Знаете ли какви витамини има в моркова?

2167
Знаете ли какви витамини има в моркова?
Снимка: Couleur / Pixabay

С популяризирането на зеленчуковите сокове все по-често посягате към вкусни комбинации от зеленчук и плод, примамващи ви от рафтовете в магазините? Това е добро решение и грижа за здравето, ако обаче избирате сокове без добавена захар, без консерванти и оцветители, съдържащи само прясно изцедени плодове и зеленчуци. Трудна задача, нали?

А защо не си приготвите сока сами? Ние обожаваме комбинацията от моркови и сочни мандарини, но вие може да предпочетете да добавите към морковите си банан, който прави сока неустоимо сладък. Защо точно морков? Той е сред най-полезните за здравето зеленчуци, чието благотворно въздействие върху зрението го прави незаменим. Как се грижи за здравето ни оранжевото чудо и какви витамини има в моркова, които ни карат да го изберем за своя пресен домашен сок, доставящ наслада за сетивата и грижа за тялото?

Какви витамини има в моркова?

Още: Напитки за укрепване на имунитета, които да пиете, когато сте болни

Кореноплодните зеленчуци, отглеждани за първи път преди повече от цели 5000 години в Азия, са сред любимите ни на трапезата не само заради вкуса им. Морковите са изключително богати на витамини, от които в най-щедри дози са:

  • витамин А – бетакаротин, като консумацията на само 100 гр. от вкусните зеленчуци покрива ¼ от необходимата ни дневна доза от този витамин,
  • витамин С, чието стимулиращо имунната система действие го прави първи избор в студените зимни дни и в сезона на настинките и грипа,
  • витамин В6, чието количество в моркова не е така щедро, но съвсем не е за пренебрегване.

И все пак морковът е изключително ценен зеленчук най-вече заради бетакаротина. В зеленчуковия свят единствено сладките картофи превъзхождат морковите по съдържание на витамин А, необходим не само за зрението, но и за поддържане на кожата, костите и редица тъкани и органи в тялото здрави и с нормални функции.

Ползи от консумацията на моркови

Още: Морковите: Изненадващо полезни и изключително нужни в менюто

Познанието какви витамини има в моркова не е достатъчно особено ако не знаете ролята на всеки отделен витамин, поради което сме убедени, че информацията за ползата от консумацията на сладкия зеленчук ще ви бъде от полза.

1. Подобрява зрението

Основната полза от консумацията на моркови естествено е свързана с щедрото съдържание на витамин А, който е витамин от ключово значение за зрението. Дефицитът на витамин А причинява заболяване, засягащо нормалното зрение и причиняващо нощна слепота. С напредване на възрастта консумацията на моркови за осигуряването на така необходимия витамин А става все по-важна за съхраняване на доброто зрение, тъй като антиоксидантите в моркова защитават ретината и лещата, с което се грижат за запазване на зрението дори в златните години от живота. Изследване на американския журнал по офталмология доказва редуциране на риска от глаукома при дамите с цели над 60% при консумация на моркови поне 2 пъти седмично.

2. Грижи се за кожата – нейните младост и здраве

Още: Как да запазим морковите сочни и свежи?

Морковът не само съхранява кожата здрава, но и подпомага регенерацията ѝ, с което е полезен за заздравяване на рани и съхраняване на младостта. Зеленчукът е известен и със своите противовъзпалителни по отношение на тъканите свойства, благодарение на които намира приложени при лечение на акне, дерматит, обрив и други кожни заболявания.

3. Морковът е бустер за имунната система

Няма нужда да казваме, че това се дължи на витамин С и на антиоксидантите в моркова, нали?

4. Грижи се за сърдечно-съдовото здраве

Още: В салата или на сок – ето как са най-полезни морковите

Консумацията на моркови редуцира риска от развитие на коронарна болест на сърцето, като научните изследвания дори сочат точен процент на редуцирането – до 32% с консумацията на само 25 гр. моркови.

5. Грижи се за здравето на зъбите

Морковът подобрява оралното здраве, макар да не въздейства пряко върху зъбите. Всъщност той почиства плаката и допринася за по-малко кариеси чрез антимикробното си действие, стимулирането на венците и увеличаването на производството на слюнка.

6. Допринася за нормалното функциониране на храносмилателната система

Още: Ето кои са зеленчуците и подправките, които можете да си вкорените сами у дома

Високо съдържание на фибри и каротеноиди в морковите е от ключово значение за  здравето на храносмилателната система. Доказано е, че фибрите намаляват риска от колоректален рак и подобряват здравето на червата.

7. Полезен е за диабетиците

Морковът не влияе съществено на нивата на кръвната захар, има нисък гликемичен индекс и като храна, богата на фибри и бедна на захар, помага за превенцията на диабет тип II и за контрола на диабета при тези, които вече страдат от коварното заболяване.

Насладете се на вкуса на морковите и на ползите им за здравето.

Статията има само информативен характер и не е лекарска консултация.

Източници: HSS; Pharmeasy

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com