Делото за Майдана: "Беркут" са унищожили оръжията, с които са убивали невинни украинци

7326
Делото за Майдана: "Беркут" са унищожили оръжията, с които са убивали невинни украинци
Снимка: Getty Images/Guliver

Държавното бюро за разследване на Украйна съобщи на 29 януари, че е обвинило двама бивши командири на полицията за борба с безредиците "Беркут" в унищожаване на оръжия, използвани за стрелба по протестиращи по време на революцията на Евромайдана през 2014 г.

От провеждането на революцията преди десет години над 30 души са обвинени в извършването на престъпления срещу демонстранти, като петима от тях са получили присъди. През октомври разследването установи, че "Беркут", бившият проруски президент Виктор Янукович и други висши официални лица са разпоредили разстрела на протестиращите по улиците и площадите.

Още: Най-голямото дело за Майдана: Янукович стои зад кръвопролитията, но има и пряка руска връзка

Историята на Майдана

Въстанието беше предизвикано през ноември 2013 г., след като прокремълският президент Янукович отказа да подпише дългоочакваното споразумение за асоцииране с Европейския съюз.

Няколкостотин души се събраха на централния площад в Киев, за да протестират срещу това решение, но на 29 ноември 2013 г. бяха изтласкани от служителите на "Беркут", които използваха методи на насилие.

В крайна сметка протестите прераснаха в революция, която достигна своята кулминация през февруари 2014 г. и завърши с бягството на Янукович в Русия. По време на протестите бяха убити повече от 100 души.

Още: В Украйна арестуваха дванадесет от "Беркут" във връзка с убийствата на Майдана

"Беркут" са унищожили доказателства

Най-кървавият ден на Евромайдана е 20 февруари 2014 г., когато служители на "Беркут" убиват 48 души и раняват още 90. Според разследването - след убийствата бившият командир на полка и командирът на ротата на "Беркут" са се опитали да унищожат доказателствата.

Твърди се, че на следващия ден те са събрали огнестрелните оръжия, с които са стреляли по протестиращите, и са ги унищожили незаконно. Оръжията са били нарязани на парчета с абразивен материал, маркировките със серийни номера са били премахнати, а след това останките от оръжията са били изхвърлени в река, пише Държавното бюро за разследване на Украйна.

Още: Нападнаха съдията, разследващ убийствата на "Майдана"

Какви са унищожените оръжия?

Сред тези оръжия са 24 броя 7,62-милиметрови щурмови пушки AKMS, снайперистка винтовка "Драгунов", три 12-милиметрови пушки Fort-500 и 9-милиметрова пушка Fort-12.

По-рано бившият командир на рота "Беркут" и 20 офицери от тази рота бяха обвинени, че са възпрепятствали мирни протестни действия, като са използвали огнестрелно оръжие срещу невъоръжени активисти. Обвиненията са изпратени в съда.

Още: Майдан на Балканите? Русия няма да го позволи без кръв: Говори Руслан Трад (ВИДЕО)

Снимка: Getty Images

Присъдите

На 18 октомври миналата година Святошинският районен съд в Киев обяви присъдата на петима служители на полицията за борба с безредиците "Беркут", които бяха обвинени в убийството на протестиращи от Евромайдана. В съдебната зала присъстваха само двама заподозрени, като единият от тях беше оправдан, а другият получи присъда от пет години затвор. Тъй като последният вече беше прекарал повече от четири години в предварителния арест, той бе освободен от изтърпяване на новата присъда.

Още трима служители на "Беркут" получиха задочни присъди, тъй като понастоящем живеят в Русия, след като бяха разменени през 2019 г. при размяна на затворници.

Руската връзка

Припомняме, че след смъртоносния 20 февруари 2014 г. се появиха теории, че е имало стрелба в тила на протестиращите – по руска поръчка снайперисти са стреляли по избрани цели. За това данни изнесе германската телевизия WDR, пускайки запис на водените по радиовръзка разговори между снайперистите. Те са били разположени по покривите на различни сгради в центъра на Киев. Разговорите им са били прехванати от един украински радиолюбител, с когото журналистите от WDR са разговаряли. От записа се чува как един снайперист пита колегата си: "Откъде се стреля? Нашите хора не стрелят по невъоръжени". Малко по-късно друг снайперист казва: "Някой застреля този човек, но не сме ние". След което добавя: "Има ли и други снайперисти освен нас? И кои са тези хора?".

Германските журналисти разполагат и с видеозаписи, на които може да се види, че опозиционерите на ул. "Институтская" са обстрелвани не само от правителствените сгради, но и откъм хотел "Украйна", намиращ се в тила им. За подобно нещо говорят и очевидци от мястото на събитието. Оттогава нататък наяве излезе основният въпрос – кой е наредил стрелбата? Руската версия е, че става въпрос за ЦРУ – с цел да се ускори бунтът срещу Янукович. Украинската версия е, че диктаторът Владимир Путин стои зад кръвопролитията чрез Владислав Сурков, помощник на Путин по онова време, който тогава е в Киев. Той е наричан "сивият кардинал" на Владимир Путин.

Още: Не искахме Минските споразумения да работят: Сивият кардинал на Путин го призна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа