Жозеп Борел е против пълна забрана в ЕС на визите за руснаци

2136
Жозеп Борел е против пълна забрана в ЕС на визите за руснаци
Снимка: GettyImages

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи Жозеп Борел отхвърли предложението на няколко държави членки за спиране на достъпа на руските граждани до територията на ЕС.

„Да забраниш влизането на всички руснаци не е добра идея“, каза 75-годишният дипломат на конференция в Испания, цитиран от Bloomberg. „Трябва да бъдем по-селективни“. Според него ЕС не трябва да отваря вратите си за олигарси, но "има много руснаци, които искат да напуснат страната, защото не искат да живеят в настоящата ситуация“.

Португалия е против забраната за руски туристи в ЕС: "Целта не е да се накаже руският народ"

Португалия се противопоставя на забраната за влизане на руски туристи в Европейския съюз. Министерството на външните работи в Лисабон п...

Външните министри на страните членки се събират в Прага по-късно през месеца, за да обсъдят евентуалната забрана за пътуванията на руски граждани. Естония и Финландия са най-активни в призивите за общ европейски подход срещу издаването на шенгенски визи на руснаци, като дори предприеха самостоятелно подобни мерки. Прибалтийската република наложи пълна забрана, а скандинавската страна ограничава туристическите визи от 1 септември до 10% от настоящия им брой. Естония дори ще представи цялостно предложение за ЕС пред Европейската комисия - това ще се случи преди срещата на министрите.

Полша, Литва, Латвия и Чехия подкрепят мярката. Против засега са Германия и Португалия, които смятат, че войната на Путин не е „войната на руските граждани“, както и Гърция и Кипър, разчитащи на руските туристи през летния сезон.

ОЩЕ: И Полша ще забрани издаването на визи за руски граждани

Борел заяви днес, че някои страни вече са предприели определен брой мерки за забрана на визите, които други членки на ЕС няма да ги подкрепят. Топ дипломатът на Европейския съюз отбеляза, че би било по-добре първо санкциите да се обсъдят на равнище ЕС.

Шолц е против ЕС да блокира руснаците: "Това е войната на Путин, не тяхната"

Германският канцлер Олаф Шолц се противопостави на обсъжданата забрана за издаване на туристически визи за страните от Европейския съюз...

Чешкият министър на външните работи Ян Липавски заяви в Прага, че неговото правителство, което в момента е ротационен председател на ЕС, ще настоява за „спиране на действието на споразуменията на ЕС за облекчаване на визовия режим с Русия и Беларус, която подкрепя Москва в нейната агресия“.

"Това изглежда постижимо", каза Липавски. "Искаме да започнем дебати за ограничаване на издаването на визи за руснаци и хора от Беларус. Мненията на държавите членки в това отношение са разделени и ни предстои много работа".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин посочи кой трябва да е новият руски премиер

Няма почивка за Русия: Нов успешен удар срещу руска петролна рафинерия (ВИДЕО)

Буря наводни центъра на Солун (ВИДЕА)

Четири държави удрят Русия с още санкции

Дейвид Камерън: Няма да спрем продажбите на оръжие на Израел

Мъж застреля двама полицаи в участък в Париж

Мария Захарова видя хибридна война срещу Русия в думи на Туск

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 10.05 - Бивш командир на НАТО съветва Европа какво да направи при атака

Навръх 9 май: Зеленски уволни и началника на личната си охрана

Германия купува три установки HIMARS, дава ги на Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа