Тримесечни бонуси ще има за ангажираните с COVID-19 в РЗИ, спешните центрове и НЦЗПБ

4910
Тримесечни бонуси ще има за ангажираните с COVID-19 в РЗИ, спешните центрове и НЦЗПБ
Снимка: БГНЕС

Тримесечни бонуси ще получават служителите на Районните здравни инспекции (РЗИ), Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) и Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) за работа на първа линия в борбата с COVID-19, съобщи здравният министър Кирил Ананиев, при изслушването му в здравната комисия на парламента. 

В отговор на депутата от „Обединени патриоти“ Георги Колев дали ангажираните на първа линия с коронавируса получават обещаните 1000 лева, здравният министър очерта контингента за бонусите – „това са хора, които наблюдават, обслужват, диагностицират или лекуват хора с установен коронавирус или със съмнения, че имат, както и някои от свързаните лица, за които отговорност имат РЗИ“.

Той съобщи, че правителството е решило да позволи единствено РЗИ, ЦСМП-та и НЦЗПБ да могат да се възползват от тримесечното стимулиране, което е дадено на база на Закона за държавния служител. По думите на Ананиев, допълнителните суми от 1000 лв. им се начисляват месечно, но ги получават тримесечно.  "Т.е., те получават по 1000 лв., месечно за тяхната работа на първата линия и освен това, за разлика от другите държавни служители, на които беше спряно три-месечното допълнително материално стимулиране, на тях беше позволено", поясни той.

РЗИ имат много дейности – дежурствата по КПП, взимането на проби, наблюдаването на хора под домашни карантини и т. н., отбеляза министърът и като основание да бъдат стимулирани.

Ананиев обясни, че по линия на програмата за развитие на човешките ресурси, чрез проект с общ размер 60 млн. лв. и срок за изпълнение до края на тази година, се стимулират с по 1000 лева чиста сума работещите на първа линия с коронавируса. Това е сума, която месечно се предоставя на базата на броя на хората, които са лекувани в съответното лечебно заведение, съобщи Ананиев и уточни, че МЗ има сключени договори с 64 лечебни заведения, 12 болнични лаборатории, 8 извънболнични лаборатории.

За месец март по проекта 3578 лица са получили по 1000 лв.  с общ размер 5.3 млн. лв., вкл. осигуровки, данъци, отчете Ананиев. „От тях 1718 лица са медицински и немедицински персонал в 37 лечебни заведения в цялата страна с размер на 2 556 000 лева. 1860 са служители на РЗИ, НЦЗПБ и ЦСМП с общ размер 2 741 000 лева“, посочи министърът.

За април се очаква броят да нарасне на 6626 лица, а общия размер на стимулирането - на близо 9.5 млн. лева. „3950 от тези лица са в 59 болници с 5.55 млн. лв., предназначени за тях, а останалите 2676 лица са в държавните РЗИ, НЦЗПБ и ЦСМП с размер от близо 3.9 млн. лева“, съобщи още Ананиев.

Ананиев си призна, че може да се строи изцяло нова конструкция за детската болница, не каза цена

Даже ми е неудобно да почна да отговарям на този въпрос, защото вътре имаше много некомпетентност и незнание. Така здравният министър К...

МЗ работи с общините и с мрежата на здравните медиатори и се обмислят възможности за подкрепа. „На път сме да подпишем договор със 111 общини, като им предоставим месечно възнаграждение в размер на 610 лв. като поемем и осигурителните вноски на работодателя“, съобщи здравният министър.

С ресурс от проекта са предоставени 100 000 броя медицински хирургически маски и са закупени 4 800 маски-респиратори, които са в процес на разпределение и е създадена организация за предпазните хигиенни изисквания за работата на персонала в лечебните заведения, отчете още Ананиев.

Даренията

Здравният министър представи отчет и за набираните и разходвани средства по дарителските сметки във връзка с коронавируса. Към вчерашна дата, 20 май 2020 г., по сметката в БНБ за подпомагане на структурите, занимаващи се с борбата с коронавируса са постъпили 4.6 млн. лв., от които 1 339 115 лв са целеви средства, като от тях 1 млн. са насочени към НЦЗПБ, където е националната референтна лаборатория и първото посрещане на вълната беше от този център, а останалите средства 134 млн. лв. са разпределени по други лечебни заведения, посочи Ананиев.

Без изрична воля на дарител са постъпили 3 259 545 лева, като ще бъдат използвани за защитни облекла за многократна употреба 1, 5 млн. лв. защитни очила 1 млн., а с остатъка – лични предпазни сердства и консумативи, след съгласуване с Националния оперативен щаб и логистично-координационния център.

В България има изоставане при лечението на хроничните възпалителни чревни заболявания

На 19 май отбелязваме Световния ден на хроничните възпалителни чревни заболявания (ХВЧЗ), най-честите от които са болест на Крон и улце...

Ананиев съобщи още, че по сметката на МЗ са постъпили 2 084 441 лв., като от Народното събрание 1 393 627 лв. и от политическите кабинети на министерства и други разпоредители с бюджет 690 814 лв. Той отчете и за какво са похарчени - 1.5 млн. са предоставени по бюджетите на всяка Регионална здравна инспекция, като основно средствата са насочени за закупуване на тестове за диагностика на COVID-19, останалите средства също се предвиждат за такива консумативи, което се явява основен разход.

По дарителската сметка ДМС „Солидарност“ за дарения в подкрепа на лечебни заведения са постъпили са 420 000 лв., както с част от тях са закупени респиратори за болниците в Монтана, Силистра и Шумен, отчете министърът.

В момента МЗ преценява кои болници да се специализират по КОВИД.и от кои да бъдат извадени инфекциозните отделения, където сега лекуват пациенти с COVID-19 и да останат „чисти“ болници, защото много хора се страхуват да лекуват заболяванията си и това може да влоши положението им, съобщи още Ананиев.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 21 май

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com