Как Русия подготви и осъществи сепаратизма в Украйна (ВИДЕО)

7624
Как Русия подготви и осъществи сепаратизма в Украйна (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

Игор Саликов е руски офицер от Главното разузнавателно управление (ГРУ) и бивш боец от ЧВК "Вагнер", който дезертира, след като става свидетел на военни престъпления в Украйна. От 2014 г. той участва в тайното превземане на Източна Украйна от страна на Русия под ръководството на Владислав Сурков - тогавашния личен съветник на Владимир Путин по въпросите на отношенията с Абхазия, Южна Осетия и Украйна.

В интервю с руския правозащитник и основател на сайта Gulagu.net - Владимир Осечкин - Саликов описва как Сурков внимателно е създал наратива за сепаратистко въстание, водено от местни жители на Донбас. Това е регионът на Донецка и Луганска област, незаконно анексирани от Руската федерация по време на пълномащабната война на Путин, започнала през февруари 2022 г.

Темата отново е на дневен ред заради постоянно повтарящите се в руското пропагандно пространство наративи за "патриотичното" сформиране на т.нар. Донецка и Луганска народна република - по случай 10 години от събитието.

Още: Пригожин: Украйна и НАТО нямаше да ни нападнат първи, целта на инвазията бе друга (ВИДЕО)

Пропаганда за едно измислено "освобождение"

Руските пълномощници като Саликов са разполагали само с оборудване от съветската епоха, за да прикрият участието си. Бившият боец от "Вагнер" дори е бил свидетел на това как силите под ръководството на Александър Захарченко умишлено са обстрелвали държани от Русия райони като Донецкото гробище, обвинявайки Украйна, за да създадат претекст за ескалация. Захарченко е бивш лидер на проруските сепаратисти в Донецка област, убит през август 2018 г.

Саликов тогава осъзнава, че не се провежда истинско "освобождение", както твърди Москва - жителите са просто пешки в по-голяма геополитическа схема. Чрез пропагандата отделни инциденти бяха преувеличени в истории за украинската бруталност, използвани за оправдаване на по-нататъшни кръвопролития. Но на място повечето граждани дават предимство на стабилността пред външните манипулации, продавани като "освобождение".

Погледът на Саликов отвътре разкрива лъжите и тактиките на хибридната война, които позволиха на Русия да проведе дългосрочна кампания.

Още: Тайният план на Доналд Тръмп за прекратяване на войната в Украйна

Историята на Саликов с ЧВК "Вагнер"

Игор Саликов завършва военно училище и участва във войната в Афганистан (1979-1989 г.). След разпадането на СССР става наемник - част от групата "Алфа", т.е. спецназ на Федералната служба за сигурност (ФСБ). Запознава се с лицето на "Вагнер" Дмитрий Уткин (загинал заедно с Евгений Пригожин в самолетна катастрофа: ТАСС: Паднал е самолет в Тверска област, Пригожин е бил сред пътниците (ВИДЕА) през 2010-2011 г. чрез общ познат. Двамата участват в обща операция - връщане на имущество, откраднато от чуждестранен бизнесмен в Москва.

"През февруари 2014 г. в Киев се провеждаше Революцията на достойнството (Евромайдана). Ние все още работехме в Северен Ирак. Работехме легално в рамките на държавни структури като правителството на Северен Ирак, Кюрдистан, в Афганистан ескортирахме конвои за ИСАФ (Международните стабилизиращи сили). В международен план бяхме законни, но в Русия бяхме незаконни като наемници, така че хората ни държаха настрана от медиите", разказва Саликов, цитиран от Euromaidanpress.

Още: Лее се кръв: Вероятен нов случай на избити предали се украински военни (ВИДЕО, 18+)

Тогава той разбрал, че на среща в Санкт Петербург се е обсъждало формирането на части, които да се намесят в Украйна, както и кой ще отговаря за това. "За първи път чух фамилията на Пригожин и прякора му Готвача. Научих, че на Дмитрий Уткин е било предложено да сформира група и да се прояви в някакви реални действия", разказва Саликов.

"Въз основа на 50% от собствените ми анализи и 50% от данните, които имам от различни източници, през април-май са се състояли срещи, на които правомощията на бъдещата ЧВК "Вагнер" са били предадени на определен човек, който ги е финансирал. След това е възникнал въпросът кой ще я оглави от военна гледна точка и, разбира се, агенцията (ФСБ) е прегледала всички тези списъци, извикала е хора и им е казала, че самият Пригожин няма да отиде да превзема летището в Луганск. Извикаха Уткин и му направиха предложение, което той прие. Сформира се група, имаше около 30-40 души, които влязоха в Луганск, и основната им задача беше да разбият частите, които защитаваха летището", добавя Саликов.

Още: Глас от САЩ: Да помогнем на Украйна, загуба на фронта застрашава и нашата сигурност

По това време и в Донецк, и в Луганск украинските специални сили остават на тези ключови летища, които осигуряват въздушна логистика. "Превземането им беше значимо във всяко едно отношение, във военно и политическо отношение", казва Игор Саликов. Той се съгласява, че ЧВК "Вагнер" е била напълно контролирана от руските служби, които са финансирали операциите в Украйна. "Ядрото на цялото подразделение се състоеше от офицери от ГРУ", признава бившият наемник и посочва, че голяма част от тези хора са били на мисия в Сирия и са известни като "Славянския корпус".

Още: Рекорд на инвалидизирани мъже в Русия: Ефектът "Путин" (ВИДЕО)

Нахлуването в Донбас - всичко под контрола на Путин

"Ставайки свидетел на развитието на събитията в Русия през 2000-2010 г., с течение на времето стана ясно, че държавните ръководители и властите са се провалили и предали народа, тъй като в редиците им се издигнаха твърде много злодеи и корумпирани фигури. Въпреки това вярвах, че основните институции, които предотвратяват тоталното управление на злодеите, все още са непокътнати. Наивно се надявах, че в крайна сметка някой герой ще се изправи и ще каже "стига", ще призове воините в армията си и ще каже - "хайде, другари, да въведем ред, все пак там е нашият дом". Аз също се хванах на тази стръв. Затова, когато украинската криза избухна за първи път, ще призная, че запазих част от тази си присъща нагласа. По време на революцията на Евромайдана се разпространи идеята, че "нашите украински братя вървят в погрешна посока", разказва той.

"Тогава Кримската пролет (окупацията на Крим, 2014 г.) ми повлия в исторически смисъл. И така се озовах в подразделение, което влезе в Украйна под ръководството на Александър Бородай (руски гражданин, назначен за първия "министър-председател на "Донецката народна република - бел. ред.). Първоначално отидохме в Славянск, за да помогнем на един приятел от Ирак, който се оказа обкръжен там като част от отряда на Стрелков (осъдения на първа инстанция от съд в Хага военнопрестъпник Игор Гиркин). Но след това ми възложиха да водя разузнавателен отряд в подразделение под командването на Бородай, който имаше задача от Стрелков и руските специални служби. През целия този период ФСБ и контраразузнаването управляваха множество оперативни аспекти от страна на Донецк, докато ГРУ изпълняваше подобни функции от страна на Луганск. Помощникът на Путин Сурков контролираше по линия на ФСБ заедно с ортодоксалния олигарх Константин Малофеев, който финансираше Бородай: Първите милиони на руски олигарх отиват за Украйна - САЩ оторизираха трансфер.

Първата ни голяма операция беше оказването на въоръжена подкрепа за "референдума", последвана от основаването на така наречената ДНР (Донецка народна република). Първото ми влизане в Донецк беше, за да подкрепя референдума със сила. Втория път влязох като командир на разузнавателно подразделение, за да предотвратя прекъсването на украинско-руската граница по река Миус.

Още: Преди точно 9 г. проруските сепаратисти свалиха полет MH17 и убиха близо 300 души

Оръжията идваха от складовете, най-новите модели. Автоматите бяха в добро състояние, смазани. Гранатометите стреляха правилно. Всичко се управляваше добре, с документация и подписи", добавя Саликов и подчертава няколко пъти, че всичко е било координирано от помощника на Путин - Сурков, уволнен от диктатора през февруари 2020 г.

"Първоначално нямах официален статут. Паралелните части се формираха от войници, уволнени със задна дата от предишните си части. Това се правеше, за да се избегне прякото участие на служители от армията или специалните служби по това време. След като отрядите бяха предварително сформирани, те бяха "узаконени" чрез "референдума" от 11 май. След това бяха създадени структури на базата на новообявените републики, включително правоприлагащи органи по образец на Русия. Постъпих в Управлението на специалните операции към Главната прокуратура на ДНР", допълва Саликов.

Още: Сигнал след сигнал: Путин подготвя почвата за война в Молдова

Инсцениран бунт на украинците срещу Евромайдана

"Към 26 май 2014 г., когато бяха потвърдени президентските избори в Украйна след Евромайдана, се стигна до решението за превземане на летището в Донецк, което беше инсценирано за жертви и доказателство за бунта. След това се стигна до сблъсъци в покрайнините, главно в Славянск и Донецк. Към края на май Москва реши да сложи край на всичко това, тъй като нищо не напредваше. Беше решено да се организира сражение на донецкото летище с участието на "Восток", "Оплот" и подразделението на Бородай и създадената като "Интербригада номер едно". Бяха необходими жертви, доказателства, че хората се борят за свободата си, за да се покаже, че протестните настроения са нараснали до такава степен, че са започнали боеве. Всичко това беше замаскирано като вътрешни проблеми на Донбас, без предполагаема руска намеса. Всичко беше прикрито. Оръжието и персоналът трябваше да изглеждат украински. Групата, която влезе там, не трябваше да се различава от украинците. Това се наблюдаваше по онова време. Защото е било наредено отгоре", заявява Игор Саликов.

"Сурков е такъв прагматик. Изискваше прецизност - стари украински оръжия и оборудване, никаква видима руска намеса. Боеприпасите и пушките трябваше да са от вътрешността на Украйна. По-новите оръжия, които не бяха достъпни в Украйна по онова време, не се използваха", разяснява прикритието той: "Първоначалният опит беше да се симулират действащи сили като уж украински, с украински оръжия, без пряка руска инвазия от руските специални служби, войници, офицери, наемници. Всичко беше маскирано като бунтовнически патриотични групи за самоотбрана, противопоставящи се на Евромайдана, които изразиха гражданската си позиция, взеха оръжие, намерено на място, в отговор на натиска на украинското правителство и декларацията за антитерористична операция".

В същото време обаче е дадено началото на истинската линия за доставки на оръжия (наречена "Военторг"), открита от Русия, по която се транспортира модерно оборудване за руските сили в Източна Украйна.

Още: Путин забрави как беше изобличен от проруски чиновник: Пак лъже за Донбас и Украйна (ВИДЕО)

През 2015 г. обаче назрява бунт - следват убийства и изчезвания на руски военни. Захарченко, тогавашният "премиер" на ДНР, създава нова система, разчитаща на огромно количество преки средства от руски олигарси. "Когато беше сключен Минск-2, всички се оттеглиха по някаква причина. По това време вече бяхме в Новоазовск, близо до Мариупол, и в този момент беше възможно да се стигне до Одеса. Реално в украинските градове по това време никой не знаеше накъде се движи ситуацията. В Мариупол вече не присъстваха украинските сили - можехме да влезем безпрепятствено в града и да продължим към Херсон. Но политически и икономически мотиви попречиха на това", разказва Саликов.

Минск-2 е втората част от Минските споразумения, която се състои от пакет от мерки, включително прекратяване на огъня, изтегляне на тежки оръжия от фронтовата линия, освобождаване на военнопленници, конституционна реформа в Украйна, предоставяща самоуправление на определени райони на Донбас, и възстановяване на контрола на държавната граница на страната от украинското правителство. Макар боевете да затихват, споразуменията никога не са напълно приложени: Не искахме Минските споразумения да работят: Сивият кардинал на Путин го призна.

Интервюто вероятно ще бъде използвано в рамките на международно разследване и в работата на Прокуратурата на Международния наказателен съд в Хага, която издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин.

Сепаратизмът в Източна Украйна и Крим - обяснения

Как така Александър Захарченко е толкова възмутен от протестите на Евромайдана в Киев през 2014 г., че излиза в градината си, изкопава оръжията, които е заровил там, и се включва в усилията за основаване на Донецката народна република - марионетен режим, контролиран от Москва? Отговор - чрез руските офанзивни операции за съпротива. Те се отнасят до дейности, предприети от Москва в чужди държави, където тя използва разделението, често основано на етническа принадлежност в целевата страна, за да постигне политически цели чрез използване на принудителна дипломация, анализира Irregular Warfare Center. IWC служи като централен механизъм за развитие на знанията на Министерството на отбраната на САЩ в областта на нередовната война.

Още: Руска пропагандистка с признание: Направихме живота на хората в Донбас ад (ВИДЕО)

През 2014 г. в Украйна се развиха някои от най-забележителните примери за тези дейности. Русия вербува мъже в Крим, които участваха в протестите срещу украинското правителство на полуострова. Те обкръжиха обекти на украинската армия, като на практика попречиха на армейските части да напуснат казармите си, без да застрашат цивилни граждани. Тази тактика предостави на руските сили свободата да поемат контрола над Крим. Наети местни мъже обградиха и "охраняваха" летища, като същевременно завзеха ключова инфраструктура. Тълпи възпрепятстваха конвои на украинската армия, превземаха кметства и завземаха полицейски участъци.

Струва си да се отбележи, че тези дейности може да не получават официално финансиране от руското правителство. Проруският украински военачалник Александър Ходаковски (сега зам.-ръководител на "Росгвардия" в т.нар. ДНР и водач на ДНР милициите "Восток"), руският олигарх Константин Малофеев и съветникът на Путин Сергей Глазиев са играли роля в набирането и финансирането на такива проруски части. Т.нар. "записи на Глазиев" - прехванати телефонни разговори между Сергей Глазиев и организатори на място в Украйна, съдържат дискусии за това как руснаци плащат, за да подкрепят протестни дейности. Глазиев подчертава, че е важно протестите да изглеждат спонтанни и органични. Понякога руснаците набират, екипират и обучават хора за незабавно използване, докато друг път засяват семена, които може да не дадат плод в продължение на няколко години, анализира IWC. Това не значи, че Русия не се подготвя тихомълком за бъдещи непредвидени ситуации.

Още: Руските лъжи за геноцида в Донбас: Признания от хора на Пригожин (ВИДЕО)

Например Игор Гиркин, бивш офицер от военното разузнаване на Русия и някогашен военен министър на т.нар. ДНР, през февруари 2014 г. се появи в Крим, представи се на кримските сепаратисти като "пратеник на Кремъл" и съдейства за преговорите относно преминаването на украински военноморски офицери на служба в руския флот. По време на престоя си там Гиркин набра опълченска част, състояща се от доброволци от Русия, Крим и други региони на Украйна, по-специално Донбас. Той организира, обучи и използва тази милиционерска единица, за да помогне за пълното превземане на Кримския полуостров. След като операциите в Крим приключиха, Гиркин поведе подразделението към Донецк. Самият той посочва, че две трети от опълченската част се състояла от украински граждани, въпреки че много от тях са етнически руснаци и повечето имат боен опит. Възможно е вербовчици като Гиркин да са се насочили и към Захарченко.

Подобни действия Русия е провеждала в Грузия, Молдова, Черна гора и др., пише Irregular Warfare Center.

Още: Прегазен, след като пише как руската пропаганда лъже: Знакова смърт на проруски сепаратист (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинските спецчасти показаха зрелищно ВИДЕО как пленяват руснаци в Харковска област

Близък до Путин източник "намери виновник" за съсипаното с ATACMS летище "Белбек"

ГУР: Украински дронове са ударили важно руско отбранително предприятие (ВИДЕО)

Насред руското настъпление: Зеленски пристигна в Харков

Европейски министри излязоха по улиците на Тбилиси и подкрепиха грузинците (СНИМКИ)

Проучване: Младите французойки все по-често посягат на живота си

В Украйна е по-страшно отколкото в Газа: Сапьор от ЦАХАЛ сравни украинската и израелската армии

Нападателя на Фицо го грози присъда от доживотен затвор

Закон в Естония: Замразени руски активи отиват в подкрепа на Украйна

ПВО и два самолета, изстрелващи "Кинжал": Това ли порази Украйна на летище "Белбек"? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа