Топ 10 на най-употребяваните турски думи в България

71815
Топ 10 на най-употребяваните турски думи в България
Снимка: iStock/Guliver

Турцизмите, вкоренили се в езика ни от времето на Османската империя, са толкова много и толкова дълбоко залегнали особено в разговорната реч, че вероятно употребявате много от тях ежедневно, без дори да подозирате, че са турски думи. Знаете ли например, че една от любимите на тийнейджърите думи – „кеф“ е именно турцизъм?

Вижте кои са 10-те най-употребявани турски думи и какво е значението им, ако случайно не сте ги чували, в което всъщност силно се съмняваме.

Най-употребяваните турски думи в България

Убедени сме, че част от най-употребяваните турски думи у нас са част и от вашата лексика и ги използвате, без да подозирате произхода им, считайки ги за български. Тези думи не само рядко се разпознават като чужди, но често имат и друг корен освен турския – арабски, персийски, гръцки и са навлезли по-рано в турския език от други страни и народи. Все пак те са турски думи, а сред най-употребяваните турски думи в България, които рядко идентифицираме като чужди, са:

1.       Чорба

Може да срещнете думата както във велики литературни произведения като „Бай Ганьо“, така и в менюто на редица съвременни и модерни български ресторанти. Някои я използват като синоним на супа, а други – само за определени ястия – рибена чорба например рядко ще срещнете като рибена супа. Същото се отнася и за боб чорбата, която не се сещам да съм срещала като боб супа. Всъщност чорбата наистина е супа и това е дума, навлязла и останала в езика ни от турския език и времето на Османската империя.

2.       Бакшиш

Дума, която често се употребява при заплащане за услуга и означава оставянето на малка сума пари над сметката за обслужващия персонал. Най-често в сферата на ресторантьорството се оставя бакшиш и се използва думата бакшиш у нас. Мнозина от употребяващите я нямат представа, че това не е българска дума, а една от най-употребяваните турски думи в България.

Филолог: Не чуждите думи, а непознаването на родните застрашава езика ни

3.       Бакии

Имаш бакии за оправяне? Всеки втори българин описва проблемите си, сложните за разрешение ситуации, в които е попаднал, и заемите си именно така – наричайки ги с турската дума бакии, без да подозира, че това е турцизъм.

4.       Келепир

Често ще чуете да се използва тази дума у нас – за политиците, за продавачите, за съседа, който ще свърши работата само ако има келепир. Макар да не звучи точно като българска дума и действително да не е такава, тя е толкова залегнала в езика ни, че трудно я разпознаваме като турцизъм. И сме прави – коренът е италиански, а келепир  се превежда като изгода, полза, аванта.

5.       Мерак

Една закачлива дума, която често се използва в разговорната реч вместо желание и понякога се влага и еротичен контекст в нея. Мерак също е турцизъм и е една от най-употребяваните турски думи в България.

6.       Далавера

 „Далавера“ е така навляза в езика ни от турския, че се използва дори в медиите и официалната реч, а не само в жаргона и уличния език.

7.       Кяр

Думата определено звучи именно като турцизъм и е сред 10-те най-употребяваните турски думи в България, които обаче се разпознават по-масово като такива. Кяр означава полза и се използва най-често в разговорната реч.

Топ 10 на най-използваните чужди думи в българския език

8.       Бардак

Любопитна е тази дума. У нас я използваме вместо публичен дом, но в Турция значението ѝ не е непристойно и не е свързано с услуги от интимен характер. Там се превежда като чаша за вода или още сервиз. Къде е връзката между чашата и т.нар. услуги в публичния дом за нас остава загадка.

9.       Хич

Напълно сме убедени, че многократно използвате тази дума, равнозначеща на изобщо, без да подозирате, че не е българска. Хич също е една от 10-те най-употребяваните турски думи, вкоренили се дълбоко в лексиката ни и станали естествена част от езика ни.

10.   Геврек

Онези кръгли кравайчета, геврекът, който домакините нанизвали на гегите на коледарите – на връх един от най-светлите християнски празници всъщност има турски произход. И този факт е повече от любопитен. Името на геврека – тестена кръгла закуска – произхожда именно от турски език.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Стихотворение за Великден

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"
Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Не всички продукти са еднакво полезни. Яна Степанова, диетолог, експерт по хранене и фитнес гуру, ни разказва за своя списък от забранени храни. Пшеница Първото...