Русия задържа още трима за атаката в "Крокус" - продали "Рено"-то на основните заподозрени (ВИДЕО)

7813
Русия задържа още трима за атаката в "Крокус" - продали "Рено"-то на основните заподозрени (ВИДЕО)
Снимка: Скрийншот: Twitter

Разследващият комитет на Русия се обърна към съда в Басмани с искане да бъдат задържани още трима обвиняеми по делото за терористичния акт в "Крокус Сити Хол" в Москва от 22 март. Малко по-късно те са били извикани за разпит и арестувани.

Кои са тримата задържани?

Както следва от материалите, представени в съда, обвиняемите са двама братя и баща им - съответно: Аминчон Исломов, Диловар Исломов и Исроил Исломов.

По информация на независимата медия "Новая газета. Европа" единият от обвиняемите е последният собственик на автомобила "Рено", с който извършителите на атаката са се опитали да избягат: Украинската следа в терористичния акт в Москва май е беларуска.

Става въпрос за Диловар. Мъжът е гражданин на Руската федерация, роден през 1999 г., и е  таксиметров шофьор. Той е заподозрян в "оказване на помощ на терористи", съобщава контролираната от Кремъл информационна агенция "РИА Новости".

Самият Диловар твърди, че е продал автомобила "преди около седмица" на брата на съпругата си: Обобщение: САЩ казаха на Русия кой изглежда извърши касапницата в Подмосковието (ВИДЕО)

"Това беше моята кола. Когато сам видях тези снимки (от мястото на терористичната атака - бел. ред.), бях шокиран. Не знам какво да правя. Опитах се да се обадя на брата на съпругата ми, но сега той не вдига телефона. Каза, че негов приятел иска колата", заяви Диловар два часа след нападението в "Крокус Сити Хол".

Диловар Исломов и брат му Аминчон разказаха още, че сами са дошли в полицията веднага след като са видели кадри на колата в медиите.

Вече се появиха кадри как тримата задържани се изправят пред съда. По-късно стана ясно, че Диловар е арестуван до 22 май, обвинен е по чл. 205, т. 3 на Руския наказателен кодекс (тероризъм) и може да получи доживотна присъда. Разследващите считат, че той е привлечен в терористичната група през март, 2024 година, а брат му Аминчон - през януари, 2024 година - и за Аминчон обвинението е същото като на брат му и остава в ареста до 22 май. Баща им Исроил също е обвинен по чл. 205, т. 3 и също остава в ареста поне до 22 май. Аминчон не признава вина - не е ясно как са пледирали Диловар и Исроил, предаде "Медиазона". Именно Аминчон има 8 деца.

Още: Отговорността за атентата в Москва е на Путин: Говори журналистът Чавдар Стефанов (ВИДЕО)

Останалите арестувани за атаката

На 23 март Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) съобщи за задържането на 11 души по подозрение в извършването на терористична атака. Руската секция на BBC съобщи за двама убити заподозрени.

Според разследването четирима от 11-те - Далерджон Мирзоев, Рачабализода Сайдакрами Муродали, Мухаммадсобир Файзов и Фаридуни Шамсидин - са преките извършители на нападението. Те са арестувани вечерта на 24 март и вече се явиха пред съда в шокиращо състояние след видими мъчения. Все още не се съобщава кои са другите задържани.

Още: В съда с подути лица, отрязано ухо и в инвалидна количка: Обвинените за тероризма в Москва (ВИДЕА и СНИМКИ)

Според разследването Фаридуни Шамсидин е включил 33-годишния Аминчон Исломов (баща на 7 деца) в престъпната група не по-късно от януари 2024 г., а Диловар е стана член не по-късно от 11 март. Не е ясно как бащата Исроил, който е на 62 г. и има пет деца, е замесен в атаката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа