Знаете ли какво е старото име на Монтана?

43784
Знаете ли какво е старото име на Монтана?

Монтана е областен град, разположен в Северозападна България с население около 40 000 жители. След промените от 10 ноември градът започва да носи днешното име Монтана, но това няма нищо общо с американския щат със същото име. Просто съвпадение. 

Знаете ли кои са старите имена на града?

Монтанезиум

Най-старото известно име на града от римската епоха е Монтанензиум. Земите около днешния град са обитавани още през каменно-медната епоха, когато ловците се заселват за постоянно и започват да се занимават със земеделие. Край града са разкрити руините на Кастра ад Монтанезиум - антична крепост на хълма Калето. Името “Монтанезиум” означава “планина, хълм”.

Знаете ли какво е старото име на Ловеч?

Кутловица

Първоначално селището е създадено като римска военна крепост върху останки от тракийски селища. Превръща се в икономически и обществен център на провинция Долна Мизия. По време на славянски, аварски и готски нашествия процъфтяващият град е разрушен и му трябва дълго време да се възстанови. Когато славяните се заселват в района, започват да го наричат със славянското име Кутловица, най-вероятно заради котловината, в която е разположена областта. Една от причините за подема на селището през вековете е наличието на златни залежи - по реките Огоста и Златица. Името на река Златица показва какво има във водите си.

През Втората Българска държава Кутловица е епархийски център. Селището е известно с голямото сражение, което се води в близката местност Жеравица по време на Чипровското въстание през 1688 г. Днес централният площад на Монтана носи името “Жеравица”.
Съществува като село Кутловица до края на XIX в.

Фердинанд

Княз Фердинанд дава на селището статут на град на 2 декември 1891 г., но при едно условие - да носи неговото име. Така Кутловица става град Фердинанд. Широко разпространена е версията, че официалната смяна на статута става при откриването на железопътната гара, на което присъства и самият княз Фердинанд. Това твърдение не може да е достоверно, защото първата жп линия в града е открита през 1912 г., т.е. 20 години след обявяването на Кутловица за град.

Според друга популярна версия градският статут на Монтана е свързан с избирането на Фердинанд за княз на България. Когато пристига по Дунав, князът слиза в Лом и тръгва с карета за София. Вечерта попада в село Кутловица и му се налага да пренощува тук. Придружителите му подсказват на местните управници да поискат статут на град, тъй като това е първото място, където Фердинанд пренощува от влизането си в България. Историческите факти и тук оспорват тази версия, защото Фердинанд идва по Дунав от Видин, а не от Лом.

Знаете ли какво е старото име на Перник?

За да стане град, едно селище трябва да има минимален брой жители. Макар Кутловица да не отговаря на това условия, получава статут на град и в чест на Фердинанд, преименуват града на името на княза.
Градът се превръща в околийски център, пазарно средище на този селскостопански район, бележи културен подем.

Михайловград

От 1945 г. градът се нарича Михайловград на името на комунистическия активист Христо Михайлов, един от ръководителите на Септемврийското въстание от 1923 г. Михайлов командва отряд при овладяването на Фердинанд и участва в завземането на Берковица, както и в Бойчиновския бой. След разгрома на въстанието емигрира в Югославия. Осъден е на смърт задочно.
През 1925 г. нелегално се завръща в България. Взема участие в подготовката на ново въстание срещу режима на Демократическия сговор във Видин, а после и в Пловдив. По време на априлските събития от 1925 г. е арестуван и повторно осъден на смърт. Присъдата му е заменена с доживотна.
Успява да излезе от затвора през 1937 г и се установява в София, където завършва право в Софийския университет.

Ръководител е на комунистическото съпротивително движение по време на Втората световна война. До юни 1941 г. многократно е изпращан в концентрационни лагери. Участва в изработването на бойния устав на партизаните. През 1942 г. за трети път е осъден задочно на смърт. При полицейска блокада на София през февруари 1944 г. е тежко ранен, заловен и убит.

В негова чест от 1945 до 1993 г. градът се нарича Михайловград. 

Монтана

През 1993 г. с указ на президента Желю Желев градът връща първото си име “Монтана”, което е носил през римската епоха. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо някога трепетликата е била смятана за прокълнато дърво - ще се учудите

Непирятни моменти в офиса, които развалят работния климат

9 симптома на начална депресия - проверете дали ги имате

Защо се посипва сол пред входната врата

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Знаете ли кои са седемте чудеса на света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com