Тест за стрес на работното място - разберете дали сте под риск?

6620
Тест за стрес на работното място - разберете дали сте под риск?
Снимка: iStock/Guliver

Какво е стрес и как да се справим с него?

Думата "стрес" идва от английското "напрежение". Тази концепция е въведена през 1936 г. от канадския учен Салиер.

Стресът е присъщ на всеки организъм. Животът без стрес е смърт! Почти всички хора го изпитват по един или друг начин. Но едно стресово състояние се различава от друго по крайния резултат. Едното носи полза, релаксация, а второто вреда. Стресът е образно и събирателно понятие. Невъзможно е да го видите и докоснете, но да почувствате последствията под формата на нервност, раздразнителност, треперене на ръцете и краката, повишена умора, гърчове, сърцебиене, спазми в стомашно-чревния тракт. Всичко това са реални симптоми и всеки ги е изпитвал.

Тест за стрес на работното място

Стресът е най-високата степен на умствена и физическа умора, която възниква след значително пренапрежение. Нервната сила е най-висшият дар на природата в тялото, а нейната противоположност е нервната импотентност – стресово състояние. От научна и практическа медицинска гледна точка за стреса са характерни три етапа (фази).

Първата е тревожност

Човек започва да произвежда първоначални, защитни вещества за неутрализиране на стреса. Ако не помогнат, тогава опасността за здравето се увеличава.

Стрес, меланхолия или тревожност

Втората фаза – сравнение

Тук тялото хвърля върху локализацията на стреса всички сили на имунитета, системите, органи. Освобождават се хормони на радостта и стреса – ендорфини, които също са вътрешни антидепресанти и аналгетични елементи, които също помагат за преодоляване на срива. Ако в този случай не се постигне добър, положителен резултат, човекът развива заболяване.

Трета фаза - изчерпване на духовните и физически сили

В повечето случаи този етап завършва със смъртта на организма. Според статистиката около 50% от хората на земята са в стресово състояние от 1-ви или 2-ри етап. Сред някои видове стрес трябва да се внимава за психо-емоционалните, които с увеличаването си в някои случаи водят до хипертония, язви, диабет, бронхиална астма, тиреотоксикоза и постоянен страх. Всички тези случаи са сериозни заболявания. Във връзка със страха има дори древно вярване.

Поличби за стреса:

Един скитник вървял през пустинята и Чума го срещнала. Той пита Чумата: "Къде отиваш?" „До Багдад“, отговарила тя, „да убия 5000 души“. След известно време скитникът отново среща Чумата и се обръща към нея, казвайки й, че е постъпила много жестоко и несправедливо - вместо 5, тя е убила 50 хиляди. „Не“, възразила Чумата, „съсипах както казах точно 5 хиляди, останалите умряха от страх.“

При стресово състояние в организма се случват много биохимични реакции. В зависимост от индивидуалните характеристики на човек, стресът причинява дразнене с различна тежест. Например, при един човек може да е чувство на относителна тревожност, докато при друг може да е силен гняв.

В първия случай в кръвта се отделя адреналин (на практика се нарича "хормон на страхливия заек"), а във втория се отделя норепинефрин - "хормонът на агресивния лъв". При всяко стресово състояние в тялото се задейства определен механизъм.

Лекар: Това е най-ефективният начин за облекчаване на стреса

Разберете дали сте под риск

Стресовите начала в организма се възприемат от нервната система, която активира клетките на хипоталамуса и те отделят кортикотропния Rh фактор (CRF). Последният покрусява хипофизната жлеза и произвежда адренокортикотропен хормон. Заедно с това веществата на хипоталамуса и хипофизната жлеза действат върху надбъбречните жлези, които отделят кортикостероиди, които адаптират реакциите на стреса, както и катехоламини: адреналин и норепинефрин. Последните два хормона предизвикват следните реакции в организма:

  •  бронхите се разширяват;
  •  честотата на миокардните контракции се увеличава и артериите на сърцето се разширяват;
  •  разграждането на гликогена в черния дроб се засилва;
  •  стесняване на вените;
  •  артериите в кожата, бъбреците, червата се стесняват;
  •  повишава се мускулната контракция на мазнините в мастната тъкан.

Всички тези мобилизационни реакции са насочени към потушаване на симптомите на стреса.

Козметолозите отбелязват, че повтарящият се стрес се отразява неблагоприятно върху състоянието на кожата поради липсата на кислород и хранителни вещества, пренасяни от кръвта. Това води до алергии, акне, нервен сърбеж и загуба на коса, поради липса на цинк, важен микроелемент за здравето на косата.

Стресовите ситуации в млада възраст могат да причинят редица заболявания, които не са характерни за този период от живота. Така, например, учени от университета в Мичиган в продължение на 4 години наблюдавали 617 студенти, които са имали повтарящи се стресови ситуации. До края на наблюдението около 44% от тези хора стават клиенти на клиники със запис в медицинския картон „хипертония”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com