X
 
 

До 2032 година в България ще има излишък на висшисти

1385 5
photo of До 2032 година в България ще има излишък на висшисти
Снимка: iStock/Guliver
Излишък на висшисти и недостиг на хора със средно професионално образование. Такава е прогнозата на социалното министерство. Само за 13 години до 2032 година на пазара на труда ще има недостиг от 94 хиляди кадри със средно образование. Най-търсени ще са продавачите – над 162 хиляди и секретарите – 121 000. Ще има глад за шофьори на камиони и автобуси – над 105 хиляди работни места. Ще се наложи ли преквалифициране на днешните работещи? Отговорът потърси в репортаж "Нова телевизия".

Дарина Кабакова буквално е на гребена на новите тенденции. Преди да се преориентира и да стане шофьор на автобус, е шампион по гребане на България – с медали от републикански и международни първенства. Свикнала е да се справя в бурни води. „Рискувам и печеля – винаги, винаги съм рискувала“, казва тя. И още първенци като Дарина ще трябва да рискуват в ново поприще, според прогнозата на социалното министерство.

Вълчев е за насърчаваме училищата да обменят добри практики

"Основните задачи и предизвикателства пред образователната система, които обсъждаме, са подобряването на материалната база и модернизир...

„Пазарът в България има структурен излишък на лица с висше образование“, обяснява социалният министър Бисер Петков.

За Дарина, това не е причина да остават незаети места: „Един висшист може да работи всяка една работа“, смята тя. А държавата ще разработва програми срещу разминаването между нуждите на пазара и избора на новото поколение.

„В бъдеще ще се засилва недостигът на кадри със средно образование, аз бих добавил и средно професионално обраование. Вече нашият пазар на труда усеща последствията от неблагоприятното демографско развитие.“, обяснява министър Петков.

Промени се чакат и в другите ниши на пазара на труда. Ще се търсят учители, медицински сестри и акушерки.

Национална среща на общинските експерти по образование в Стара Загора

Национална среща на общинските експерти по образование ще се проведе от 20 до 22 март в Стара Загора. Тя се организира за шеста година ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Качество на висшето образование в България 5 Качество на висшето образование в България преди 7 месеца Профил на трол?
  До 2032 година в България ще има излишък на висшисти, за сметка на качеството им.Затова по-заможните граждани пращат децата си да завършат висше образование в чужбина като в Германия, Великобритания и др.
 • истината 4 истината преди 7 месеца Профил на трол?
  Истината всъщност е, че имаме излишък на депутати в Народното Събрание. Затова трябва да се съкратят 90% от депутатите и да се оставят само 10% - тези които работят най-много и нямат неизвинени отсъствия от работа!
 • Калинка моя 3 Калинка моя преди 7 месеца Профил на трол?
  Безумие след безумие, глупост след глупост... Затова ли има срив във ТОЛ системата с новите винетки? Защото има прекалено много висшисти които с лекота се справят с нея? Нужни са повече милиционери, сега чета че имало недостиг поради новата структура БГ ТОЛ и търсели да назначат повече милиционери да прибират паричките на гражданите. А това че не им работи системата, това че плащаш няколко пъти (т виж още ›› ри и повече), като всеки път ти дръпват парички от сметката, ама после винетка нъцки - за това си има висшисти и те са достатъчно а системата работи перфектно нали??? Да припомням ли за злощастния експеримент с болните хора когато един бивш (слава Богу) министър им искаше пръстови отпечатъци и която така и не можа да просъществува? Заради това пак, че имаме много висшисти, много софтуерни и хардуерни специалисти които са направили съвършенна система нали? Защото сме много умни??? Накрая ще използваме суперкомпютри които ще се обслужват от овчари...
 • българин 2 българин преди 7 месеца Профил на трол?
  Излишък на висшисти, подобна тъпотия може да изръси единствено калинка с основно или средно образование, назначена по партийна линия на позиция за висшист и то поне магистър, то такива са "умниците" във властта, които обслужват червената мафия, с подобни малоумни кретени "До 2032 година в България ще има излишък на висшисти", не, ще има липса на българи, дори с основно.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  121 000 хил. секретарки??? Ей, ше падне голямо йебанйе!