Топ 10 на най-малките държави в света

4840
Топ 10 на най-малките държави в света
Снимка: iStock/Guliver

В момента в света има 195 държави, като само 24 са с площ под 1000 кв. км. Някои от тях, включително Ватикана, Монако и Науру, са по-малки от градове като Ню Йорк, Токио, Чикаго и Атланта. Днес ще ви запознаем с 10-те най-малки държави в света.

Кои са 10-те най-малки държави в света?

10. Малта, 316 кв. км

Малта, архипелаг от седем острова в Средиземно море, заема 316 кв. км. Само три от тях – Малта, Гозо и Комино, са населени. Със своите 446,547 души, Малта е една от най-гъсто населените страни в света. Английският и малтийският са основните езици. Известна с историческото и културно си богатство, страната привлича туристи с праисторически храмове, като "Hypogeum", и красиви плажове. След придобиването на независимост през 1964 г., туризмът е станал ключов икономически фактор.

Колко на брой са държавите в Северна Америка

9. Малдивите, 298 кв. км

Малдивският архипелаг в Индийския океан e с 1090 острова, но само 200 са населени. С обща площ от 298 кв. км и население от 393,500 души, те са обитавани от 5-ти век пр. Хр. През 1965 г., след период на португалско, холандско и британско владичество, Малдивите стават независима държава. Със своите бели пясъчни плажове и коралови рифове, Малдивите предлагат уникално преживяване на посетителите. Въпреки това, ниската им надморска височина ги прави най-ниската държава в света, като са заплашени от ерозията поради повишаването на морското равнище.

8. Сейнт Китс и Невис, 261 кв. км

Съставени от два карибски острова, Сейнт Китс и Невис имат обща площ от 261 кв. км. През 1713 г. стават британска колония, а през 1983 г. постигат независимост. С население от 51,538 души, тези острови са известни с девствени плажове и приятен климат. Икономиката им се основава на захар и туризъм. 

Монако

7. Маршалови острови, 181 кв. км

Маршаловите острови, образуващи стотици острови и хиляди островчета, обхващат 181 кв. км. с общо население от 68,000 души. Основана през 1986 г. като свободна асоциация със Съединените щати, страната използва американския долар като официална валута. Привлекателната им природа и ярко сините води ги правят популярна туристическа дестинация, а разнообразната им икономика включва занаятчийство, производство на коприна, риболов и туризъм. Тези острови са дом на множество видове корали и риби, правейки ги уникално място за гмуркане.

6. Лихтенщайн, 160 кв. км

Лихтенщайн, малка алпийска страна между Австрия и Швейцария, се простира на 160 кв. км. и население от 37,132 души. Като единствената държава в света, която е изцяло в Алпите, Лихтенщайн е известен със своята икономическа стабилност и богатство. Като конституционна монархия с една парламентарна система, страната се отличава с ниска безработица и висок БВП на глава от населението.

Колко на брой са държавите в Южна Америка

5. Сан Марино, 61 кв. км

Сан Марино, с площ от 61 кв. км, е третата най-малка страна в Европа. Основана през 301 г. пр.Хр., тя е изцяло заобиколена от Италия и е най-старата република в Европа. Населението й от 30,000 души е разпределено в девет общини, а столицата е град Сан Марино. Икономиката на страната е насочена към туризма, банковия сектор и текстилната индустрия, като тя е сред най-богатите държави според БВП.

4. Тувалу, 26 кв. км

Тувалу, съставена от пет атола и четири острова в Западния Тихи океан, разполага със заобикалящи я коралови рифове. С площ от 26 кв. км и население от 11,000 души, Тувалу е една от най-ниските държави в света. Първоначално обитавана от полинезийци, Тувалу става британска колония през 1976 г. и постига независимост през 1978 г. Главния си приход получава от туризма, риболова и селското стопанство. Страната също се сблъсква с предизвикателства като повишаване на морското равнище.

Знаете ли коя е столицата на Бразилия

3. Науру, 21 кв. км

Науру, със своите 21 кв. км, е най-малката островна държава в света и втората най-малко населена с 9,378 обитатели. Известна с бели пясъчни плажове и коралови рифове, Науру постига икономически успех през 20-ти век чрез добива на фосфати. Въпреки това, прекомерният добив води до изчерпване на ресурса, а днес страната се опитва да развива нови сектори като туризъм и офшорно банкиране.

2. Монако, 2 кв. км

Монако, разположена в Западна Европа, със своите 2 кв. км е втората най-малка държава в света. С население от 36,950 души, което я прави най-гъсто населената държава, Монако е независима държава и конституционна монархия. С висок БВП и благоденствие, основаващо се предимно на казината и туризма, Монако е една от най-богатите страни в света. Казиното Монте Карло и автомобилната гонка Голяма награда на Монако са икони за държавата.

Всеки иска да живее в тях - най-богатите страни в света

1. Ватикана, 0,44 кв. км

Ватикана, с площ от само 0,44 кв. км, е най-малката държава в света. Заобиколена изцяло от град Рим, тя е известна и като „Светият престол“. С население от 842 души, Ватикана е монархическа държава, оглавявана от Римския епископ. Със значителни атракции като Базиликата „Свети Петър“, Ватиканските музеи и Сикстинската капела, тя привлича повече от 4 милиона посетители годишно. Съчетавайки религиозна и културна значимост, Ватикана е единствена по рода си и стои извън стандартните параметри за държава.

Тези най-малки държави в света, въпреки своите размери, играят важна роля в историята, икономиката и културата на света, предоставяйки уникални и неповторими преживявания за своите граждани и посетители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com