Картофи - вдигат или свалят кръвното

9601
Картофи - вдигат или свалят кръвното
Снимка: iStock

Картофите са една от храните с противоречива слава. Те съдържат вещества, подобни на тези, използвани в лекарствата за лечение на високо кръвно налягане.

Но високата температура и използваната мазнина по време на пържене унищожава повечето от тези полезните вещества, оставяйки в зеленчука по-голямата част от нишестето, минералите и мазнините, абсорбирани по време на готвене. Това прави продукта не само безполезен за здравето, но и много калоричен.

Лекар разкри по колко картофи на ден не водят до напълняване

Дори тези, които ядат картофено пюре, варени или печени картофи, също са изложени на риск от повишено кръвно налягане. Чипсът, който съдържа много повече мазнини поради процеса на пържене, също се счита за опасен. Според повечето учени нишестето, съдържащо се в картофите, допринася за повишаване на кръвното налягане, отбелязва изданието The Health Site.

Полза и вреда от картофите

Тези зеленчуци имат висок гликемичен индекс, а нишестените въглехидрати бързо се превръщат в захар и навлизат в тялото, което води до повишаване на кръвната захар. С течение на времето това може да доведе до диабет.

Някои учени също твърдят, че жените, които редовно консумират коментирания зеленчук, са изложени на по-висок риск от високо кръвно налягане, отколкото мъжете, пише още изданието.

Картофеният сок има противовъзпалително, диуретично, ранозаздравяващо действие, може да се пие при гадене, тъй като добре прочиства организма, приема се при бъбречни заболявания, чернодробни заболявания, захарен диабет, язва на стомаха. Отлично средство е за лечение на запек и колит. Облекчава главоболието. Препоръчва се за консумация при отоци от сърдечен и бъбречен произход. За разлика от картофените ястия, той може да се използва като лек за понижаване на налягането. Трябва да пиете половин чаша сок два до три пъти на ден, 30 минути преди хранене. Ккартофеният сок блокира тумори, язви и рани. Но ако го използвате дълго време (повече от пет до шест седмици годишно), това е изпълнено с нарушения на хранопровода и черния дроб.

За да приготвите сока е необходимо да измиете клубените без да ги белите, настържете ги на ситно ренде и ги пасирайте. Сокът от млади грудки пречиства кръвта от токсини и холестерол.

Ако приготвяте картофени ястия, препоръчително е те да не са пържени, печете или варете грудките с кората им . По този начин ще запазите калия в тях, който е важен за понижаване на налягането.

И още нещо: ако охладите приготвеното картофено ястие и след това ги затоплите, то ще стане по-здравословни - въглехидратите от зеленчука ще се усвояват по-малко.

Oще: Само едно парченце от това и картофите ще се сварят 2 пъти по-бързо

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com