Защо се пресича млякото – грешките, които всички правим

33633
Защо се пресича млякото – грешките, които всички правим
Снимка: iStock

Притеснени от всички Е-та и добавки, изписана върху етикета на млякото, превръщащи го във всичко друго, но не и в полезното българско мляко, решавате, че ще консумирате чист продукт и ще варите и подквасвате млякото за семейството си сами. Поздравления. Това е добро решение, с което пряко подкрепяте животновъдите и особено малките такива, от които закупувате суровото мляко. За да получите обаче вкусно прясно и кисело мляко, трябва да знаете и технологията, по която да го приготвите. Защо се пресича млякото е сред най-честите въпроси на неопитните в начинанието. Проблемът е често срещан и причините за него за различни, което изисква по-задълбочено разглеждане на неприятната ситуация в търсене на решение.

Защо се пресича млякото? Причини, които не зависят от вас

Сред възможните причини са и такива, които не са свързани с ваши действия и грешки и върху които не може да окажете влияние вие. Решението за вас е само да смените мястото, откъдето закупувате млякото. Сред тези причини са:

  • Мастит на млекодайното животно, който води до промяна в състава на суровото мляко - има повишен брой соматични клетки, като това именно води до пресичането на млякото. Това мляко съдържа и бактерии и е опасно за консумация, така че следва да сте много внимателни, когато избирате от къде да закупите сурово мляко.
  • Ако животновъдът не е бил внимателен и не се грижи добре за чистотата, млякото може да се пресече и защото е издоено в замърсен съд или от неизмито виме. В този случай е възможно да усетите и неприятна миризма на млякото.
  • Приемът на антибиотици от животните, които се доят, също може да доведе до промяна в състава на млякото и то да се пресече, когато започнете да го варите.

Полезно ли е киселото мляко за възрастните хора – кога ДА и кога НЕ

Защо се пресича млякото? Грешки, които вие допускате

Ако сте закупили мляко, което е повече от отлично, но то все пак се пресече? Решението на проблема този път е в ръцете ви. Допускате грешки, които водят до това млякото да се пресече. Най-често и масово допусканите грешки са:

- Не варите млякото своевременно

Закупили сте сурово мляко, прибирате го бързо в хладилника, но не намирате време да го сварите днес или утре. Ако се забавите, вероятността млякото да се пресече е голяма. Закупете го в ден, в който сте сигурни, че може да го сварите. Най-добрият вариант е да го направите веднага, щом се приберете, а не да ви чака в хладилника.

Разберете кое кисело мляко е най-полезно за Вас

- Не държите млякото на студено

Това е още по-лошо решение от онова да оставите млякото да ви чака в хладилника. Ако оставите млякото на топло, то не само се разваля, но се и пресича – става на извара, когато започнете да го варите или топлите. Суровото мляко следва да е в хладилник, ако ще го слагате на котлона след няколко часа, а не веднага.

Какво да направите, ако млякото ви се пресече?

Логичният въпрос след защо ми се пресича млякото е какво да направите с него, след като се пресече. Да го изхвърлите или? Не бързайте. Ако не е развалено, ако е годно за консумация, не го изхвърляйте с лека ръка. Потърсете рецепта с пресечено мляко, има достатъчно интересни предложения онлайн, и пригответе нещо вкусно от продукта, който иначе бива изхвърлен. Консултирайте се и с хора с опит във варенето и подквасването на мляко, за да разберете всички тайни на домашното млекце и да се справите по-успешно следващия път.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

За тези зодии победата е по-важна от всичко друго

4 знака, че Вселената те подкрепя в решенията ти

3 признака, че му липсвате, когато сте прекъснали отношенията си

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Жените от тези зодии са с най-чисти сърца

Тези зодии са номер 1 във всички сфери на живота

Ако имате проблем със свекърва ви, прочетете тази притча

Как богатите жени носят шал: 7 тайни, които трябва да запомните и вие

Кога разликата в годините във връзката започва много да тежи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com