Половин месец война: Отношенията между Русия и света се нажежават с всеки изминал ден

5611
Половин месец война: Отношенията между Русия и света се нажежават с всеки изминал ден
Снимка: Getty Images

Нахлуването на Русия в Украйна продължава вече трета седмица. Основните градски центрове продължават да бъдат полета на яростни сражения, като вторият по големина град в Украйна - Харков, е основното огнище и буквално е сринат. Същото стана и с Мариупол, където хуманитарната катастрофа е факт. Междувременно Русия стана най-санкционираната държава в света. 

Какво се случи през изминалата седмица?

В ранното утро на 3 март, руските сили превзеха украинския град Херсон. Това потвърдиха местните власти. Градът е първият голям градски център, паднал след нахлуването на Москва преди седмица. "(Руските) окупатори са във всички части на града и са много опасни", пише Генадий Лахута, ръководител на регионалната администрация, в съобщения Telegram.

Часове наред руските сили атакуваха и пристанището на Мариупол. Те се опитваха да принудят цивилните да напуснат. Жители на обсадения от руските войски Мариупол съобщиха за ВВС, че градът е подложен на непрестанен обстрел, а водата и електричеството са спрени. Девет души загинаха, а четирима бяха ранени, след като руските сили удариха жилищни райони, включително училища, в северния украински град Чернигов. Това съобщи местният губернатор.

Нови кадри потвърдиха: най-големият самолет в света Ан 225 "Мрия" е унищожен в Гостомел.

Пожар избухна в най-голямата атомна централа в Европа - Запорожката в Украйна. Пожарникари се оплакаха, че не могат да влязат, за да гасят, тъй като обстрелът не спира. Все пак малко по-късно стрелбата бе прекратена и те бяха допуснати до мястото на пожара.

Семейство с две деца е беше убито при обстрел на град Ирпен в района на Киев. Това съобщи кметът на града, както и чуждестранни журналисти, които също са се криели от атаката. Снарядът е паднал в града, докато хората са се опитвали да достигнат Киев. Според информацията, обстрелът е продължил, въпреки че е имало колона от стотици цивилни и автобуси с хора, които са се опитвали да се евакуират.

Националната енергийна компания на Украйна "Укренерго" съобщи в социалните мрежи, че АЕЦ "Чернобил" е напълно обезточена и изключена от енергийната система на страната. От там допълват, че това се дължи на "вражеските действия на руските окупатори" и няма начин енергозахранването да бъде възстановено. От Националната компания за производство на ядрена енергия на Украйна "Енергоатом" обясняват, че по този начин има риск от спиране на охлаждането на ядрените отпадъци. Охлаждането се осигурява единствено при наличие на енергоснабдяване. Ако то не е осигурено, помпите няма да могат да осигурят охлаждането. В резултат на това ще се повиши температурата в басейните, ще възникне изпарение и изхвърляне на радиоактивни вещества в околната среда.

Според високопоставен служител на отбраната на САЩ към момента руските сили са се приближили на по-малко от 5 км. до обсадения Киев, който е обект на постоянни бомбардировки.

Преговорите

В продължение на седмица Министерствата на отбраната на Русия и Украйна преговаряха за поддържането на хуманитарни коридори, които да помогнат на цивилното население да напусне окупираните територии. Само че сигурни коридори не бяха осигурени, а руските сили редовно обстрелваха в такива случаи и бяха убити цивилни.

Украинският банкер Денис Киреев, който е член на киевската делегация за преговори с Русия, беше убит при задържането си от Службата за сигурност на Украйна, съобщава "Украинская правда". Киреев е заподозрян в държавна измяна в полза на Русия.

Ръководителят на руския преговорен екип в преговорите между Москва и Киев Владимир Медински заяви, че третият кръг от преговорите с Украйна за разрешаване на конфликта, фокусиран върху отварянето на хуманитарни коридори, не е оправдал очакванията. "Нашите очаквания от преговорите не се оправдаха. Надяваме се, че следващия път ще успеем да направим по-значителна крачка напред", каза ръководителят на руската делегация в телевизионно изявление.

Москва обяви хуманитарно прекратяване на огъня в Украйна за сряда сутринта, за да се извърши евакуация на цивилното население, съобщиха руските информационни агенции. "От 10:00 ч. Московско време (07:00 ч. по Гринуич) на 9 март 2022 г. Руската федерация обяви "режим на тишина" и заяви, че е готова да осигури хуманитарни коридори за евакуация".

Мирните преговори между външните министри на Украйна и Русия в Турция завършиха без напредък към прекратяване на огъня. Руският външен министър Лавров заяви пред медиите, че на срещата не е предвиждала постигането на дори временно споразумение за спиране на бойните действия. Още по темата: Лавров: Не планираме да нападаме други страни, не нападнахме Украйна. А засега Европейският съюз не бърза да приеме Украйна по ускорена процедура за член.

Задочният спор между Путин и Зеленски

Президентът на Украйна Владимир Зеленски призова Запада да увеличи военната помощ за страната му. Той заяви, че в противен случай Русия ще настъпи към останалата част на Европа. "Ако нямате сила да затворите небето си, тогава ми дайте самолети!" заяви Зеленски на пресконференция, цитиран от АФП. "Ако нас вече ни няма, тогава, да не дава Бог, Латвия, Литва, Естония ще бъдат следващите", каза той и добави: "Повярвайте ми."

В отговор руският президент Валдимир Путин заяви:

"От самия ход на военните действия в Украйна се вижда, че сме във война с националистически и неонацистки формации, а сред тях има и чуждестранни наемници – включително от Близкия Изток. Те се прикриват зад мирните граждани като зад жив щит". Това заяви руският президент Владимир Путин по време на заседанието на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Президентът Владимир Путин увери, че Русия няма лоши намерения спрямо съседите си, предаде РИА Новости. „Искам отново да подчертая: ние нямаме лоши намерения към съседите си и бих ги посъветвал да не ескалират ситуацията, да не въвеждат никакви ограничения. Ние изпълняваме всички наши задължения и ще продължим да го правим. Не виждаме нужда от ескалация на ситуацията или от влошаване на отношенията“, каза той на церемонията по вдигане на флага на новия ферибот „Маршал Рокосовски“.

Мястото на България във войната между Русия и Украйна

Руското правителство одобри списък на чужди държави и територии, които извършват неприятелски действия срещу Русия, сочи заповед на кабинета. В него, изненадващо или не, попада и България, като част от Европейския съюз. Списъкът включва още Австралия Великобритания, всички страни от Европейския съюз, Исландия, Канада, Лихтенщайн, Монако, Нова Зеландия, Норвегия, Южна Корея, Сан Марино, Сингапур, САЩ, Тайван, Украйна, Черна гора, Швейцария, Япония.

Кирил Петков: Подкрепяме мерките срещу Русия, но не можем да си позволим да няма руски газ и петрол

"Изцяло "за" мерките сме - да не звучим като някакви меки съюзници в ЕС, но тази част не може да си я позволим - вноса на петрол и на газ (от Русия)". Така премиерът Кирил Петков коментира темата с евентуално спиране на руския газ и петрол за Европа в кулоарите на парламента. И добави, че не сме единствените, които не можем да си го позволим, но не уточни имена. "Нека не коментирам преди Версайската среща", добави той.

Корнелия Нинова: Внушава се една лъжа! България не изнася оръжие за Украйна

Последните седмици упорито се внушава една фалшива новина, една лъжа, че България изнася оръжие, стоки или технологии с двойна употреба за Украйна. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в рамките на парламентарния блицконтрол. "Твърдението, че България изнася оръжие за една от страните, означава пряка намеса на България във войната, поне според мен, и който продължава да го внушава, грози националната сигурност на България", заяви вицепремиерът

Скандалът с руския посланик в България

В деня на Националния празник 3 март Руското посолство публикува позиция, която предизвика вълна от коментари. Позицията беше следната: Във връзка с информационната агресия от Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги, която се води спрямо информационните ресурси на нашата страна – в България са блокирани или не се зареждат коректно редица сайтове на руски държавни институции и медии.

Изгонете руския посланик заради внушения за 3 март и Украйна, настояха адвокат Николай Хаджигенов и Арман Бабикян: "След като лицето Митрофанова публично обиди целия български народ и властта с определението "подлоги", на 3-ти март тя си позволи груби лъжи и фалшификация на българската история. Прякото сравнение между Освобождението на България и кръвопролитната касапница в Украйна е гавра с нашата история и памет". Това заявиха по адрес на руския посланик в България основателите на движението "Ние идваме" адвокат Николай Хаджигенов и Арман Бабикян. Те искат Митрофанова да бъде изгонена от България възможно най-бързо.

Депутати от "Демократична България" също призоваха руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова да бъде отзована. “Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова излезе с безогледно обръщение за Трети март. Към нея трябва да бъде приложена най-тежката санкция в дипломацията - тя трябва да бъде отзована”, заяви Антоанета Цонева.

По-късно министър-председателят Кирил Петков покани на разговор посланика на Русия в София Елеонора Митрофанова. Българският премиер призова първия руски дипломат да се придържа към общоприетите норми на дипломатическо общуване и изиска от нея да се отнася с нужното уважение и да не използва обидни квалификации към българските институции. Посланик Митрофанова се извини на министър-председателя.

Санкциите:

САЩ забраниха вноса на петрол, газ и въглища от Русия 

Според Джо Байдън с това решение "американският народ ще нанесе още един мощен удар върху лидерството на Владимир Путин". "Ние няма да бъдем сред спонсорите на тази война", допълни американският президент.

Съюзниците от НАТО отхвърлиха искането на Киев да се създаде зона забранена за полети над Украйна. Те обмислят нови санкции срещу Русия, за да я накарат да спре войната. "Въпросът беше повдигнат и съюзниците се съгласиха, че не трябва да имаме самолети на НАТО, действащи в украинското въздушно пространство или военни на НАТО на терен, защото може да се окажем с пълна война в Европа", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

В емоционална реч украинският президент Володимир Зеленски разкритикува НАТО, че отказа да наложи забранена за полети зона над Украйна. Според Зеленски това напълно ще развърже ръцете на Русия, която засилва атаките от въздуха. "Алиансът даде зелена светлина за бомбардиране на украинските градове и села, отказвайки да създаде зона, забранена за полети", подчерта той. "Вие можехте да създадете такава зона... Но.. Но... Не знам кой можете да предпазите, дали можете да защитите и страните от алианса", добави той.

Президентът на Русия Владимир Путин сравни западните санкции с декларация за обявяване на война и защити руската инвазия в Украйна. По думите му Москва трябва да защитава рускоговорящите в източната част на Украйна, както и собствените си интереси. По повод спекулациите, че предстои въвеждане на военно положение в Русия с цел потушаване на многохилядните протести, президентът на държавата-агресор обяви, че не предстои обявяването на каквото и да е специално положение.

Русия предупреди съседните на Украйна страни, включително Румъния, страна-членка на НАТО, да не приемат военни самолети на Киев, като заяви, че те могат да се окажат въвлечени във въоръжен конфликт. "Знаем със сигурност, че украински бойни самолети са летели в Румъния и други съседни страни", заяви говорителят на Министерството на отбраната Игор Конашенков на видео брифинг.

Освен това руският президент Владимир Путин подписа указ, с който забранява износа на някои важни стоки и суровини. Все още не е оповестено какво ще включва списъкът, като се знае, че той ще бъде обнародван до 48 часа.  Посочените цели на указа са "гарантиране на сигурността на Руската федерация и непрекъснатото функциониране на промишлеността". Русия е основен световен доставчик на метали като никел и паладий.

Полша заяви готовност да даде своите изтребители МиГ-29 на Украйна, за да могат украинските военни летци да се борят с руското нападение. Това обяви полското министерство на външните работи след проведени консултации между правителството и президента на страната. Изтребителите ще бъдат предоставени веднага и без заплащане на САЩ като предаването на МиГ-29 ще бъде направено в базата "Рамщайн" в Германия, обясниха от полското министерство. В замяна Полша очаква САЩ да я снабдят с използвани американски изтребители, които да могат да заменят предоставените МиГ-29.

САЩ обаче отхвърлиха това предложение. Според Пентагона перспективата бойни самолети от територия на НАТО да влязат във военната зона над Украйна "будят сериозни притеснения" в целия Алианс. Говорителят на Пентагона Джон Кърби коментира, че за Щатите предложението на Полша не е разумно.

ЕС трябва да спре да използва руски горива през следващите пет години, заяви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен на срещата на върха на лидерите на блока.

"Ние сме твърде зависими от руските изкопаеми горива", написа тя в Туитър, докато лидерите на ЕС се срещат във Версай, за да обсъдят въпроса. Фон дер Лайен заяви, че в средата на май ще предложи план за "поетапно изключване" на руския петрол, газ и въглища до 2027 г.

Напрежение и в Русия 

Протестите в Русия срещу войната в Украйна не спират въпреки масовите арести, предприети от полицията още в първите дни след началото на военната инвазия на 24 февруари. Над 4700 участници в антивоенни демонстрации бяха задържани в над 60 руски града. 

Стотици руски учени, научни работници и журналисти се обявиха срещу войната в Украйна. В Петиция те осъдиха "несправедливото и безсмислено“ нахлуване в Украйна. Петицията се организира онлайн и първоначално беше публикувана на руски език от новинарската организация TRV Science. Изявлението е подписано от водещи учени, включително около 25 професори от Руската академия на науките.

Германските власти конфискуваха яхтата на руския бизнесмен Алишер Усманов. Цената на уникалната машина е над 600 милиона долара. 156-метровата яхта Dilbar на Усманов е конфискувана от местните власти в Хамбург. Мярката е в резултат на санкциите, които ЕС наложи на ключови руски служители и бизнесмени, сред които и Усманов. Той стана по-известен на Запад, след като установи контрол над английския гранд "Арсенал" като един от собствениците.

Подробности четете тук: Кои са санкционираните от ЕС близки до Путин олигарси

Обединеното кралство наложи финансови санкции на собственика на ФК "Челси" Роман Абрамович, като футболният клуб получи специален лиценз да продължи да играе.

Шведската верига IKEA обяви, че повече няма да работи в Русия и Беларус. "Войната в Украйна оказва огромно влияние върху хората и води до сериозни нарушения във веригите на доставка и търговските условия, затова групата реши да временно да спре дейност", се казва в съобщение на компанията, цитирано от Ройтерс.

Руснаци и беларуси няма да могат да се състезават на зимните параолимпйски игри в Пекин. Това реши Международният параолимпийски комитет. Според организаторите много от спотистите не са пожелали да се състезават с противници от Беларус и Русия.

Netflix преустанови работа на територията на Русия заради събитията около Украйна. "Предвид обстоятелствата взехме решение да спрем нашата дейност в Русия", каза той пред списание "Върайъти". Служителят на Netflix поясни, че решението е било взето на фона на обострянето на ситуацията в Украйна,

Петролната компания Shell обяви, че се оттегля от Русия. Това се казва в официално съобщение в сайта на компанията. Първата стъпка, която дружеството ще предприеме, е да спре всички спот покупки на руски суров петрол.

Компаниите Coca Cola и Pepsi също спряха да продават напитките си в Русия. Така те станаха поредните знакови западни компании, ограничили дейността си в региона заради нахлуването на Москва в Украйна. Coca Cola заяви, че бизнесът ѝ в Русия и Украйна е допринесъл за около 1-2% от нетната оперативна печалба на компанията за 2021 г.

"Нашите сърца са с хората, които понасят тежките последици от тези трагични събития в Украйна. Ще продължим да следим и анализираме развоя на ситуацията", заявиха от компанията. От Pepsi уточниха, че ще продължи да продава в Русия стоки от първа необходимост като мляко и детски храни.

Фейсбук и Инстаграм промениха правилата си, за да разрешат "временно" използването на враждебна реч срещу руските войски или Путин, съобщиха от компанията „Мета”. 

Бежанската вълна

Близо 25 000 украински граждани са влезли от 24 февруари до днес на всички пунктове на българо-румънската граница. Данните са на  Главна дирекция „Гранична полиция“. Подадените на границата молби за хуманитарна закрила са 73.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

ЕСПЧ отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу Литва

Не е само у нас: Болница в Англия призна че е разменила бебета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа