X
 
 

Задължителното образование за 4-годишни - трябва да се почне от септември, ще струва 100 млн. лв.

2356 2
Задължителното образование за 4-годишни - трябва да се почне от септември, ще струва 100 млн. лв.
Снимка: пресслужба омбудсман
За има задължително предучилищно образование и за четиригодишните, ще трябват 100 млн. лева. Сумата съобщи просветният министър Красимир Вълчев по време на организиран от омбудсмана Диана Ковачева специализиран форум "Възможности и предизвикателства при въвеждане на задължително предучилищно образование за четиригодишните деца".

Такова образование би трябвало да стартира още този септември - това планира МОН, като за целта трябва да се приемат и промени в образователния закон. Красимир Вълчев обаче каза, че мярката ще може да се въведе и по-късно - всяка община ще решава, но не по-късно от 2 години, считано от този септември.

От догодина 4-годишните на училище, но детски градини няма

От следващата година предучилищната подготовка може да стане задължителна и за 4-годишните деца, каза пред БНР министърът на образовани...

Омбудсманът Диана Ковачева акцентира, че от анализа на жалбите до институцията във връзка със задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца се оформят две групи становища. "Едното – на противниците на идеята, а другото – на родители и организации, които като цяло не са против, но питат готова ли е системата", посочи омбудсманът. И постави конкретните въпроси на родители като: има ли промяна на съдържанието и методиките при работа с 4-годишните, какви са гаранциите, че няма да има деца в преход – "деца, които всъщност да са част от системата проба – грешка", какво ще стане с 6-годишните и дали ще напуснат предучилищните групи, за да освободят място за 4-годишните, обезпечена ли е системата с достатъчно кадри? И още: имат ли готовност самите учители да отговорят на спецификите в образованието за 4-годишните деца, задължителността предлага ли алтернативни форми на обучение и как ще бъдат валидирани, ще бъдат ли премахнати таксите за предучилищното обучение?

Министър Вълчев беше категоричен, че никой, включително и той, не харесва задължителните мерки, но колективният интерес е водещ и в този смисъл, задължителното образование за 4-годишните деца е най-доброто, защото в тази възраст се изграждат когнитивните езикови умения на децата. "Това е изключително важна интеграционна мярка за децата от семействата, чиито майчин език не е българският", каза той.

По отношение на таксите, министърът посочи, че те са от най-ниските в Европа, а за общините, които ги премахнат изцяло ще се търсят възможности за компенсация.

Във връзка с недостига на кадри в системата, Вълчев изчисли, че са необходими допълнително около 400-500 учители, което е с 10 % повече от моментното положение, но ще бъдат осигурени. В контекста на достъпността той отбеляза като проблем липсата на транспорт до отдалечените места и липсата на възможност за отделен транспорт за най-малките.

И 4-годишните ще ходят задължително на предучилищна, родителите против

4-годишните деца да ходят задължително на предучилищна. Това предвижда приетият от Министерския съвет план за изпълнение на Стратегия...

От дискусията стана ясно, че самите учители посочват необходимост от промяна в учебните програми на университетите, които да бъдат адаптирани както към бързо променящата се среда, така и към реалните нужди на съвременните деца.

Директорът на дирекция "Образование" в Столичната община Мария Минчева информира, че за столицата недостигът на места в детските градини е за 160 четиригодишни деца, а недостигът на места в детските ясли е над 6 000. Тя съобщи още, че през тази година ще бъдат построени 5 нови детски градини, с 53 групи за 1 325 деца - научете подробности за бюджета на София за тази година в този материал!

На какво акцентира още омбудсманът в изгазването си вижте в презентацията ТУК!

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    Не "хора", бе №1, а партийно-назначени некадърни и необразовани БКП-мутро-милиционерски "калинки", които КРАДАТ и РАЗГЕПВАТ милиони и милиарди без да са включени в американските списъци за забрана влизането в САЩ!
  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    Ще имат да вземат. Няма да лиша детето си от детство. Нито да оставя първите седем години да му се определят от хора, които не познавам.
Естествени камъни според зодията
Естествени камъни според зодията

В много култури се смята, че природният камък притежава сила и необяснима енергия. Приема се, че всеки представител на Зодиака има собствен камък...

Последно в Актуално