Здрав сън за здраво тяло

23956
Здрав сън за здраво тяло

Добрият сън е в основата на крепкото здраве, твърдят експерти. Ако редовно не се наспивате, за да купонясвате, бъдете сигурни, че не си струва. Ще си платите - със здравето си. Наднормено тегло, лошо настроение, сенки под очите, дори сексуални проблеми грозят онези, които редовно не си отспиват, предупреждават лекарите, предаде Стандарт нюз.

Като ваксина

За спокоен сън в летните жеги

Горещите летни нощи се отразяват негативно на съня ни – заспиваме трудно, будим се често и спокойният сън ни изглежда невъзможен...

Добрият сън повишава имунните сили на организма. Редица изследвания в Щатите установяват, че хората, които твърдят, че се наспиват, боледуват по-рядко от грип. Освен това липсата на здрав сън е свързана с високо кръвно налягане, както и високи нива на холестерола. Лекарите съветват за здрав сън да спите между 7 и 9 часа. "Дозата" обаче е уникална за всеки организъм.

Във форма

Ако планирате да започвате диета, бъдете сигурни, че здравият сън е и ключ за успешно вталяване. Учени от университета в Чикаго установяват, че сред хората, които спазват хранителен режим, онези, които са се наспивали, са губели повече мазнини. Онези, които са имали будни нощи, са сваляли от мускулната маса. Смята се също така, че будуващите са доста по-гладни през целия ден и по-често се изкушават да надничат в хладилника. Учените обясняват, че връзката на съня и метаболизма са контролирани от едни и същи части в мозъка. Когато ви се спи, броят на някои хормони в кръвта се покачва. Същите ви карат да се чувствате гладни, обясняват специалистите.

Равнис по умниците

Следобедните дремки - за онези, които могат да си го позволят - са перфектното средство да подсилите ума. Краткият сън в средата на деня е прекрасна алтернатива на кофеина. 30-минутната почивка за ума в следобедните часове намалява и рисковете за сърцето. Проучване сред повече от 24 000 възрастни в Гърция показва, че онези, които не са се свенили да подремват следобед, показват като цяло по-добро здравословно състояние. Учените са категорични, че дрямката подсилва паметта и когнитивната функция на мозъка като цяло.

Следобедният сън уврежда мозъка

Невролози предупреждават, че сънят през деня може да причини деменция. Следобедният сън може да доведе до деменция и увреждане на мозъ...

Щастливци

Здравият сън или съответно липсата му се отразяват на голяма част от химикалите в тялото, включително хормона на щастието - серотонин. Ако той ви липсва, вероятността да ви застигнат депресии е по-голяма, обясняват лекарите. Затова намирайте начини да се ощастливите, пък било то и с няколко допълнителни часа сън.

Пазете се от диабета!

Според американско проучване има връзка между липсата на здрав и продължителен сън и диабет тип 2. В тестовете са участвали хора от различен пол и възраст. В продължение на 6 нощи те са прекарвали само 4 ч в леглото. В края на експеримента организмът на всеки е показал понижена глюкозна поносимост, което е един от предвестниците на диабета, обясняват учени.

Затова - не се претоварвайте! Наспивайте се. Повечето ангажименти могат да почакат. А и сега е сезонът на отпуските. Никой няма да ви каже нищо, ако си откраднете и няколко часа дрямка.

Откриха защо не можем да ставаме рано в понеделник

Учени от Чикаго откриха пряка връзка между начина, по който прекарваме почивните дни, и началото на работната седмица, предаде БГНЕС. ...

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com