В салата или на сок – ето как са най-полезни морковите

5223
В салата или на сок – ето как са най-полезни морковите
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Морковите са на внушителните 1,3 млн. години. Такава приблизително е възрастта на най-стария фосил от морков, открит на остров Мадейра. В по-съвременни времена за родина на дивите моркови се приема Централна Азия.

Здравословните и лечебни свойства на морковите са познати и на древните гърци, Хипократ ги прилага в практиката си като ефективно средство при кашлица и подчертава техните болкоуспокояващи и противовъзпалителни свойства. Оранжевите моркови, които масово консумираме и познаваме, са култивирани от холандски градинари през 16 век.

Днес може да се насладите и на вкусни моркови в цветовете на дъгата, а тъй като са изключително полезни за здравето и зрението, хрупкави и достъпни като цена, са сред най-ценните и консумирани зеленчуци както сурови в салатата, мариновани в туршията, сготвени в ястието, така и сладки – приготвени под формата на кейк и сладка. Резонен въпрос е, след като може да ги приготвите по много различни начина, как са най-полезни морковите. Със сигурност можем да изключим кейковете, които вероятно съдържат захар и доста мазнина, както и туршиите, при които солта е повече от препоръчителното. Остава да разберем дали ще имаме повече ползи за здравето, ако хапваме морковите свежи и пресни, необработени – на салата, или ако консумираме вкусен сок от моркови.

Ползи от морковите

Преди да обсъдим как са най-полезни морковите, нека проверим кои са доказаните ползи за здравето от консумацията на моркови.

1. Помагат за зрението

Необходимата си дневна доза витамин А може да си набавите само с консумирането на един-единствен морков. При липса на витамин А или твърде ниски нива на този витамин в тялото ви сте заплашени от увреждане на зрението или по-специално от кокоша слепота – затруднено или невъзможно виждане в тъмното. Благодарение именно на богатото им съдържание на витамин А морковите предпазват от свързаната с възрастта макулна дегенерация и съхраняват здравето на очите.

2. Борба с бактериите

Малко известен факт е, че подобно на чесъна, морковите също се борят с болестотворните бактерии, тъй като са богати на фитонциди, действащи пагубно на „лошата“ микрофлора. Един-единствен изконсумиран морков значително намалява количеството микроби в устната кухина.

3. Полезни са за щитовидната жлеза

Оказва се, че морковите са богати на йод и са първи избор при понижена функция на щитовидната жлеза.

4. Ползи при анемия

В моркова ще откриете и щедри дози от витамините В и Е, които са важни за организма в производството на червени кръвни телца. Така морковът се оказва и сред най-ефективните и полезни зеленчуци и храни при анемия.

5. Ползи за растежа и правилното развитие на децата

Тайната на ползите от морковите и в този случай се дължи на витамин А, ценен и незаменим за правилното развитие на организма на бебетата и децата.

6. Красива кожа

Известно е ефективното действие на витамин А, който откриваме в морковите, при проблемна кожа и акне. Морковите ни помагат и да се сдобием с равномерен, красив златист тен.

7. Профилактика против диабет

Морковите помагат за поддържане на кръвната захар в нормални граници. Въпреки че са с по-високо съдържание на захар в сравнение с други зеленчуци, те имат антидиабетни свойства, което се съобщава в преглед, публикуван във Food and Nutrition Sciences.

8. Сърдечно-съдово здраве

Морковите помагат за регулиране на кръвното налягане и поддържат здрави сърцето и съдовете благодарение на съдържащия се в тях калий, който помага за изхвърлянето на излишния натрий и течности от тялото, с което морковите се грижат за здравето на сърцето и за регулиране на кръвното налягане.

Как  са най-полезни морковите?

Свежи и сурови – на салата или изцедени под формата на сок – как са най-полезни морковите? Труден въпрос, ако имаме предвид, че в повечето морковени сокове се съдържат захар, консерванти и други съставки, които не са полезни за здравето. Ако въпросът е как са най-полезни морковите – сурови в салата или преработени на консервиран сок, то със сигурност салатата ще спечели. Как стоят нещата обаче, ако сокът е пресен – току-що изцеден от вас и без добавени съставки?

Сокът от моркови осигурява цветно и питателно начало на деня. При някои заболявания сокът е и по-полезният начин да консумирате моркови, когато е прясно изцеден. Учените откриват, че част от ценните хранителни съставки в морковите, например бета-каротинът, който е сред най-полезните, съдържащи се в моркова вещества, се усвоява по-добре от организма, когато се приема чрез сокове. Ако консумирате моркови именно заради бета-каротина в тях, разумно е да предпочетете сока от моркови пред свежите и сурови моркови в салатата ви. Ако обаче организмът ви е наситен с витамин А, то консумацията на морковен сок не е за предпочитане и следва да се задоволите с моркови на салата. Пиенето на твърде много сок от моркови може да доведе до каротинемия, временно състояние, при което кожата придобива жълтеникав оттенък от твърде много бета-каротин в кръвта, сочи сайтът за здраве WebMD. Така че отговорът на въпроса как са най-полезни морковите е индивидуален – според организма и нуждите му.

Любопитни факти за морковите

1. Името на първия морковен сок е Carrolade и е произведен в Англия.

2. Сладките изкушения от моркови, както и мармаладът от моркови, не са продукт на съвременното кулинарно изкуство. Началото им ни води във времето на Втората световна война, когато масово са се приготвяли.

3. В древен Рим морковът е бил считан за афродизиак.

Статията има само информативен характер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com