Защо спим зле на ново място?

4542
Защо спим зле на ново място?
Снимка: istock/Guliver

Когато отидат на ново място, мнозина изпитват проблеми със съня. Според твърденията на учените това се случва, тъй като новото място се възприема като небезопасно.

Поради това половината от нашия мозък само леко дреме, оставяйки нащрек. Изследването е публикувано в изданието Current Biology.

6 съвета да подобрите съня си

Както знаем добре, редовният сън се отразява позитивно на нашето здраве, но в съвременния свят недоспиването е практически постоянен сп...

В хода на изследването били прилагани различни методи за сканиране на мозъка, включително магнитно-резонансна томография.

Учените забелязали, че хората, оказвайки се на ново място, заспиват по-трудно, а лявото полукълбо на техния мозък спи по-повърхностно от обикновено. Освен това мозъкът по-остро реагира на непривични звуци и други външни стимули.

"Получените изводи се съгласуват с хипотезата, че трудностите със съня на ново място са необходими за оцеляване с непривично и потенциално опасно обкръжение.

Това се случва, тъй като едното полукълбо на мозъка остава по-бдително от другото. Затова спящият се събужда, ако бъдат забелязани непознати външни сигнали", обяснява Юка Сасаки, специалист по когнитивна лингвистика и психология от университета Браун, водещ автор на изследването.

Повече от 40 минути сън през деня са опасни за здравето

Продължителният дневен сън и прекалената уморяемост са свързани с риска от възникване на метаболитен синдром – по-конкретно с нар...

Но както отбелязват авторите на изследването, човешкият мозък лесно се адаптира. Затова хората, често пребиваващи на нови места, не е задължително да изпитват постоянни проблеми със съня.

"В Япония казват, че ако сте сменили възглавницата, няма да можете да заспите", добавя Сасаки. Тя смята, че намаляването на "ефекта на първата нощ" е възможен, ако си вземем възглавницата, когато планираме да нощуваме извън къщи.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com