X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 5 април

16892
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 5 април
Снимка: iStock/Guliver

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозно България.

Властите са нащрек, а мерките се засилени по всички граници на страната ни. Кризисният щаб към правителството апелира гражданите, които влизат в България от засегнати региони, да не отказват медицинско наблюдение или оставане под карантина. 

Actualno.com ще ви държи в течение с последната информация по темата както у нас, така и по света. В този Live блог ще научавате най-важните подробности за коронавируса. (Всичко, което трябва да знаете, за глобалната тревога, четете в този обобщаващ материал.)

* Информацията е обновена към : 20:10 ч., 5 април 2020 г.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

🔘 За последното денонощие бяха регистрирани 25 нови случая, с тях общият брой на заразените стана 531. От новите заразени в болница са приети 10. В Русе бе регистриран и втори положителен резултат на 21-годишен младеж, прибрал се от Англия на 19.03.20 г. Той е под домашна карантина у дома си. С това, регистрираните случаи стават 523. Общо в страната броят на приетите за лечение в болница е 202 души, 26 пациенти са в интензивни клиники.

🔘 От новооткритите случаи 13 са в област София, от тях амболаторни са 8 случая. Останалите са разпределени: в Бургас - 1 - момче на 17 години, Стара Загора - 3ма, Перинк - 2 мъже, Сливен -2 жени, в Русе - мъж на 21 години, завърнал се от Англия и друг на 51 г., Пловдив - 1 мъж , Кърджали - 1 мъж. Няма нова област в страната, засегната от вируса. Регистрираните случаи по административни области са както следва: Благоевград – 15; Бургас – 24; Варна – 24; Велико Търново – 4; Видин – 2; Враца – 1; Габрово – 2; Добрич – 11; Кърджали – 9; Кюстендил – 7; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 10; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 30; Русе – 1; Силистра – 2; Сливен – 8; Смолян –13; София – 308; Стара Загора – 7; Хасково – 1; Шумен – 4. Сред болните Мъжете са 299 или 57% от заболелите, 223 са жените или 43% от регистрираните случаи. Най-младият пациент е на 1 година, а най-възрастният на 86. Около 30% от случаите на коронавирус са свързани с пътуване извън страната, каза Мутафчийски.

🔘 Излекуваните с два отрицателни теста до момента са общо 37.  Новите изписани за последните 24 часа са 3: Хасково - жена на 26г. Мъж на 57 години и мъж на 30 години от Благоевград. Общо 23 мъже, 14 жени. Средната възраст на излекуваните е 47 години.

🔘 За последните 24 часа починалите са 4: двама от Пирогов и двама от "Св. Анна". Мъж на 49 години от Пирогов, който не беше съобщен вчера, защото пробата му е потвърдена късно вечерта в събота. Той е бил приет в тежко състояние. Общо починалите са 18 души. Средната им възраст е 65 години.

🔘 Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при медицински служители е 23 души. В мометна върви тестуване в Бърза помощ в София. По-късно през деня трябва да станат ясни резултатите на 40 души от там, днес ще се изследват и още 40 души от т. нар. 4-ти екип на Спешната помощ. Изследват се, защото медик е пътувал в чужбина и се е завърнала с коронавирус в България. 

🔘 Белоградчик остава без болница, изследват медицински служители от Видин. Управителят на лечебното заведение и кметът на града обявиха, че ще се борят за запазването й.

🔘 9 са засега откритите случаи след изследванията на 1 000 служители в МВР. От тях няма нито един хоспитализиран. В армията има 2 случая: единият е хоспитализиран, другият е на мисия в Румъния, където е в Инфекциозна клиника. Двама военни са били върнати от мисия в Косово, но не са били потвръдени като положителни за коронавирус.

🔘 Квартал на Пещера блокиран заради COVID-19

🔘 "Имайте предвид, че очакваме увеличение на случаите: увеличение първо на болните, които ще трябва да бъдат изследвани - хората с пневмонии. И най-важното е в болниците да не допуснем - първите случаи на прояви на заболяване в сестри, санитари, лекари - гърло, запушен нос, повишена температура - веднага изследване, за да се вземат мерки.", подчерта експертът.

🔘 Утре се откриват 2 нови лаборатории за изследване на коронавирус в София: в Пирогов и белодробна болница "Света Анна", каза проф. Кантаджиев. Какъв е капацитетът на лабораториите в страната? Кой и за какво трябва да се изследва по време на пандемия? обясниха от Кризисния щаб.

🔘 Комисии в парламента гледаха днес на второ четене удължаването на извънредното положение и актуализацията на бюджета. Финалното решение ще се вземе утре от всички народни представители. Няма да има извънреден дълг над тавана от 10 млрд лв. в актуализацията на държавния бюджет за 2020 година - тези 10 млрд лв., които се предполага, че утре (6 април) ще бъдат гласувани в пленарна зала, няма да бъдат изтеглени като дълг от МВФ или други международни финансови институции. Това реши бюджетната комисия на парламента при гласуването за второ четене на актуализацията на бюджета.

🔘 Сачева: Регистрираните безработни могат да получават обезщетение, докато работят в земеделието

🔘 Нинова: Да се отклонят пари от купуване на кораби и бронирани машини към подпомагане на населението.

🔘 Работодателите искат от държавата да не плащат за неотработено време заради коронавируса

🔘 Борисов пред Нетаняху: Имаме възможност за производство на около 1 милион маски седмично

🔘 Променят ли се симптомите на коронавируса: Променя се във вашите публикации, каза проф Мутафчийски и ги изброи отново. Съществените, с които се хоспитализират болни са: трайна висока температура, задух, чувство на болка в гърдите, посиняване на устните. По - слабо разпространени са други симптоми: Голям процент имат кашлица, болка в мускулите, 10 % от пациентите имат диария, малък процент имат и зачервяване на очите - (възпаление на конктивата - конюктивит).

🔘 Направи си безплатен онлайн тест за коронавирус

🔘 "Призоваваме всички български граждани да не възприемат Великден и другите наближаващи празници, като такива. Не е време за празници. Не ходете на църковните служби. Там ще се заразите. 5 000 души се заразиха в Сеул именно на църковна служба. Не си правете резервации в хотели и не ходете по къщи за гости. Там ще се заразите. Отбележете празника само с тези, с които живеете, без да събирате с други свои приятели и роднини. Не е нужно, а и не е разрешено да се ходи на гости", заяви генерал Венцислав Мутафчийски на сутрешния брифинг в събота, 4.04.2020г. "Българската православна църква се солидаризира с призива на генерал Мутафчийски хората да си останат вкъщи по Великден". Това обяви Западно и Средноевропейският митрополит Антоний.

🔘 БАБХ със съвети за пазаруването по Великден

🔘 Може ли COVID-19 да оцелее върху плодове, опаковки или захарни изделия?

🔘 Как да се защитим от коронавирус при излизане от вкъщи

🔘 НА ЖИВО: Как коронавирусът влияе и на спорта, последни новини

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В ЕВРОПА

🔘 "Смъртността в Европа се движи над 5%. Така че първоначалните данни за около 3,2% в Китай, в Европа не се потвръждават. Най-вероятно е свързано със застарялата популация в Европа, по - голяма агресия на заболяването или ненавременни противоепидемиологични мерки. Може би за това става въпрос. Единственото нещо, което дава резултат, са физическото дистанциране и изолацията", коментира проф. Мутафчийски на сутрешния брифинг в Миистерския съвет.

🔘  Надежда: Намалява броят на заразените в критично състояние в Италия: 4585 нови случая на коронавирус бяха отбелязани за денонощие в страната. Така броят на болните там достигна 124 632 души, а смъртните случаи са вече 15 362. Оздравели са 20 996 души.

🔘 Испания надмина Италия по общ брой заразени - 130 759 души. Починали от заразата са близо 12 418. Испания реши да продължи извънредното положение с още две седмици. Възстановилите се наброяват 38 080 души.

🔘 В Германия потвърдено болните са 92 108, а смъртните случаи вече са 1 446. Оздравели са 26 400. В критично състояние са 3 936 души.

🔘 Франция отчете 441 смъртни случаи от коронавирус за последните 24 часа, което е по-ниско от рекордния брой жертви - 588 в петък. Броят на жертвите от началото на епидемията във Франция до момента са 7 574 заявиха френските здравни власти. От тях 5532 са починали в болница. Общо заразените са 90 853, за излекувани се смятат - 15 574.

🔘 Рекордни 708 смъртни случая отчете Великобритания. Жертва на коронавируса стана и дете на 5 г. Досега най-младият починал заразен беше момче на 13 г. Министерството на здравеопазването обяви, че 4 313 души с положителни проби за коронавируса са починали до петък. Броят на потвърдените случаи в страната е достигнал 42 480. Броят на жертвите непрекъснато нараства, като тази седмица смъртните случаи са повече от 500 дневно. Страната достига очаквания пик през следващата седмица до 10 дни. "Пациентите са на възраст между 5 г. и 104 г. 40 от 637 починали пациенти на възраст между 48 г. и 93 г. нямат предишни заболявания, се казва в съобщение на британските здравни власти. Към този час общо починалите във Великобритания са 4 320, а оздравелите - 215. Окуражителна реч към британците ще отправи кралица Елизабет Втора

🔘 За пръв път: В Австрия има повече оздравели от коронавирус, отколкото болни за един ден: През последното денонощие са излекувани 485 души, а 354-ма са новозаразените. Общият брой на излекуваните до момента е 2 998 души. Починалите са 204. Общият брой на заразените в Австрия достигна 11 850 души.

🔘 Група учени от Ягелонския университет в Краков смятат, че са намерили инструмент, който значително забавя инфекцията на коронавируса SARS-CoV-2

🔘 Положението в Турция остава тревожно. Към момента с коронавирус са диагностицирани 23 934 души, което е ръст с 3 013. 501 са починали, а над 1 300 са в критично състояние. Възстановените са 786 души. Повече от 2 милиона души са останали без работа заради мерките за борба с епидемията от коронавирус и ограниченото придвижване на населението. 

🔘 Северна Македония отбелязва драстичен ръст на заразените, като за последните 24 часа новозаразени там са 53 човека. Общо заразените в страната са 483, а смъртните случаи са вече 17, а оздравели напълно са 20 души.

🔘 В Сърбия заразата се развива с драстична скорост, като само за денонощие там са регистрирани 148 нови случая на зараза. Общо заразените са 1 624, като в критично състояние са 89 пациента. 44 са починалите.

🔘 В Гърция общо 1 673 души са заболели, като за последното денонощие са регистрирани 60 нови случая. Починалите са общо 68, а 78 от пациентите са напълно излекувани. Гърция удължи карантината до 27 април

🔘 В Румъния само за ден са се разболели нови 430 души, общо заразените са 3 864 души, в критично състояние са 119 пациенти. 148 са починали и 374 са оздравели.

🔘 Кой как се бори с коронавируса по света - от чудати мерки кога да се излиза до хокей

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА ПО СВЕТА

🔘 Броят на регистрираните случаи на заразени с коронавирус в световен мащаб на ден се увеличава с почти 80 хиляди и вече възлиза на 1 216 422, става ясно от статистиката на университета "Джинс Хопкинс". Според данните, общо 252 478 са излекуваните от новия тип коронавирус. От началото на пандемията, са починали 65 711 души, а за последните 24 часа в света броят на жертвите надхвърля 6 600.

🔘 Все повече млади хора се разболяват сериозно или умират от коронавирусната инфекция,  предупреди Световната здравна организация.

🔘 САЩ остава на първо място в света по брой заболели, като броят им е 312 245, за излекувани се приемат 15 021 души, а починалите са 8 503. Ню Йорк е в епицентъра на коронавирусната епидемия в страната, данните за починалите там - 427 души. Апаратна вентилация може да е необходима за 5 000 нюйоркчани, заразени с корнавирус следващата седмица, смята кметът на града Бил де Блазио. "Вярваме, че в даден момент следващата седмица ще имаме 5000 души, които може да се окажат на командно дишане", каза де Блазио пред CNN. Според него през следващите месеци Ню Йорк ще има нужда от 45 хиляди лекари и медицински сестри, за да преодолее тази криза. "Нуждаем се от още 60 хиляди легла през следващия месец, защото ще има експлозия на случаи на заболявания и хората ще се нуждаят от лечение в рамките на седмици ", каза кметът. Де Блазио отново се изказа в подкрепа на националната мобилизация на военните. "Президентът трябва да даде заповед. Трябва да кажа, че това е равносилно на война", подчерта кметът. Тръмп каза в събота, че хиляда военни лекари ще бъдат изпратени в Ню Йорк, където има най-много смъртни случаи, свързани с коронавируса. Президентът предупреди че тази и следващата седмица трябва да се очаква голям брой смъртни случаи от коронавирус в САЩ. "Ще оцелеем, но тази и следващата седмица ще има много смъртни случаи", каза той пред репортери. Моргите в Ню Орлиънс спряха да приемат починали от COVID-19, съобщава кметът.

🔘 Трима души са починали от COVID-19 в континентален Китай през изминалия ден, открити са 30 нови инфекции, 25 от тях са при хора, пристигнали от чужбина. 213 пациенти са се възстановили, сочи изявление на държавния комитет на Китай по обществено здраве. През последните седмици почти всички случаи на зараза в Китай са били внесени, но през миналия ден в провинция Гуандун са регистрирани пет локални случая. Общо в Китай са установени 913 внесени случая на коронавирусна инфекция, 697 души са все още болни, 18 са в тежко състояние, 216 души са се възстановили. Държавният комитет по здравеопазване получи от 31 провинции информация, с която общият потвърдени случаи на инфекция с новия тип коронавирус стана 82 602. 295 души са в тежко състояние, 77 207 са излекувани, а 3 333 са починали. От сряда властите на страната започнаха да публикуват данни за случаи на асимптомно заболяване, в последните 24 часа бяха открити 47, от които 16 са внесени. Съобщава се, че през изминалия ден от карантината са освободени 50 души, при които тестовете за коронавирус са положителни, но не са проявили никакви симптоми, характерни за болестта. Към момента все още има 1024 заразени, които нямат симптоми и са под лекарско наблюдение. Освен това през изминалия ден три случая бяха прекласифицирани от асимптоматични в потвърдени. В провинция Хубей, в центъра на епидемията, не беше открит нито един случай на инфекция за деня. Там 183 души бяха изписани от болници в Ухан. Регистрирани са три смъртни случая. На 3 април Китай блокира нова провинция заради втора вълна с коронавирус

🔘 В Русия отново има сериозен ръст на заболелите – 582 за денонощие и там случаите са вече 4 731. Смъртните случаи са 45. За оздравели се считат 355 души.

🔘 В Южна Корея случаите са вече над 10 200, но по-важното е, че оздравелите са цели 6 463. Смъртните случаи са 183, а коефициентът на смъртност е 1,69 на сто.

🔘 В Иран разболелите са вече 58 226. Новите случаи са 2 560, смъртните станаха 3 603. За оздравели се считат 19 736, а в критично състояние са над 4 100 души.

🔘 Новородените по света все по-често с имена Корона, Вирус и Ковид

Кратка справка за вируса 

🔘 Така наречените "коронавируси" са част от семейството вируси, които могат да причинят широк спектър от заболявания. 

🔘 Китайската лунна нова година бе белязана от нов вирус, който прие името Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV).

🔘 Той предизвика огнище на зараза в Поднебесната империя. Заболяването се нарича Коронавирусна болест 2019. 

🔘 Около 150 промени в новия вид коронавирус са станали от началото на разпространението на вируса в Китай. Той се е разделил на два подтипа - L и S на SARS-CoV-2 (COVID-19), пише в доклад от китайски учени в сп. National Science Review. Изследването показва, че L е най-често срещащия се (70%) и S – е с дял от 30%. Учените отбелязват, че подтипът L се е срещал по-често в ранните етапи на епидемията в Ухан, но честотата му е намаляла в началото на януари.

🔘 Според д-р Александър Симидчиев, ако епидемията не бъде ограничена достатъчно, ще има повторение следващата зима.

🔘 В материала ни "Новини" за коронавируса, които не са истина", ще се запознаете с фалшивите информации около глобалната пандемия и начините, по които да избягваме съмнителни източници на новини.

Причина за появата

🔘 Бързо развиващи се пневмонии, които са локализирани основно около животинския и рибния пазар с над 1000 сергии в китайския град Ухан.

🔘 На тези места търговците продават широк спектър от животински продукти. Става дума за пилета, котки, фазани, прилепи, мармоти, отровни змии, петнисти елени, органи от зайци, както и части от диви животни.

🔘 Именно така се появяват и подозренията, че причинителят на новия вирус е с животински произход.


Симптоми на вируса

🔘 Треска (90% от случаите), повишена температура (над 37 градуса), по наблюдения във ВМА не повече от 38 градуса;

🔘 Бърза умора и силна обща отпадналост; 

🔘 Суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20% от случаите, 15% от случаите включват респираторен дистрес;

🔘 Коронавирусът довежда до развитие на пневмония;

🔘 Новоотркит симптом е загубата на обоняние и понякога изчезването на способността да усещаш вкус - подробности ТУК! Началникът на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че в Италия се следят на първо място температурата и сатурацията - ако сатурацията е около 89 до 90, тогава следва задължителен прием в болница.

🔘 До момента се знае, че вирусът е неустойчив на атмосферни влияния и се предава чрез пръски слюнка или друг секрет;

🔘 Най-уязвими са хората в напреднала възраст (особено с придружаващи хронични заболявания);

🔘 До момента няма регистриран тежък случай на деца под 9-годишна възраст.

🔘 Кога да търсим Спешна лекарска помощ - при температура от 38 и повече градуса в продължение на няколко дни, затруднено дишане (сякаш някой ти седи на гърдите) и посинели устни! Това каза проф. Мутафчийски - началник на Кризисния щаб в България.

🔘 Средно след 5 дни се появяват симптомите на коронавирус при заразените - треска, висока температура, кашлица и затруднено дишане. Това сочи медицинско проучване, публикувано в списание Annals of Internal Medicine. Проучването установи, че по-малко от 2,5% от заразените са проявили симптомите в рамките на 2,2 дни, докато 97,5% са проявили симптоми в рамките на 11,5 дни. Изследователите изчислили, че на всеки 10 000 души, поставени под карантина за 14 дни, само около 101 ще развият симптоми, след като бъдат изписани. Ако човек няма симптоми на коронавируса до 12-ия ден, най-вероятно няма да се разболее, но още може да е преносител. "Въз основа на нашия анализ на публично достъпни данни настоящата препоръка от 14 дни за активен мониторинг или карантина е разумна, въпреки че с този период някои случаи ще бъдат пропуснати в дългосрочен план", казва старшият автор на проучването Джъстин Леслер, доцент в отдела по епидемиология на Bloomberg School.

🔘 Колко дълго живее вирусът извън жив организъм, зависи от фактори като температура и вида на покритието, върху което се намира. COVID-19 може да оцелее 2-3 дни върху стъкло, плат, метал, пластмаса или хартия при температура около 37 градуса.

🔘 Още за болесттаНови разкрития за коронавируса ; Създадоха безплатен сайт за проверка на симптоми на коронавирус; Johnson&Johnson очакват да имат готова ваксина за COVID -19 до 2021г.; 7 нетипични симптома на коронавируса; Боледуваме или мислим, че сме болни от коронавирус (COVID-19) - какво да правим?

🔘 Бременните жени са податливи на това заболяване и те могат да се заразят. До момента обаче не е доказано предаване на вируса от бременна майка на детето йБременност, раждане и коронавирус

🔘 Защо не се тестват всички влизащи или желаещи у нас? "Това е безмислено харчене на пари, безмислен труд. Ние нямаме капацитет да го направим." Отрицателният тест не означава отрицателен резултат. Само ако има проявени симптоми имаме категоричност на резултата. Затова имаме случаи на първоначален отрицателен и последвал положителен тест, обясни ген. Мутафчийски.

🔘 „Очаквам пикът на коронавируса у нас да е до два – два месеца и половина. Ясно е, че пик ще има и именно затова искаме да избегнем неговия смазващ ефект върху здравната ни система“, заяви пред Нова телевизия доцент Ангел Кунчев.

🔘 Има голям шанс новият коронавирус да се превърне в сезонен, заяви американски учен, подчертавайки належащата необходимост от намиране на ваксина и ефективно лечение.

🔘 Какви са възможните сценарии за края на пандемията, чете в този материал.

🔘 Маските за лице: Помагат ли наистина?

🔘 Митове и факти за коронавируса, разпространени от СЗО.

🔘 Започва DMS кампания в подкрепа на българските медици, борещи се срещу коронавируса

🔘 СЗО обяви пандемия от коронавирус в световен мащаб.

Мерки срещу вируса в България

🔘 Народните представители приеха на първо четене на комисия да удължат извънредното положение в страната до 13 май. Това се случи на извънредно заседание на НС в събота, 4.04.2020г. Решението им дойде и след като стана ясно, че сред депутатите има трима, болни от коронавирус. Припомняме, че от 13 март България е в извънредното положение! В сила са нови разпореждания специално на здравното министерство - има редица забрани по отношение на публични мероприятия, обобщено можете да ги видите ТУК! Сериозността на положението се вижда най-добре от мерки като тези, че се затварят всякакви обекти в МОЛ-овете, с изключение на хранителни магазини, аптеки, банки и застрахователи, а заведенията за бързо хранене ще могат да правят единствено доставки по домовете! Затворени са училищата и детските градини. Търговските вериги, които допускат струпване на опашки от хора и няма организация за дистанция от 2-3 метра между чакащите, ще може да бъдат затваряни. Междувременно, след като приемат спешните решения - актуализация на бюджета и промени в Закона за енергетиката, с които трябва да се намалят цените на газа и тока със задна дата на потребители, депутатите временно ще спрат работа до края на извънредното положение.

🔘 Мобилно електронно приложение, предназначено за борба с коронавируса, бе представено на извънреден брифинг в Министерски съвет.

🔘 МВР: Съвети и препоръки към гражданите в "извънредно положение". 

🔘 Министерството на здравеопазването разпространи препоръки за това какво е важно да се знае и прави по отношение на COVID-19.

🔘 Всички, участвали в лечение и наблюдение на случаи за коронавирус, ще получат чисто по 1000 лева месечно – от 4.04.2020г.. Става въпрос за 1700 души персонал, в 34 лечебни заведения. За целта ще се платят 2,6 млн. лева. До 3,4 млн. лева ще получат хората в „Бърза помощ”, РЗИ и Националния център за заразни и паразитни болести.

🔘 Кой ще гледа детето, ако работодателите отказват да дадат платен отпуск на родител, а лекарите не му издават болничен по време на извънредното положение, когато ясли и детски градини не работят? От отговорът на министър Ананиев стана ясно, че при извънредно положение имаш право на болничен да гледаш детето само ако то е с коронавирус. Той насочи към "законодателя" този нерешен въпрос, изискващ "създаването на практическо положение" в кризисната ситуация. "Разберете, в  извънредна ситуация сме, не можем да имаме решение на всичко", допълни Ананиев.

🔘 Коронавирус: Ще могат ли лекарите да отказват медицинска помощ на най-тежко болните

🔘 Полезни връзки: Информация за трафика през ГКППсе актуализира непрекъснато на страницата на ГДГП, Информация за българите, пътуващи за/от чужбина се актуализира от Ситуационния център на МВнР; Подробна информация за превантивни мерки и ПОТВЪРДЕНИ случаи за броя на заразените се публикува на сайта на МЗ.

🔘 На телефонен номер 02 807 87 57 информация можете да получите от лекар епидемиолог.

🔘 На телефон 112 може да научите какви ограничения налага здравното министерство.

🔘 За хора с уврежданиия: ТЕЛК решенията са валидни два месеца след края на извънредното положение; Извънредно положение: Оценката за потребностите на хората с увреждания по телефона;

🔘 От 30 март приемната за жертви на домашно насилие в болница "Пирогов" предоставя консултации да денонощна линия за обслужване - 0700 40 150.

🔘 Заради ситуацията с коронавируса, службите за честване на Великден ще бъдат правени навън. Това заяви началникът на Националния кризисен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, който говори заедно с вицепремиера Томислав Дончев след среща със Светия синод. Мутафчийски уточни, че всеки може да запали свещичка, но ще има разпоредби как може да се влиза в църквите. Какви мерки оповести Светия синод, вижте в този материал.

🔘 Увеличава се с 6 месеца срокът за издаване на изтекли лични документи (лична карта, паспорт и шофьорска книжка). До края на май, 2020 година, се удължава срокът за регистрация на газови уредби. Протоколите за скъпите лекарства се удължават до 12 май.

🔘 Българите в чужбина с изтичащи документи в периода 13.03 – 31.10.20 разчитат консулствата да работят. При нужда от там ще им издават временни паспорти.

🔘 Има специален въпросник/анкетна карта, която ще бъде разпространена по всички болници. Въпросникът ще попълват всички пациенти - последни контакти, пътувания и прочие.

🔘 Кризисният щаб мести брифинга си, вече ще е само сутрин в Министерски съвет.

🔘 На този етап 7473 са подготвените легла за болните от коронавирус в страната, 1137 са в София. Интензивните легла са 1347 т.е. толкова са с респиратори, над 500 са в столицата.

🔘 Открита е DMS 17777 - DMS SOlIDARNOST линия за подкрепа на българските медици, които са на първа линия. 

🔘 Как ще разберем, че епидемията от коронавируса затихва, вижте в този материал.

🔘 Вижте кои са болничните заведения, които лекуват пациенти с коронавирус.

🔘 COVID-19: Какво трябва да знаят трансплантираните пациенти и чакащите за трансплантация

🔘 Правителството забрани износа на медицински консумативи, необходими за борба с коронавируса.

🔘 Държавното предприятие "Интендантско обслужване" в Калофер започна производство на медицински маски и защитни облекла.

🔘 МВР и ДАНС следят за спекула по въпроса, по разпореждане на Борисов. Военните болници ще подпомагат цивилните. Някои от военните запаси от маски от плат, могат да се използват и се обмислят такива мерки.

🔘 Всички, които се завръщат от рискови дестинации, минават задължително 14-дневна карантина. На Терминал 1 вече има отделен коридор за пристигащите от тези държави. Термокамери по летищата и засилени мерки по сухоземните граници допълват превенцията срещу заразата у нас. Справка какво да правите при завръщане от чужбина ВИЖТЕ ТУК! МВнР вече препоръча засега да не се пътува никъде в чужбина.

🔘 При регистриран болен в самолет, за контактни пасажери се приемат всички пътници, които са били на местата около болния. Под наблюдение обаче се поставят и останалите пасажери.

🔘 Пътят на пациента: При съмнения за заболяване - висока температура, кашлица, болка по мускули и стави, болка в гърлото или сухота. Първият контакт с личния лекар се извършва по телефона. При домашна карантина се поддържа ежедневна връзка по телефона с личния лекар. Ако има нужда, медикът осигурява специализиран транспорт до лечебното заведение по райони и се поставя под карантина, започва лечението. При нужда гражданите, които нямат личен лекар и/или не са здравноосигурени, трябва да потърсят съдействие от Районните здравни инспекции (РЗИ) по местоживеене. 

🔘 По преценка на личен лекар се издава болничен за времето на карантината. При доброволна карантина личният лекар ще може да издава болничен, след препоръка от Здравната инспекция по местоживеене и потвърждение, че пациентът е бил в континентален Китай или Италия.

🔘 БСК стартира "Е-борса за взаимопомощ"

🔘 77 млн. лв. има във Фонда за бедствия към Министерския съвет, правителството може да осигури още 50 млн. лв. Със средствата трябва да се осигурят всички препоръчани мерки и решения на Кризисния щаб.

🔘 България ще получи общо €812 милиона от обявената от ЕС сума за борба с коронавируса, става ясно от разчетите за страните членки.

Ваксина и лечение 

🔘 Към момента се работи по създаването на ваксина. Очаква се да има ваксина, която да се ползва масово от пациенти, най-рано през 2021 година. Една се разработва в Италия, друга в САЩ. Успешни изпитания има и във Франция.

🔘 Проф. Петров: Най-големи надежди за лекарство се възлагат на хининовите производни

🔘 Няма специфично лечение за това заболяване - подходът, използван за лечение на инфекции, свързани с новия коронавирус, е чрез лечение на клиничните симптоми. 

🔘 Според китайски учени, участвали в лечението на болни от пневмония, причинена от COVID-19 (пневмонията се нарича SARI - severe acute respiratory infection) болният трябва да се лекува с големи дози витамин С интравенозно. Препоръките за дозиране варират в зависимост от тежестта на заболяването, от 50 до 200 милиграма на килограм телесно тегло на ден до колкото 200 mg / kg / ден. Тези дози са приблизително 4 000 до 16 000 mg за възрастен. Специалистите вярват, че при пациенти с тежка пневмония и критично болни пациенти лечението с витамин С трябва да се започне възможно най-скоро след приемането им. Цялото изследване.

🔘 Китайски учени: Лекарството "Фавипиравир" е ефективно при коронавирус

🔘 Българският лекарски съюз (БЛС) публикува на официалната си страница информация как да разпознаем и как да се предпазим от коронавируса?

🔘 Съвет на лекари: Много вит. С, да не контактуваме с други, които бихме могли да заразим. Най-важното е да се каже на хората, че тези, които са с грипоподобни симптоми да не отиват към болниците. Това е най-грешното решение. Слава богу в България засегнатите пациенти са изключително малко и така и ще бъде. България взе много бързо мерки." Това заяви д-р Иво Петров - кардиолог. Храни за повишаване на имунната система по време на коронавирус

🔘 Учените от БАН излязоха с положителни прогнози за развитието на заболяването. Ако карантината не бъде пробита, след около три седмици се очаква да има и хубави новини по отношение на ограничението на разпространението на заразата. А след около два месеца и половина до три месеца, е възможно България да се справи с коронавируса - отново при изричното уточнение, че карантината се спазва строго.

🔘 Според академик Ангел Гълъбов, коронавирусите се размножават при по-ниска температура, от 32-33 градуса. COVID-19 почва с кашлица, която се засилва и има затруднения при дишането. При грипа трябва да минат 3-4 дни от първите симптоми – температура, треска, за да дойде кашлица, твърди Гълъбов. Коронавирусът има рецептори дълбоко в дихателното дърво, включително в алвеолите на белите дробове, поясни академикът. И добави, че коронавирусът, за разлика от грипа, влиза в кръвта. Гълъбов посочи, че за момента изглежда добър ефект дава препаратът „Ремдезивир”. "Ремдезивир" е изпитан първо като средство срещу ебола, а академикът уточни, че не знае има ли го в България. Той изрично предупреди, че все още не е окончателно ясен ефектът на „Ремдезивир”. Гълъбов даде пример и с какво действат в Китай срещу болестта – хлорокин. Що се отнася до лечението, обдишването с кислород и прилагането на антивъзпалителни средства се практикуват усилено. Като ефикасно противовъзпалително средство Гълъбов посочи Барицитиниб. Търговското наименование е "Олумиант", като се ползва на първо място за ревматоиден артрит. Академикът подчерта, че хората без симптоми за коронавирус, но заразени, го изкарват без никакви хронични проблеми. Гълъбов е категоричен, че болестта не повтаря, но е сигурен и, че затоплянето на времето няма да унищожи COVID-19!

🔘 Имуносупресори и антитела: Надежда за лечението на COVID 19?

🔘 СЗО със съвети за родителите по време на пандемия

🔘 Медици и психолози за коронавируса: Здравословен страх, не паника - слушайте

🔘 Съвети от подводничарите как да се справим с изолацията

🔘 Шест съвета как да живеем заключени и да не откачим

🔘 14 идеи за детски игри в условия на карантина

🔘 Съветите на СЗО за психическото здраве по време на пандемията ще откриете в този материал.

Цялата информация от Live блога от вчерашния ден четете тук

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Над 5000 души се лекуват в болници в страната

Нова услуга: Осигуряват безплатна патронажна грижа за всички новородени

Екип на ВМА трансплантира черен дроб на 41-годишен мъж

Кацаров: Ако хората над 60 години се ваксинират масово, съм готов да отменя всички мерки

Коронавирусът в България: Ръст в броя на заразените, близо 90% от тях не са ваксинирани

Къде ще има ваксинационни пунктове в почивните дни

УМБАЛ "Св. Георги" с позиция: Няма опасност случаят с починалото момче да се потули

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване