Кои храни помагат за изгарянето на подкожните мазнини?

3612
Кои храни помагат за изгарянето на подкожните мазнини?
Снимка: iStock

Стремежът към стройна фигура като стремеж към физическа красота и изящество, съчетан с грижа за здравето, което е застрашено от наднорменото тегло, ограничената физическа активност и затлъстяването на вътрешните органи, правят въпроса как да изгорим подкожните мазнини по-лесно и бързо от ключово значение на прага на сезона, в който обикновено качваме килограми. Теглото ни зависи от редица фактори, сред които безспорно е и храненето. Ако консумираме повече калории от тези, които изразходваме, то теглото неминуемо ще се покачва. Има обаче храни, които не само не трупат сантиметри към талията, но дори ни помагат в отслабването, като топят подкожните мазнини. Вижте кои са те и как да ги включите в менюто си, за да запазите фигурата си стройна през зимата и дори да се справите с онези досадни няколко нежелани сантиметри от талията.

Какво да консумирате, за да стопите подкожните мазнини?

Обикновено свързвате топенето на подкожните мазнини с гладуване, диета,  отказ от определени храни, тренировъчен режим или всичко това заедно. Има обаче и по-приятен начин да се освободите от излишни мазнини – хапвайки правилните храни. Научно доказаният факт, че определени храни топят мазнините, изненадва мнозина, но ги радва искрено. Най-опасни от здравословна гледна точка се оказват мазнините в областта на корема, тъй като те са свързани в по-висок риск от сърдечно-съдови и други хронични социални заболявания. Вижте какво откриват изследванията по темата и кои храни да включите в менюто си, ако искате да се освободите от подкожните мазнини и особено от подкожните мазнини в областта на корема, талията и около вътрешните органи.

Още: Активирайте кафявата си мазнина, за да изгорите калориите си

1. Боб

Според диетолозите и проучванията им консумацията на боб води до редуциране на възпалителните процеси в стомаха, а хроничното възпаление може да доведе до наддаване на тегло. Естествено, че трябва да внимавате какъв боб консумирате. Тук не говорим за пържен боб на салата със сметана, а за варива. Бобът е богат и на фибри, които ще ви помогнат да се чувствате по-сити, да хапвате по-малко и по този начин по-бързо да се справите с излишните килограми.

2. Кисело мляко

Ползите за здравето от консумацията на кисело мляко са широко популярни. То е ценен източник на безценни полезни бактерии за здравето на стомаха и червата. Последните проучвания сочат и че помага за отслабване и стопяване на подкожните мазнини. Консумацията на три порции обезмаслено кисело мляко на ден води до значително по-голяма загуба на мазнини и тегло при хора на диета, отколкото ако се спазва диета, но без да се консумира кисело мляко. Хората, които ядат кисело мляко по време на диета губят около 22% повече тегло и 61% повече телесни мазнини от хората на диета без кисело мляко според WebMD.

Още: Кой ензим се грижи за разграждането на мазнините?

3. Сьомга или правилните мазнини, които топят килограми

Не трябва да се страхувате от мазнините, ако искате да свалите подкожните мазнини, колкото и странно да звучи това. Не мазнините, а вредните такива пречат на отслабването. Заменете ги с полезни мазнини, за да се радвате на по-тънка талия. Така замяната на свинското с мазната сьомга може да се окаже решението на вашия проблем с килограмите. Наситените мазнини, които се намират в месото и млечните продукти, няма да ви помогнат да отслабнете, но замяната на тези мазнини с някои видове полиненаситени мазнини, като тези във вкусната сьомга, е ефективно решение за стопяване на подкожните мазнини.

4. Храни, богати на витамин С

Някои проучвания сочат витамин С като важен за борбата с подкожните мазнини. Не говорим да приемате таблетки, а да увеличите зеленчуците на масата си, които са богати на витамин С, а са и нискокалорични. Чушки, зеле, броколи са идеални за целта, а и може да ги приготвите по начин, който е полезен за талията.

Още: 6 здравословни храни и напитки, които топят мазнините

5. Зелен чай

Това не е храна, но няма как да пропуснем едно от най-мощните средства за топене на подкожните мазнини особено в областта на корема и висцералната мазнина, която се укрива около жизненоважни телесни органи като черния дроб и червата. Само няколко седмици от ароматната сгряваща тялото зимна напитка – зеленият чай ще ви помогнат да се избавите от тези скрити мазнини, които застрашават правилното функциониране на органите ви и общото ви здравословно състояние. Според учените това действие на чая се дължи до голяма степен на катехините – химикали на растителна основа, съдържащи се в зеления чай. Той е и като цяло сред най-полезните напитки за здравето, така че може да пробвате смело ефектът от консумацията му.

Източник: SelectHealth

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Още: Кои мазнини са полезни за тялото ни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com