Защо хората се разболяват повече през зимата?

777
Защо хората се разболяват повече през зимата?
Снимка: iStock/Guliver

Макар че е възможно да се разболеете от вирусно заболяване по всяко време на годината, зимата като че ли носи наплив от болести. Обикновено се правят противогрипни ваксини в очакване на сезонното разпространение. Често смятаме, че студеното време кара хората да се затварят вкъщи като основна причина за разпространението на настинките и грипа, но дали това е единствената причина? Или е нещо друго? Макар че със сигурност е вярно, че прекарването на повече време на закрито може да ви постави в по-близко съседство с други хора и по този начин да повиши риска от предаване на инфекцията, има и други фактори. Липидната (или мастната) обвивка на грипните клетки има тенденция да се превръща в течност при по-високи температури, което я прави по-малко стабилна и предаваема. При по-студено време обаче липидната мембрана остава непокътната, което позволява на вируса да бъде по-здрав и устойчив.

Кои са първите симптоми при грип и настинка?

Когато той влезе в контакт с дихателните пътища, обвивката се разтваря и започва да заразява своя гостоприемник. Това не е единственият начин, по който вирусите могат да се възползват от по-ниските температури. Зимата означава и по-малко влажност на въздуха, както в помещенията, така и навън. По-малко влага означава, че вирусите могат да пътуват по-далеч и да останат във въздуха по-дълго, без да се свързват с молекулите на водата. По-слабото проветряване на помещенията също може да доведе до застоял въздух и устойчиви, задържащи се микроби. Ами физиологичните причини? Възможно е студеното време да повлияе на имунната ни система. В едно скорошно проучване се разглежда възможността имунната защита в носа да става все по-неефективна с понижаването на температурите. 

Главоболие при настинки и грип: защо се появява?

Също така няма общ консенсус по въпроса дали просто студът влияе на имунната ни система. Въпреки че е възможно движението в телесните температури да повлияят на способността ни да се борим с болестите, излизането навън с мокра коса или вземането на пощата по тениска едва ли са основни фактори за разболяване. Макар че зимата може да увеличи риска да хванете нещо неприятно, все още важат същите общи принципи за поддържане на здравето. Честото миене на ръцете може да помогне за намаляване на разпространението на микробите, както и редовното дезинфекциране на повърхностите. Опитайте се също така да избягвате да споделяте прибори или чаши за пиене с други хора. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com