Военната стратегия на Украйна: Оцелей през 2024, победи през 2025 г.

5187
Военната стратегия на Украйна: Оцелей през 2024, победи през 2025 г.
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Украйна има амбициозна военна цел за тази година - да се задържи в битката.

Настъпва третата година от пълномащабната война, подпалена от Русия, и десетилетие, откакто Москва незаконно анексира Крим и постави началото на конфликта в Източна Украйна. След отчаянието при първоначалното нападение, последвано от нарастващи надежди за бърз обрат, фактите на фронтовата линия сега сочат година на застой.

Украинските войници са изтощени, армията изпитва недостиг на артилерийски боеприпаси и ракети за противовъздушна отбрана, а оръжия като изтребителите F-16 и произведената в САЩ ракетна система MGM-140 (ATACMS) все още или не са пристигнали, или не са в значителни количества.

Още: САЩ ще дадат на Украйна нови ракети ATACMS с по-голям обсег?

Тази година ще бъде година на "възстановяване и подготовка и от двете страни, както 1916 г. и 1941-42 г. през последните световни войни", заяви Марк Тис. Миналата година той се пенсионира като заместник-началник на отбраната на Белгия с чин генерал-лейтенант.

Поглед напред - три основни фактора

Анализатори, действащи офицери и военни експерти изказаха мнението си за хода на войната пред Politico. Никой не можа да представи точна пътна карта за 2024 г., но всички се съгласиха, че три основни фактора ще определят траекторията на следващите месеци.

Първо, тази пролет става въпрос за управление на очакванията, тъй като Украйна няма да разполага с оборудване или персонал за започване на значителна контраофанзива. Второ, Русия, с помощта на съюзниците си като Иран и Северна Корея, си е осигурила артилерийско превъзходство и заедно с безмилостни наземни атаки удря украинските позиции. Трето, без западна противовъздушна отбрана и ракети с далечен обсег, както и артилерийски снаряди, Киев ще се бори да организира надеждна, устойчива защита.

Още: Иран е пратил на Русия стотици мощни балистични ракети, ще има и още (ВИДЕО)

"Годината ще бъде трудна, никой не може да предвиди от коя посока ще тръгне Русия и дали ние ще напреднем тази година", казва Тарас Чмут - украински военен анализатор и сержант от резерва на морската пехота на Военноморските сили.

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

Тежките загуби не спират Русия

След многоседмични кървави боеве този месец Русия най-накрая превзе Авдеевка в Донецка област. Без да правят пауза за отдих, силите на диктатора Владимир Путин, издирван от съда в Хага за отвличане на украински деца, продължиха да атакуват други ключови украински опорни пунктове и логистични центрове. Става въпрос за Работино в Запорожка област, Купянск в Харковска област и Часов Яр в Донецка област. Засега значими успехи няма.

"Решаващият фактор е способността на Украйна да изгради благоприятни отбранителни позиции", казва пред Politico германски офицер, който наблюдава конфликта.

Русия е в състояние да напредва, защото не се интересува от живота на своите войници. Украинските военни смятат, че превземането на Авдеевка е струвало на Москва 47 000 войници. Руският военен блогър Андрей Морозов, който се самоуби, преди това бе написал, че армията е загубила 16 000 души. Украинският президент Володимир Зеленски изчислява, че Русия е загубила по 7 души на всеки убит украинец, а за цялата война съотношението е 5:1, каза той в интервю за Fox News.

Още: Руската офанзива към Купянск и Лиман: Стратегии, цели и защо този път може да има успех

Русия успява да пречупи украинската отбрана с артилерийското си превъзходство.

Оценките за годишното производство и възстановяване на снарядите на Москва варират от 1 милион до 4,5 милиона. "Този обем значително надхвърля количеството артилерийски боеприпаси, с които разполага Украйна", се отбелязва в проучване на естонското министерство на отбраната.

Западните държави бързат да засилят собственото си производство на боеприпаси, като САЩ планират до края на 2025 г. да изработват около 1 млн. снаряда годишно. За сравнение - предвоенното ниво беше 190 000.

Русия също така е подпомогната от доставката на дронове и балистични ракети от Иран, както и до един милион снаряда и ракети от Северна Корея, като от началото на годината вече е използвала поне 24 севернокорейски балистични ракети за нападение срещу Украйна, заяви украинският главен прокурор Андрий Костин.

Още: Откриха компоненти от САЩ и Европа в севернокорейска ракета, изстреляна по Украйна

Украйна има голям проблем: Какви оръжия иска от САЩ?

Междувременно Украйна изпитва недостиг на снаряди, което принуждава фронтовите ѝ войски да пестят изстрелите и да разчитат на дронове, за да удържат руските атаки. Киев се опитва да увеличи вътрешното производство, но напредъкът е бавен. Обещанието на ЕС за изпращане на един милион снаряда до март не беше изпълнено. Може би са доставени само 300 000.

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

САЩ може би са изпратили до 2 милиона 155-милиметрови снаряди от началото на войната, но тези доставки са прекъснати заради политическата безизходица във Вашингтон по отношение на военната помощ за Украйна. Републиканците блокират големия пакет за 60 милиарда долара за Киев: Няма пари за Киев: Конгресмените в САЩ решиха да почиват, докато Украйна се мъчи на фронта.

В телефонен разговор на 20 февруари между министъра на отбраната на Украйна Рустем Умеров, главнокомандващия армията генерал Олександър Сирски и американския министър на отбраната Лойд Остин бяха изложени приоритетите на Киев за нови оръжия и оборудване през следващите месеци. Според едно от лицата, информирани за разговора, исканията отразяват някои важни промени в начина, по който украинците планират да се сражават през тази година, и показват как се е променила войната в сравнение с първите дни.

Както обикновено, начело на списъка са повече системи за противовъздушна отбрана, но вместо изтребители или танкове Украйна търси дронове за наблюдение и за удари на далечни разстояния, последвани от системи за електронна война, които да заглушават руските безпилотни самолети и балистични ракети.

Още: "Невъзможно е да защитим Санкт Петербург от дронове": Признание от руския парламент

От това дали Западът ще се справи по-добре през следващите месеци с доставките, ще зависи дали Украйна ще успее да удържи линията през тази година, казва Джъстин Бронк - старши научен сътрудник в мозъчния тръст Royal United Services Institute (RUSI).

"Поддържането на доставките на боеприпаси (за ракетите "земя-въздух") за западните и останалите от съветско време системи за противовъздушна отбрана на Украйна ще бъде решаваща задача за западните партньори през 2024 г.", смята Бронк.

RUSI наскоро изготвиха следния анализ: След редица унижения: Руските шпиони пак са в играта и са по-опасни от всякога.

Призоваване на още войски

Според американското разузнаване 315 000 руски войници са били убити или ранени от началото на сраженията, но Кремъл продължава да захранва войната с още хора.

Миналата година руският диктатор Владимир Путин заяви, че Русия разполага с 617 000 войници в Украйна, като още толкова са на път. Населението на Русия е три пъти по-голямо от това на Украйна, което позволява на Путин досега да избягва по-широка мобилизация и вместо това да разчита на военните с договори и на изпразване на затворите в страната, за да се осигури пушечно месо.

"Потокът от наши мъже, които са готови да защитават интересите на родината с оръжие в ръка, не намалява", заяви Путин по време на годишната си пресконференция на 14 декември 2023 г.

Още: Русия е прехвърлила половин милион военни в Украйна: За пръв път от началото на войната

Армията на Украйна наброява 800 000 души, а резервите са над един милион. Идеята за намаляване на възрастовия праг за набиране на войници от 27 на 25 години, което би увеличило числеността на армията с около 400 000 души, се сблъсква с ожесточена съпротива. Украинските генерали обаче се нуждаят от повече хора, за да могат да сменят изтощените войници от фронта и да създават нови части от обучени и отпочинали военни.

Тази година "ще бъде година на стратегическо изграждане и отбрана както за Украйна, така и за евроатлантическата общност - време за изграждане на необходимата военна и индустриална база", заяви министърът на отбраната на Естония Хано Певкур.

"До 2025 г. Украйна може да разполага с достатъчно умения и средства, за да победи Русия", смята той.

Но Москва постави икономиката си на военна основа и сега произвежда нови танкове, самолети, ракети и артилерия, разграбва складове от съветската епоха за оборудване и боеприпаси.

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

Най-мрачният час

Друг проблем за Украйна е да запази вярата си. Повечето европейци подкрепят Киев, но преобладаващото мнозинство смята, че украинците ще загубят войната. В Украйна 85% от населението все още вярва, че страната им ще победи, но според последните проучвания все по-малко хора могат да опишат как ще изглежда тази победа и кога ще дойде. Песимизмът се дължи до голяма степен на факта, че доставките на помощи се забавиха през последните месеци.

Още: Едва 10% от европейците вярват в победата на Украйна

Украинският анализатор Чмут казва, че много зависи от това дали лидерите на републиканците в Конгреса на САЩ ще се откажат от противопоставянето си на пакета от помощи за Украйна. Секретарят на армията на САЩ Кристин Вормут заяви, че ако Конгресът не приеме законопроекта, това ще бъде "изключително вредно за украинците, защото тези пари ще им осигурят допълнителни боеприпаси".

Европейските държави също бавно ускоряват производството на оръжия и боеприпаси - както за изпращане в Украйна, така и за да оборудват собствените си сили след години на пренебрегване. Но настроението по отношение на Украйна е мрачно, както стана ясно на Мюнхенската конференция по сигурността този месец, където миналогодишният главозамайващ оптимизъм по отношение на успешната контраофанзива беше заменен от кисел песимизъм.

За Мюнхенската конференция в Студио Actualno говори бившият зам.-министър на отбраната проф. Румен Кънчев: Какви тайни знаят Русия и САЩ една за друга? Анализ на проф. Румен Кънчев (ВИДЕО).

За генерал Бен Ходжис, бившият командващ на армията на САЩ в Европа, фактът, че Украйна поддържа жизнеспособна отбрана и остава решителна, все пак е повод за позитивна оценка. Има "твърде много пораженчески настроения", казва той.

От една страна, през следващите месеци ще започнат да пристигат изтребители F-16, които ще помогнат на Украйна да се бори за контрол над небето. Има и индикации, че САЩ може да изпратят повече балистични ракети ATACMS, докато Германия е под натиск да достави мощните си крилати ракети "Таурус". Такива оръжия биха позволили на Украйна да нанася удари по руските логистични и въздушни бази далеч зад фронтовата линия, подкопавайки способността ѝ да продължи да атакува.

Още: Второ гласуване в Бундестага: Дали все пак ракетите "Таурус" не отиват към Украйна? (ВИДЕО)

"Чакайте малко, тази война продължава вече 10 години, Русия има всички предимства, а след 10 години те заемат само 18% от Украйна", казва Ходжис. "Те са загубили половин милион войници, състоянието на Черноморския флот се влошава с всеки изминал ден, а военновъздушните сили не са в състояние да получат въздушно превъзходство".

Това, което е необходимо, обяснява той, е ясен ангажимент от страна на западните лидери - не само да останат с Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, но и да я подкрепят с оръжията, от които се нуждае, за да спечели действително войната.

"Смятам, че Русия всъщност е в по-лошо състояние, отколкото си мислим", добавя Ходжис.

Още: Кога Украйна ще рухне: Оценки и предупреждения от САЩ (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com