Той лъже и не се изчервява: Kак да разпознаете лъжец по движението на краката му?

3671
Той лъже и не се изчервява: Kак да разпознаете лъжец по движението на краката му?
Снимка: iStock

За да разберем емоциите на друг човек, когато общуваме, обикновено гледаме лицето и очите. Но този метод не винаги работи: много хора знаят как да контролират изражението на лицето си доста добре.

Има, разбира се, и други невербални знаци, по които можете да разчетете емоциите и намеренията на друг човек. Например чрез движенията на ръцете или краката.

Според експерти, за да разберете, че ви лъжат, трябва да погледнете не само лицето на събеседника, но и краката му. Лъжецът може да бъде разпознат от бързите движения на краката при общуване.

8 жеста, издаващи лъжата

Американският експерт по профилиране, бивш агент на ФБР Джо Наваро отбелязва, че когато човек лъже, краката му започват да се движат по-активно. Докато добрият лъжец контролира изражението на лицето си, а много напредналият лъжец наблюдава ръцете си, всички, като правило, забравят за краката си. Въпреки че това се усеща несъзнателно, затова много хора, склонни към лъжи и лицемерие, се чувстват по-удобно да седят на затворена маса.

Наблюденията на Наваро са потвърдени и в експерименти на психолога Пол Екман: ​​несъзнателното активиране на движенията на краката по време на лъжа е характерно за всички участници в експериментите, независимо от пола и възрастта.

Този знак може да се вземе предвид при провеждане на важни преговори или по време на интервю. В такива ситуации специалистът съветва да седнете така, че да виждате краката на колегата си.

7 знака, че ви лъжат

Други методи

Разбира се, не трябва постоянно да очаквате трикове и лъжи от другите - това прави света мрачен, прави ви недоверчиви и сериозно намалява шансовете ви да станете щастливи. Въпреки това, приемането на каквито и да е думи за номинална стойност определено не е опция.

Холандски учени изследваха ефективността на друг метод за разпознаване на лъжата. Те проведоха експеримент с участието на почти 1,5 хиляди души. Те бяха помолени да проучат няколко писмени „свидетелства“ и видеоклипове на студенти, които говорят за това как са прекарали деня си, и след това да познаят кой лъже и кой не.

Оказва се, че тези, които разчитат на интуицията, рядко дават правилните отговори. Но онези, които обръщат внимание на количеството детайли в разказите на учениците - описания на места, действия, обекти, събития и техните времеви рамки - разграничиха истината от лъжата с точност от 80%.

Анализаторът на поведението Джон Шафер говори за друг знак, който може да показва измама: човек почесва или търка носа си по време на разговор, често го докосва. В същото време специалистът съветва да не разчитаме сляпо на този знак, а да го разглеждаме в комбинация с други невербални сигнали: човек наистина може да има сърбеж в носа - например заради алергии, суха кожа или настинка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво се прави със старото яйце от Великден?

Колко пъти трябва да втаса тестото за козунака, за да е мек и пухкав

Как да сварим яйца за Великден?

Колко време се варят яйца за Великден?

Стихотворение за 2 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 2 май 2024

Таро хороскоп за 2 май 2024

Често сънувате едно и също нещо или имате кошмари? Експерти споделят ценни съвети за сънищата

Боядисване на яйца 2024 г.: Легенди, вярвания, техники и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Какво се прави със старото яйце от Великден?
Какво се прави със старото яйце от Великден?

По традиция първото яйце за Великден се боядисва в червено и се оставя пред иконата у дома. Яйцето трябва да остане там до следващия Великден да закриля...