До 18 май всички зрелостници ще получат служебните си бележки за матурите

6250
До 18 май всички зрелостници ще получат служебните си бележки за матурите
Снимка: iStock

Зрелостниците, подали заявления за участие в държавните зрелостни изпити, ще получат служебните си бележки за допускане до тях до 18 май. В бележките е записано къде трябва да се явят и в колко часа започва матурата, която са посочили в заявлението. Това съобщи Евгения Костадинова, директор на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ пред БНР. Тя допълни, че Министерството на образованието и науката е готово с организацията на държавните зрелостни изпити. Първият е по български език и литература и ще се проведе на 19 май. Вторият задължителен държавен зрелостен изпит е на 23 май, а допълнителните матури по желание между 26 и 31 май. На сайта на МОН е публикуван графикът с разпределението на допълнителните матури по предмети, които ще е провеждат сутрин от 8:30 часа и следобед от 14:00 часа.

Евгения Костадинова даде разяснения и по проекта за промени в Наредбата за оценяване на резултатите от обучението на учениците. Той е свързан с приетите още през февруари промени в Закона за предучилищното образование, които разшириха кръга от възможности за полагане на изпити за валидиране на компетентности. „Тези изпити се правят по реда на допълнителните матури, но не са допълнителни матури. Резултатът от такъв изпит се записва в отделно удостоверение“, обясни г-жа Костадинова. Самото валидиране на компетентности също не е нов момент в Закона. На него право имат да се явят лица, завършили средно образование, които не са изучавали определен предмет в училище. Пример за това са идващите от чужбина.

Над 800 ученици на състезание по дебати и на предварителна матура за прием в УНСС

УНСС ще бъде домакин и партньор на най-мащабните български турнири по английска реч и дебати, за средношколци организирани от Фондация ...

С промените в Закона от февруари се прибави и възможност за зрелостници, които не са изучавали даден предмет като профилиращ, да могат да валидират компетентности по него. Разшири се и кръгът от предмети и към тях се добавиха с информатика, предприемачество, музика, изобразително изкуство. Още тогава училищата са информирани за всички нови възможности, за да могат желаещите да положат изпит за валидиране на умения, като подадат заявления по реда на допълнителните матури. Срокът за това приключи в края на февруари, като заявления за валидиране на компетентности по реда на допълнителните матури са подали общо 272 лица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com