Парите, необходими за безплатни учебници, са по-малко от субсидиите на ГЕРБ и БСП

2488
Парите, необходими за безплатни учебници, са по-малко от субсидиите на ГЕРБ и БСП
Снимка: БГНЕС

10 млн. лева са необходими, за да може да има безплатни учебници за всички между I-ви и XII-ти клас. Това стана ясно от думите на министъра на образованието Красимир Вълчев, който не отговори пряко дали ще поиска от финансовия министър Владислав Горанов тази сума, за да бъде образованието наистина приоритет. За сравнение - субсидиите на ГЕРБ и БСП преди 3 години са били поотделно над 10 млн. лева, като партията на Борисов е взела над 13 млн. лева само за година, а червените са взели над 10 млн. лева! Преди две години обаче вече само ГЕРБ взема над 10 млн. лева, но след изборите от тази година сметките сочат, че червените пак ще достигнат кота от над 10 млн. лева. Припомняме, че държавната субсидия за прескочилите 1% от действително пуснатите гласове на последните парламентарни избори е 11 лева на глас.

Министърът обясни, че минимум 700 лева ще вземат учителите в България след увеличенията, предвидени в мандата на сегашното правителство, а средната брутна заплата ще е над 1000 лева. Предвидени са 360 млн. лева за увеличение на учителските заплати, добави той.

Директорът на "Просвета" сравнява черно-белите учебници с кисело мляко за пенсионери

България ражда световни шампиони по хейтърство. Това заяви Никола Кицевски, директор на издателство "Просвета", в коментар за разработе...

Факт е, че много деца, завършили училище в България, не знаят български език, министърът на образованието. Според него причината е, че тези деца не са обхванати в системата на образованието още от времето на детската градина, а след това не посещават редовно училище. Министърът коментира, че в някои райони в Южна България има случаи, в които се наемат преводачи, за да се напише документ на български.

Няма как държавата да не може да вкара децата в училище. А дали да има наказателна отговорност е философски въпрос, каза Красимир Вълчев. На въпрос "каква трябва да е тоягата", образователният министър отговори, че съвместната работа на институциите гарантира, че всички мерки ще се прилагат. Първо трябва да убедим родителите, а след това да погледнем към санкции. Като крайна мярка трябва да има наказателна отговорност, но тя трябва да бъде доказана, каза Вълчев. И добави, че се правят законови промени, за да могат директорите и учителите да правят предложения за бедни семейства помощта да се предлага под формата на дрехи и обувки – за да може децата им да ходят на училище.

Вълчев изрично наблегна, че "голям процент от децата от уязвими групи" не посещават детски градини и основната причина е културната, а не социалната. Една голяма част са от ромски произход, потвърди той. Само в София има над 30 000 деца, които трябва да бъдат върнати в училище, а общо в България са около 200 000. Може би след 15-ти октомври ще можем да кажем колко деца са върнати и ще бъдат върнати в училище, уточни министърът.

По въпроса с черно-белите учебници на издателство "Просвета" Красимир Вълчев посочи, че черно-бели учебници и сега има, а реакцията срещу "Просвета" се е получила заради неуместна реклама. Занапред ще има черно-бели учебници, но тези, изработени сега от "Просвета", няма да се разпространяват, обясни образователният министър. И уточни, че не родителите, а учителите избират по кои учебници ще се учи. Вълчев добави, че по-голямата част от учениците ксерокопират учебниците.

Учителите ще имат само 2 дни да прегледат всички учебници и да изберат по кои ще преподават

Новите учебници за 2 и 6 клас няма да закъснеят, доставката им по училищата започва на 25 август, увери Министерството на образованието...

Сигурно ще им е по-интересно да изучават "Игра на тронове" – така министърът коментира изследване, според което на шестокласниците у нас не им е интересно в училище. Той се съгласи, че част от проблема е начинът на преподаване и на съдържанието в учебниците. Вълчев видя дигитализацията като един от начините да се повиши интереса, но предупреди, че и едно дете да няма електронно устройство, веднага ще започне дебат като този с черно-белите въпроси.

Да, заложено е в закона за най-малките ученици да няма оценки, а да има заместваща система – с картинки като усмивки или намръщено личице, съгласи се министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование