Тези храни не могат да се съхраняват в хладилник: домати, сливи и още 9 зеленчуци и плодове

10874
Тези храни не могат да се съхраняват в хладилник: домати, сливи и още 9 зеленчуци и плодове
Снимка: iStock

Някои от тези продукти губят вкуса си поради съхранение в хладилника, други могат просто да се съхраняват безопасно на рафта. Нека помислим за какви плодове и зеленчуци говорим. За повечето ходенето на пазар или магазин преди всяко хранене е непозволен лукс. Затова най-често поставяме храната в хладилника за дългосрочно съхранение. Не всички обаче понасят добре студа.

Ето списък с храни, които определено не трябва да се съхраняват в хладилник.

Домати

На перваза на прозореца доматите могат да узреят до абсолютно съвършенство, но хладилникът може да развали текстурата им, правейки месото брашнесто и неприятно и отслабвайки вкуса на зеленчука. Ако искате вашият домат да е апетитен и сочен, не го оставяйте на студено.

Сливи, праскови и череши

Както при доматите, плодовете със семена, като сливи, праскови и череши, могат да променят структурата си, когато са студени. От гладка и копринена плътта им може да стане брашнеста и тогава тези плодове вече няма да бъдат толкова вкусни. Най-добре е да ги държите на рафт. 

Кои храни никога не трябва да се държат в хладилник?

Авокадо

Авокадото узрява добре на открито, така че рафтът или первазът на прозореца ще свършат работа, а съхраняването на този продукт в хладилника се счита за приемливо само ако авокадото вече е узряло, но трябва да се съхранява още един или два дни преди ядене.

Лук (включително шалот)

С изключение на зеления лук, всички други производни на лука е най-добре да се съхраняват далеч от хладилника. Най-добре е да съхранявате луковиците на хладно, сухо и тъмно място, като внимавате да не ги увивате в найлонови торбички.

Чесън

Подобно на лука, за чесъна е важно да диша. Съхранявайте го на сухо и тъмно място и предпочитайте платнена торбичка пред найлонова торбичка.

Картофи

Нишестените зеленчуци трябва да се съхраняват на сухо и тъмно място, на хладно, но не студено. Това предпазва картофите от покълване, което се улеснява от слънчевата светлина и влагата. Покълването на картофите няма да доведе до повече картофи, а само до допълнителни проблеми при отрязването на кълновете. Не забравяйте, че покълналите картофи съдържат някои потенциално вредни съединения и не трябва да се консумират.

Батат

Подобно на обикновените картофи, сладките картофи се съхранява най-добре на умерено хладно и тъмно място, а не в хладилник. Студът може да повлияе на вкуса му и да го направи по-мек.

Ето кои са храните, които не трябва да се съхраняват в хладилник

Пъпеш

Пъпешът може да се съхранява в хладилник, но е по-добре при сервиране да е на стайна температура. Това ще направи пулпата възможно най-мека, топяща се в устата ви. Промяната на температурата на пъпеша го прави малко по-малко сочен, тъй като текстурата се променя.

Ананас

Неприятна особеност на ананаса е, че веднага щом бъде отрязан в плантацията, той спира да се развива и вече няма да узрее. Ето защо е важно да се опитате да купите идеално узрял плод, за да можете да изядете колкото е възможно повече от сладката каша. Това също означава, че може да се съхранява при стайна температура.

Царевица

Царевицата всъщност не е зеленчук, но и мястото й не е в хладилника. Поставянето на царевица в хладилника няма да й навреди само по себе си и може да я запази свежа по-дълго, но ако ще я използвате в рамките на ден-два, може да освободите място за храна, която се разваля по-бързо.

Тиква

Подобно на царевицата, тиквата може да се съхранява спокойно на рафт, а не в хладилника. Вместо обемисти зеленчуци, по-добре е да поставите нещо на студено, което ще се развали по-бързо. Например тиквичките, които имат много по-тънка кора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com