може да се използва само един вид месо – съществуват телешка, свинска, овча и дори кайма от риба, както и да се направи комбинация от два вида месо. В родната кухня е популярна каймата смес от свинско и телешко, като правилното съотношение кайма смес свинско към телешко е от ключово значение за вкусовите качества.

Перфектната кайма се приготвя с тази съставка - дори не предполагате коя е тя

Съотношение кайма смес

Съществува златен стандарт, който изисква използването на 40% телешко и 60% свинско месо, за да бъде съвършена каймата смес. Такова е съотношението между свинското и телешкото месо в повечето купешки кайми, които се предлагат на пазара. Това съотношение обаче не е задължително и ако сами приготвяте каймата си, може да го промените. То зависи от личния ви избор и предпочитания. Обичате по-мазничко?

Увеличете процента съдържание на свинско месо в каймата.  Ако държите на по-постна кайма, която е по-подходяща за диетата ви за контрол на теглото и отслабване, може да заложите на кайма смес, в която преобладава телешкото месо. В случай, че си купувате прясно месо и изисквате да ви го смелят на кайма, може да посочите по колко от двата вида месо да съдържа каймата, за да отговаря съотношението на личните ви предпочитания. Не прекалявайте обаче. За да се отличава с качество и превъзходни вкус и аромат, каймата, която приготвяте от два вида месо, следва да не е много далеч от препоръчителните и използваните в производството на храни 60 на 40.

Имайте предвид, че това е класическото съотношение в родната кухня и вероятно сте свикнали именно с този вкус, което ще рече, че е твърде възможно друго съотношение, твърде различно от посоченото, да не ви допадне – каймата да е твърде суха и ронеща се или пък твърде мазна за ястието. Съотношение от 70 към 30 обаче няма да изненада неприятно независимо какви са вкусовите ви предпочитания особено ако свинското не е много тлъсто. А ако си хапвате и кайма от чисто свинско месце, а не смес, то тогава може да увеличите процента на свинското още повече, без да ви се стори прекалено мазна получената кайма смес.

Коя е ТАЙНАТА за притовянето на перфектната кайма

Какво да имате предвид, когато купувате кайма?

В идеалния вариант ще си я приготвите у дома от месо, огледано лично от вас. Твърде малко хора имат обаче тази възможност и това щастие да се хранят с чисти храни, отгледани от тях. Ето защо се налага да съумявате да разпознавате по-добрите храни на пазара. Четете внимателно етикетите и опаковките, там ще откриете има ли прекалено много подобрители и оцветители в каймата, която се колебаете дали да закупите, и какво точно съдържа тя.

Червеният цвят на кайма, която не е телешка, не е добър знак и сочи, че вероятно е пълна с оцветители. По-доволни ще бъдете от вкуса, ако си закупите месо и го смелят пред вас. Ще забележите, че вкусовите качества ще са несравними с тези на готовата опакована кайма, а и ще избегнете консервантите, оцветителите и куп други съставки, от които нямате нужда и които не носят ползи за здравето ви.

Обърнете внимание на съдържанието на сол в готовата кайма. Тя е прекалено солена, тъй като солта се добавя щедро, за да се увеличи трайността. Ако се опитвате да ограничите консумацията на сол и да изключите тази бяла отрова от менюто си, то изберете кайма, която мелят пред вас, за да е безсолна.

Не е за предпочитане и консумацията на замразена кайма. Замразяването променя вкуса на каймата, като тази промяна не е към добро. И в този случай каймата, която се мели и смесва пред вас, е за предпочитане.

Не купувайте големи количества. За да хапвате прясна кайма, купете и смелете толкова, колкото ви трябва сега или най-много за седмицата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com