Защо ни се яде нездравословна храна, когато сме болни?

1285
Защо ни се яде нездравословна храна, когато сме болни?
Снимка: iStock

Когато се чувстваме зле, тялото ни често иска комфорт, а за мнозина този комфорт е под формата на нездравословна храна. Често срещано явление е, когато сме болни, да посегнем към пакет чипс, сладолед или чиния мазни пържени картофи. Няколко фактора допринасят за това желание за нездравословни храни по време на заболяване.

Емоционален комфорт: Когато не сме добре, може да изпитваме физически дискомфорт, болка и емоционално страдание. Нездравословната храна, която често е с високо съдържание на сол, захар и мазнини, може да предизвика освобождаването на допамин - невротрансмитер за добро настроение. Това може временно да облекчи емоционалния ни дискомфорт и да ни осигури чувство на комфорт и удоволствие.

Лесно консумиране: Нездравословната храна е удобна и не изисква много приготовления, което е особено привлекателно, когато нямаме енергия или мотивация да приготвим питателна храна. Лесната достъпност и минималните усилия са фактори, които водят до консумацията на такива храни.

5 практични съвета как да спрем да ядем нездравословна храна

Вкус и текстура: Нездравословните храни са създадени така, че да бъдат много вкусни, като често съчетават сладки, солени и мазни елементи. Тези вкусове и текстури са задоволителни, особено когато вкусовите ни рецептори могат да бъдат притъпени поради заболяване. Хрупкавостта, кремообразността и вкусовете на нездравословните храни могат да осигурят сетивно удовлетворение.

Традиция и навик: За някои хора яденето на нездравословна храна, докато са болни, е заучено поведение. То може да е свързано с приятни спомени от детството, когато са се утешавали с определени лакомства по време на болест, което създава силна връзка между неразположението и консумацията на нездравословна храна.

Социални и културни влияния: Идеята да се консумира пилешка супа или сладолед, когато си болен, е дълбоко вкоренена в много култури. Социалните и културните норми могат да окажат силно влияние върху избора ни на храна по време на заболяване. Споделянето на утешителна храна с близките също може да осигури емоционална подкрепа.

Повишаване на енергията: Заболяването често води до умора, а нездравословната храна е калорична и осигурява бърз източник на енергия. Въпреки че тези храни обикновено са лишени от основни хранителни вещества, те могат временно да повишат енергийните нива, което ги прави привлекателни, когато се чувстваме слаби.

7 нездравословни храни, които консумираме за здравословни

Потискане на апетита: Някои заболявания или лекарства могат да потиснат апетита, което затруднява редовното хранене. Интензивните вкусове и текстури на вредните храни могат да попречат на загубата на апетит и да улеснят приема на калории, когато е необходимо.

Важно е да се отбележи, че макар желанието за нездравословна храна по време на заболяване да е често срещано, то може да не е най-добрият избор за вашето възстановяване. Богатите на хранителни вещества храни, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, могат да осигурят основни витамини и минерали, които поддържат имунната система и помагат на организма да се излекува. От съществено значение е да постигнете баланс между това да си позволявате от време на време комфортни храни и да подхранвате тялото си с хранителните вещества, от които се нуждае, за да се възстанови.

Желанието за нездравословна храна, когато сме болни, се обуславя от комбинация от емоционални, удобни и сетивни фактори. Въпреки че тези храни могат да осигурят моментно успокоение, от решаващо значение е да дадете приоритет на балансирана диета, която подпомага цялостното ви здраве и възстановяване в дългосрочен план.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com