Знаете ли какво е старото име на Токио?

21380
Знаете ли какво е старото име на Токио?
Снимка: iStock

Токио е зашеметяващ град, един от най-скъпите и модерни в света. Разположен е на северозапад от Токийския залив, а населението му е 14 милиона души. 

Как е старото име на Токио?

Първоначално градът се е наричал Едо, което означава “устие”. През 1868 г. името е променено на Токио, което означава “Източна столица”. Тогава император Мейджи пренася в града своята резиденция, а според традицията столичният град трябва да съдържа в името си и думата “столица”. 

Кратка история

Токио е сравнително нов град. Възниква като малко рибарско село Едо, разположено в провинция Мусаши. В края на XII в. се превръща в център на владенията на клана Едо, когато се изграждат първите укрепления около селцето. През 1590 г. Токугава Иеясу избира Едо за своя резиденци. През 1603 г. градът се превръща във фактическа столица на Япония, макар императорът остава в Киото. Следва процъфтяване на Едо до един от най-големите градове в света, а през XVIII в. населението му надхвърля 1 милион души.

През 1868 г. император Мейджи премества своята резиденция в Едо и сменя името на Токио. На практика това вече е новата столица. Интересно е, че липсват официални документи, че Токио е новата столица. 

Знаете ли какво е старото име на Троя?

През епохата на династия Мейджи от 1868 до 1912 г. в Токио настъпват съществени промени. Под влияние на западната цивилизация се променят облеклото, прическите, поведението на местните японци. Главните улици са покрити с обли камъни, издигат се сгради от тухли. През 1869 г. е открита първата в Япония телекомуникационна линия между Токио и Йокохама.

През 1923 г. Токио е сполетян от първата голяма катастрофа в своята история. Поради разрушителното земетресение през септември, умират 140 000 души, разрушени са 300 000 сгради, а над 2 000 000 жители остават без покрив. Градът бързо се съвзема от трагедията, възстановява и развива. През 1927 г. е открита първата линия на метрото. През 1935 г. населението на Токио вече е над 6 милиона и се сравнява само с това на Лондон и Ню Йорк.
Следва втората голяма катастрофа в японската столица. Като резултат от бомбардировките от Втората световна война загиват над 100 000 души, хиляди сгради са опустошени.
Градът отново се възстановява и през 1964 г. е домакин на Летните олимпийски игри. 

Интересни факти за Токио

1. Най-гъсто населеният град в света

Общата площ на японската столица е 2 188 кв.км, което го прави най-гъсто населения мегаполис. Гъстотат на населението е 8817 души/кв.км.

2. Удобен транспорт

Токио има сложна и обширна транспортна система, която включва метро, влакове, автобуси, таксита. Придвижването в града е лесно и сравнително евтино.

Знаете ли какво е старото име на Тайланд?

3. Много ресторанти

В Токио има 88 000 ресторанта. Най-старият от тях е Komagata Dozeu, който отваря през 1801 г. и оттогава не спира да работи на едно и също място въпреки земетресенията и войните в региона.  

4. Най-голямата метростанция в света

Станция Shinjuku разполага с над 200 изхода и ежедневно обслужва близо 4 милиона пътници!

5. Фуджи

Световноизвестната планина Фуджи до Токио може да се види едва 79 дни в годината заради смога над града. Може да чакате с месеци, за да я снимате. 

6. Професия “тласкач”

Само тук има професия “тласкачи” в метрото, които набутват пътниците във влака.

7. Евтина, здравословна и вкусна храна

Макар Токио е един от най-скъпите градове в света, може да намерите храна за по 1-2 долара, която е здравословна и вкусна.

8. Най-скъпият ресторант в света

В Токио се намира ресторант Aragawa, традиционно оглавяващ класациите за най-скъп ресторант в света. Порция традиционно японско телешко “кобе” струва около 400 долара.

Знаете ли какво е старото име на Виетнам?

9. Хотел с роботи

Hen na Hotel в Токио е първият е единственият хотел в света, обслужван от роботи. Идеален е за гости, които искат да избегнат контакти с хората и да отдъхнат след натоварен ден от срещи и разговори. Роботите ви посрещат, носят багаж и говорят няколко езика.

10. Синя светлина против самоубийства

През 2009 г. властите инсталират сини светлини на метростанциите като превенция срещу самоубийствата. Проучване от 2013 г. разкри, че в резултата на тези светлини самоубийствата са намалели с цели 84%. Смята се, че синята светлина сваля психологически стреса най-бързо и предотвратява спонтанни действия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com