Защо трябва да дишаме през носа, а не през устата?

1779
Защо трябва да дишаме през носа, а не през устата?
Снимка: iStock

Неправилното дишане може да повлияе не само на нашето благосъстояние, но и на външния ни вид. Поради всяко нарушение на назалното дишане, човек трябва да диша през устата си. За това защо е опасно и защо се случва, ето причините.

Този тип дишане може да се появи във всяка възраст. Има няколко причини, за да дишаме през устата си. Първата е свързана с наличие на запушвания, причинени от хрема, изкривена носна преграда, чужди тела, възпалителни процеси, генетично обусловени стеснения. Вторият - с неправилна захапка, поради което носът става труден. Третата причина е увредена или недоразвита кръгова мускулатура на устата.

Една от най-честите причини е неправилната дихателна техника. Характерно е за хора, които са били болни в детска възраст от инфекциозни заболявания на дихателните пътища. За тях е трудно да се отърват от навика да дишат през устата, дори ако вече няма никакви пречки за нормалното дишане.

Как да дишам правилно - всички го правим погрешно!

Защо трябва да дишаме през носа, а не през устата?

Учените са установили, че дишането през устата влияе върху развитието на човешките кости и мускулна тъкан. В допълнение, тонът на езика намалява, който в спокойно състояние (по време на сън) се спуска към гърлото и усложнява дишането. По време на будност езикът се намира между зъбите, което има отрицателен ефект върху захапката.

Ако трябва да дишате през устата си често, може да изпитате чувство на натиск в главата и лицето. В резултат на това сънят се нарушава, бързо възниква чувство на умора и слабост.

Органите на слуха също са негативно повлияни от неназалното дишане. Това влияние е непряко и е свързано с негативни процеси, които възникват по време на оралното дишане. В допълнение, при хора с респираторни нарушения, стойката се влошава, формата на лицето се променя, мускулите на гърба са в постоянно напрежение, което води до бърза умора.

Как да практикувате упражнения за „удължено дишане“ и да заспите за минути

Експеримент, проведен от университета в Отаго (Нова Зеландия), показва, че дишането през устата води до развитие на зъбен кариес. Причината е повишаване на киселинността на слюнката. Ниското pH се отразява негативно на състава на зъбния емайл.

Като част от експеримента учените са поставили специална скоба преди лягане, позволяваща им да дишат само през устата. Само за няколко дни рН на слюнката спадна рязко и беше зададено на стойност, която е с 1,9 единици под допустимата граница. Това предизвика активна деминерализация на емайла и допринесе за развитието на кариес.

Според учените хората, които постоянно дишат през устата, са по-податливи на негативно влияние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com