Защо не трябва да спите на две възглавници?

1370
Защо не трябва да спите на две възглавници?
Снимка: iStock/Guliver

Спането с две възглавници може да изглежда удобно за някои, но е важно да се вземат предвид потенциалните отрицателни последици за здравето и благосъстоянието ви. Въпреки че личните предпочитания варират, има няколко причини, поради които експертите препоръчват да не се използват две възглавници за сън.

Първо, спането с две възглавници може да доведе до лошо подреждане на врата и гръбначния стълб. Когато използвате две възглавници, главата и вратът ви могат да бъдат повдигнати твърде високо, което води до неестествена извивка на гръбначния стълб. Това неправилно подреждане може да доведе до дискомфорт, скованост и дори болка във врата и горната част на гърба. С течение на времето то може да допринесе за по-сериозни проблеми като хронична болка във врата или главоболие.

Освен това използването на две възглавници може да възпрепятства правилното дишане по време на сън. Повдигнатото положение на главата може да доведе до стесняване на дихателните пътища, което да доведе до хъркане или да изостри съществуващи проблеми с дишането като сънна апнея. Поддържането на неутрална и изравнена стойка е от решаващо значение за оптималния въздушен поток и дихателната функция по време на сън.

Спането без възглавница е полезно или не за здравето?

Освен това спането с две възглавници може да допринесе за появата на бръчки и фини линии по лицето. Повишената височина може да доведе до притискане на лицето към възглавницата, което води до притискане на кожата. С течение на времето този повтарящ се натиск може да допринесе за образуването на бръчки, особено около очите и челото. За да насърчите по-здрава кожа и да забавите появата на бръчки, е препоръчително да поддържате по-неутрална позиция на главата по време на сън.

Две възглавници също могат да нарушат естествената извивка на гръбначния стълб, което може да доведе до болки в долната част на гърба. Когато главата и вратът са прекалено повдигнати, това може да създаде дисбаланс в гръбначния стълб, който да засегне лумбалната област. Това несъответствие може да допринесе за дискомфорт и скованост в долната част на гърба, което затруднява събуждането на хората с чувство за свежест и без болка.

Изборът на подходяща възглавница и поддържането на правилна поза по време на сън са от решаващо значение за цялостното качество на съня и здравето. Вместо да използвате две възглавници, експертите препоръчват да изберете една възглавница, която да осигурява подходяща опора за главата и врата. Идеалната възглавница трябва да спомага за поддържане на неутрално подреждане на гръбначния стълб, като насърчава по-удобния и възстановяващ сън.

Спането с две възглавници може да изглежда уютно на пръв поглед, но с течение на времето може да има вредни последици за здравето ви. Недостатъците надвишават предполагаемия комфорт - от лошото подравняване на гръбначния стълб и проблемите с дишането до потенциалните кожни проблеми и болки в долната част на гърба. Важно е да дадете приоритет на правилната поза по време на сън и да инвестирате в поддържаща възглавница, за да си осигурите добър сън и дългосрочно благополучие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com