Знаете ли кой открива, че Земята е кръгла?

30253
Знаете ли кой открива, че Земята е кръгла?
Снимка: iStock

От векове хората гледат нощното небе и се чудят каква ли е формата на Земята, като най-древните ни предци смятат, че е плоска. Днес и децата знаят, че Земята е кръгла, но кой е открил първи този факт? 

Древните гърци

Именно те изпреварват науката, най-вече математиката, с чиито доказателства подкрепят предположението си, че Земята е кръгла.

Питагор

Около 500 г. пр.н.е. древногръцкият учен Питагор предполага, че формата на Земята е сферична, без да има доказателства за това.
Просто се основава на интуицията си и донякъде от естетически съображения. Подобно на много древни гърци, Питагор смята, че сферата е най-съвършената геометрична форма.

Вижте как е изглеждала Земята на първата снимка от Луната

Аристотел

Първият учен, чието предположение, че Земята е кръгла се основава на доказателства, е Аристотел. Той изброява няколко логични аргумента за това:

1. Хоризонта
Ако наблюдавате корабите в хоризонта, ще видите, че първо изчезва долната част на техния корпус, а след това платната. Това се дължи на формата на земната повърхност.
2. Лунни затъмнения
При лунно затъмнение нашата планета хвърля сянка върху лунната повърхност и тя е именно кръгла. Единственото тяло, чиято сянка е кръгла, когато е осветено от различни страни, е сферата.
3. Разликата между нощното небе в северните и южните полукълба
Изгледът в земните полукълба е съвсем различен, защото на Южното кълбо сочи в различна посока. Ако Земята беше плоска, гледката щеше да е еднаква.
4. Наблюдение на звездите
Аристотел вярва, че всички звезди са на еднакво разстояние от Земята и изглежда, че се движат кръгообразно около планетата. 

Луната бавно се отдалечава от Земята: за 2,5 милиарда години е „изминала“ около 60 хиляди километра

Ератостен

Може да се каже, че едва през 3-ти в.пр.н.е. Ератостен изчислява обиколката на Земята със забележителна точност. Именно той печели титлата “гъркът, който доказва, че Земята е кръгла”.
Оттогава познанията ни за Земята нарастват непрестанно, но трябва да отдадем заслуженото на тези най-ранни пионери, които помогнаха да се отключат тайните за формата на нашата планета. Без техния принос, сигурно още щяхме да вярваме, че живеем на плоска планета.
Ератостен е гръцки математик, поет, атлет, астроном и географ. Сред най-значимите му постижения е изчислението на обиколката на Земята. Роден е през 276 г. пр.н.е. в град Кирена, част от днешна Либия. Бил е изключително интелигентен и любознателен. Учи при най-известните философи на времето, сред които Аристарх Самоски и Страбон. Пътува из различни страни - Египет, Персия, Индия.

Открива, че в деня на лятното слънцестоене Слънцето на обяд се оглежда в дъната на кладенците (т.е.то се намира в зенита си) в египетския град Сиене - днешния Асуан. Ератостен поставя стълб в двора си в Александрия и открива, че там слънчевите лъчи не падат вертикално, а под ъгъл (7°12´). 

Кой е бил най-големият океан в историята на Земята?

Експедицията на Магелан-Елкано - първото практично доказателство

Експедицията на Магелан-Елкано е първото пътешествие, което доказва сферичната форма на Земята. Експедицията се ръководи от португалския мореплавател Фернандо Магелан и испанския пътешественик Хуан Себастиан Елкано и стартира от Испания през 1519 г. с цел достигане до Островите на подправките в Индонезия.

След изпълнено с рискове и опасности пътуване, продължило цели 3 години, Магелан умира. Част от екипажа му най-накрая достига Филипините през 1522 г.
Оцелелите моряци продължават към Китай и така стават първите европейци, прекосили целия глобус. Това е невероятно постижение, което доказва, че Земята е кръгла.
Това е първото околосветско пътешествие в света, в което участват португалци, испанци и представители на още 10 народи.
Магелан е първият мореплавател, който стига от Европа до Азия в западна посока, първият европеец, плавал в Тихия океан и първият, застанал начело на експедиция с цел обиколка на света.
През 1522 г. Хуан Себастиан де Елкано с останалата част от екипажа пристига в Испания след пътешествие, продължило 1081 дни.

Това пътуване дава информация за общия размер на Земята, тъй като изминатото разстояние е 60 440 км. Установява се и нуждата от линия на смяна на датата - обикаляйки Земята на запад се губи един ден. При завръщането си участниците в експедицията откриват разлика от един ден между своите календари и тези на хората, които не са плавали. След като се установява този факт, настъпва огромно вълнение. Специална делегация е изпратена при папата, за да му обясни събитието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

15 навика, които си струва да възприемете от богатите

Не го правете така: 8 грешки при правене на козунак

10 неща, които винаги забравяме преди почивка

Кои подправки са абсолютно задължителни за агнешкото?

9 трика за обогатяване на най-обикновения интериор

Какво се яде на Гергьовден по стара българска традиция?

77-годишната Шер с откровено признание защо излиза с много по-млади мъже (ВИДЕО)

86-годишен японец се ожени за първата си любов 60 години след раздялата (ВИДЕО)

Гениалността предавали ли се по наследство?

Как се пише: претекст или предтекст?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com