Умствените способности зависят от сезоните

6630
Умствените способности зависят от сезоните
Снимка: iStock/Guliver

Определени познавателни функции на мозъка се променят в зависимост от времето на годината, твърдят учените. Изводите на изследователите с представени на страниците на сп. PNAS.

Макар че неврофизиолозите вече са свързвали амплитудите в настроението със смяната на сезоните, доскоро се знаеше малко за другите функции на мозъка.

Мозъчната активност при пристрастяването към секса е като при пристрастяването към наркотиците

Мозъците на хората, пристрастени към секса, и на пристрастените към наркотиците изглеждат по един и същ начин, сочат резултатите от изс...

За да изяснят този въпрос, Кристел Майер и колегите ѝ от университета на Лиеж измерили когнитивните функции на 28 доброволци през зимата, пролетта, лятото и есента. По време на всеки сезон доброволците провеждали четири дни и половина в лабораторията, лишени от достъп до външния свят.

След края на всеки период вниманието и способностите за целенасочена дейност се проверявали в два теста и едновременно мозъчната активност се измервала с помощта на томограф. Резултатите от тестовете не зависели от времето на годината, но ресурсите на мозъка, използвани за тяхното решаване, се оказали различни.

Мозъчната активност, свързана с устойчиво внимание, се оказала максимална през юни, по време на лятното слънцестоене, а минималната – в точката на зимното слънцестоене. Напротив – натоварването, свързано с краткосрочната памет, достигало пикови стойности през есента и пределно се снижавало към деня на пролетното равноденствие.

Според авторите на изследването тези измествания изобщо нямат връзка с хормоналните ритми (например при изработка на мелатонин) и със степента на сънливост в различните времена на годината. Учените настояват, че сезонните биоритми трябва да се изучават заедно с денонощните, пише Lenta.ru.

Тренировките повишават пластичността на мозъка

Учени от Италия са стигнали до извода, че физическите упражнения могат да повишат пластичността на главния мозък при възрастни хора. Н...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com