Заслужават ли си очилата за компютър?

2359
Заслужават ли си очилата за компютър?
Снимка: iStock

Случвало ли ви се е очите ви да се чувстват уморени, възпалени или раздразнени след дълъг работен ден на компютъра? Приятели може да ви препоръчат да опитате очила за компютър или за синя светлина, но как да разберете дали си заслужава? 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ОЧИЛАТА ЗА КОМПЮТЪР И ЗА СИНЯ СВЕТЛИНА?

Много хора прекарват по няколко часа пред своите компютри, смартфони и други екрани всеки ден. Продължителното използване на екрана е причина за голямо натоварване на очите и може да причини значително дразнене на очите ви. Терминът "компютърни очила" се използва в общ смисъл, за да опише технология за лещи, която помага за облекчаване на умората на очите при използване на екрани. Съществуват няколко разновидности на компютърни очила и всяка от тях се фокусира върху осигуряването на комфорт по различен начин. Различните видове компютърни очила включват: Антиотразяващо покритие, филтри за синя светлина, компютърни прогресивни лещи. Разбирането на начина, по който всеки вид очила защитава очите ви, може да ви помогне да решите дали си струва да си купите компютърни очила. 

Лек за уморените очи и добро зрение

ПРОТИВООТРАЗЯВАЩИ УСТРОЙСТВА

Технологията против отблясъци се фокусира върху намаляване на отблясъците, отразяващи се от монитора, телефона и лещите ви. Отблясъците могат да притеснят очите ви и да ви принудят да се съсредоточите повече върху това, което четете. Ако правите това в продължение на няколко часа, може да почувствате симптомите на цифрово напрежение на очите. Покритията против отблясъци се използват за намаляване на постъпващата светлина, която попада върху лещите ви. Отразяването на тези отблясъци позволява на повече светлина да навлезе в лещите и да оптимизира зрението ви. Това покритие се нанася върху предната и задната част на лещата. Противоотразяващото покритие е особено полезно при работа с компютър. Екранът ви отразява изкуствената светлина от лампите в стаята ви и слънчевата светлина отвън. Светлината от екрана се отразява и в лещите ви. Инвестирането в антирефлексно покритие на очилата премахва отблясъците и ви позволява да работите по-удобно. То може да бъде добавено и като филтри за екрана на вашите устройства. 

Защо и как синята светлина ни вреди?

СИНЯ СВЕТЛИНА

Синята светлина се излъчва от устройства като смартфони, компютърни монитори, телевизори и LED светлини. Това за основната причина за напрежението на очите, а симптомите могат да бъдат смекчени чрез намаляване на количеството синя светлина, на която сме изложени. Това е идеята на очилата за синя светлина. Те намаляват количеството синя светлина, която попада в очите ви, за да предотвратят дискомфорта максимално много.

ПРОГРЕСИВНИ ЛЕЩИ ЗА КОМПЮТЪР 

Прогресивните лещи обикновено се препоръчват на хора, засегнати от пресбиопия. Прогресивните лещи са вид мултифокални лещи, съчетаващи няколко предписания в един чифт очила. Те се различават от бифокалните и трифокалните лещи поради постепенния преход между предписанията. Със стандартните прогресивни лещи може да превключвате между предписанията си, когато гледате на екрана. Това може да повлияе на способността ви да фокусирате, тъй като очите ви постоянно се приспособяват. Компютърните прогресивни лещи решават този проблем, като оптимизират зрението ви, за да виждате ясно от разстояние от компютъра. 

Работят ли наистина очилата за компютър?

СТРУВАТ ЛИ СИ КОМПЮТЪРНИТЕ ОЧИЛА?

Ясно е, че компютърните очила имат своите предимства, но дали си заслужават? Компютърните очила няма да предотвратят изцяло цифровото натоварване на очите, но могат да ви помогнат да намалите симптомите. Въпреки че филтрите за синя светлина блокират достъпа ѝ до очите ви, няма конкретни доказателства, че синята светлина вреди на очите ви. Въпреки това някои специалисти ги препоръчват. Както антиотразяващото покритие, така и прогресивните компютърни лещи могат да бъдат ефективни начини за намаляване на симптомите на дигиталното напрежение в очите. Вашият очен лекар ще ви препоръча най-добрите решения за вашите проблеми. Компютърните очила са само малка част от превенцията на дигиталното натоварване на очите. Обикновено се препоръчват и промени в навиците и ергономията на начина ви на живот. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тази домашна захранка за шаран ще подобри вашия риболов значително

8 вредни комбинации от храни, които ядем ежедневно

Как се пише: известна или извесна?

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com