Тези грешки правим всички при съхраняване на хранителни продукти!

2112
Тези грешки правим всички при съхраняване на хранителни продукти!
Снимка: iStock/Guliver

Правилното съхранение на храните е от съществено значение за запазване на тяхното качество и безопасност. Плюс това, съхраняването им по правилния начин може да ви спести пари и да намали отпадъците.

При съхраняване на хранителни продукти някои грешки са често срещани. Ето част от тях и как лесно да ги избегнете.

1. Измиване на плодовете и зеленчуците, преди да ги поставите в хладилника

Тази практика може да компрометира качеството на храната, тъй като излишната влага ускорява процеса на разваляне. Най-добрият вариант е да я съхранявате в оригиналната й опаковка или да я прехвърлите в подходящи съдове.

2. Оставяне на храна, непокрита в хладилника

Това я излага на въздух и увеличава риска от замърсяване. За да избегнете този проблем, покрийте храната с найлон или използвайте съдове с капак.

3. Съхраняване на яйцата върху вратата на хладилника

Това местоположение излага яйцата на постоянни температурни промени, което увеличава риска от бактериална пролиферация. Най-добрият вариант е да ги съхранявате на долния рафт, където температурата е по-стабилна.

4. Съхраняване на остатъците от храна за дълго време в хладилника

Въпреки че е удобно да използвате остатъци от храна, не трябва да ги държите в хладилника твърде дълго. Най-добре ги изхвърляйте след три или четири дни, за да избегнете разпространението на вредни микроорганизми. Етикетирането на остатъците с датата на производство помага за контролиране на времето за съхранение и предотвратява консумацията на храни с изтекъл срок на годност.

7 начина за правилно съхранение на храната

5. Неправилно организиране на храната в хладилника

Поставяйте сурово месо и риба на долния рафт, за да предотвратите попадането на замърсени капчици върху други храни и компрометиране на качеството на храната.

6. Съхраняване на храна на стайна температура

Някои храни, като мляко, сирене и месо, задължително трябва да се съхраняват в хладилник, за да се предотврати размножаването на бактерии. Винаги проверявайте информацията на етикета, за да знаете как да съхранявате храната правилно.

Като следвате тези съвети, можете да гарантирате, че вашата храна се съхранява правилно, запазвайки нейното качество и повишавайки безопасността й.

Разлика между замразяване и охлаждане

Има разлика между тези две практики, които са толкова често срещани. Обичайна грешка тук е да се пренебрегват препоръките на производителя, които са посочени на етикета на всеки продукт. Почти всички храни може да бъдат замразени. Това увеличава срока на годност, за да се постигне по-дълготрайно съхраняване – но и тук има граници.

Образуването на лед гарантира, че микроорганизмите не вредят на храната. Така в някои случаи тя може да се запази до шест месеца. Въпреки това, оригиналните характеристики на продукта може да се окажат влошени - особено когато става въпрос за млечни продукти, например. Във всеки случай замразяване имаме при температури под 0°C.

В охладените, а не замразени продукти - при които температурата е над 0 градуса, вкусът и текстурата им се запазват. Ала от друга страна, това е метод, който трябва да се прилага ограничено време.

Чести грешки при съхранението на храната в хладилника, заради които тя се разваля по-бързо

Друга грешка е съхраняване на нетрайни храни в хладилник за повече от 5 дни. Температурата в хладилника трябва да бъде между 3ºC и 5ºC.

Неправилно е съхранението на продукти без спазване на нужната хигиена или държане на храна в найлонови торбички, вместо в подходящи съдове. Вярно, че се използват найлонови пакети при замразяване - но това са специфични модели. Найлонови торбички от магазини не са сред тях, защото преминават през процеси, които могат да замърсят продукта. Затова използвайте магазинерските торбички само за транспортиране.

А при замразяване избирайте найлонови торбички за храна, които са стерилизирани и са направени точно за хладилник или фризер. Освен, че предпазват продукта от контакт с кислород, което позволява по-дългото му запазване, те са и прозрачни, което улеснява намирането на желаната храна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: екзистенциален или екзестенциален?

4 причини защо се образуват мокри петна по тавана

Кои са най-големите реки извиращи от Пирин?

Как да научим кучето на хигиенни навици?

Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо

Колко захар е препоръчително да ядем дневно?

Най-добрите закуски за МЪЖЕ са ето тези!

Как да се наспим дори с малко часове сън?

Двата вълка, които живеят в нас - много мъдра притча

Най-разтърсващото стихотворение на Пейо Яворов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com