БНБ пуска златна монета, посветена на Паисий Хилендарски, на цена от 3 755 лева

22610
БНБ пуска златна монета, посветена на Паисий Хилендарски, на цена от 3 755 лева
Снимка: БНБ

Нова златна възпоменателна монета, посветена на Паисий Хилендарски, пуска в обращение Българската народна банка на 27 юни 2022 година.

Монетата е именувана „Паисий Хилендарски – два златни лева“. Цената ѝ ще бъде 3755 (три хиляди седемстотин петдесет и пет) лева, а тиражът - 4000 броя.

Монетата е с номинал 2 лева, а теглото ѝ е 23.33 грама. На лицето ѝ са изобразени следните елементи: в центъра номиналната стойност „2 ЛЕВА“; околовръст надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“ и вдясно долу годината на емисията „2022“.

Източник: БНБ

На гърба на емисията са изобразени: В центъра в зрънчест кръг е разположен стилизиран образ на Паисий Хилендарски, вдясно – годините „1722-1773“; Околовръст по външния пръстен е изписано – в горната част „ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“, а в долната „БЪЛГАРИЯ“.

Източник: БНБ

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК АД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) EАД, Тексим Банк АД и Централна кооперативна банка АД.

БНБ пуска възпоменателна монета посветена на Панайот Пипков

В периода от 27 до 29 юни 2022 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка по 1 монета, след което възпоменателната монета „Паисий Хилендарски – два златни лева“ ще се продава без ограничения.

Какви възпоменателни монети ще пусне БНБ през следващите три години?

През следващите три години се очаква Българската народна банка да отсече 16 възпоменателни монети, като по-голямата част от тях ще бъде...

Списък на офиси и клонове на банки, в които ще се продава новата възпоменателна монета „Паисий Хилендарски – два златни лева“, емисия 2022 г. можете да видите тук.

Паисий Хилендарски

Преп. Паисий Хилендарски (1722-1773) е български народен будител, смятан за пръв изразител на идеята за национално възраждане и освобождение на българския народ. Сведенията за живота му се изчерпват до неговото обръщение в единствената му сигурна творба "История славеноболгарская", пише в информационната дипляна за монетата, публикувана на сайта на БНБ.

Роден е в Самоковска епархия, най-вероятно в Банско. Не е изучавал "нито граматика, нито светски науки". През 1745 отива в Хилендарския манастир, където по-късно става йеромонах и проигумен.

С много труд две години събира материали за българската история (за тази цел ходи и в "Немска земя") и започва да пише своята "История славеноболгарская", която завършва през 1762 г. в Зографския манастир. При обиколките си из бълг. земи като таксидиот пренася и своя труд, за да се преписва и разпространява той сред българското население. Предполага се, че е починал на път за Света гора в селището Амбелино (днес квартал на Асеновград).

Тази година се навършват 300 години от рождението на будителя.

142 години български лев: Историята на българските пари

На 04 юни 2022 г. се навършват 142 години от създаването на българския лев. На същата дата през 1880 г. с обнародването и влизането в с...

БНБ пуска сребърна монета, посветена на Гоце Делчев

БНБ пуска сребърна монета посветена на хан Омуртаг

Кои български монети са инвестиционно злато?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

БНБ обяви прогнозата си за българската икономика

БАКБ купува "Токуда Банк"

НАП обяви колко хора вече са подали данъчни декларации

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

Кристалина Георгиева каза тежката си дума за плоския данък в България

Колко пъти ЕЦБ може да намали лихвите до края на годината?

Все повече банкноти от 50 и 100 лева са в обращение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com