Ядрото на Земята се колебае на всеки 8,5 години, показва ново изследване

6484
Ядрото на Земята се колебае на всеки 8,5 години, показва ново изследване
Снимка: iStock

Китайски учени са направили откритие в сърцето на нашата планета: на всеки 8,5 години вътрешното ядро на Земята се колебае около своята ос на въртене. Това изместване вероятно се дължи на малко несъответствие между вътрешното ядро и мантията на Земята – слоя под земната кора, сочи новото изследване.

Намирайки се на 2896 км под повърхността, ядрото на Земята се дели на въртяща се течна външна граница и предимно твърд вътрешен слой. Този регион е частично отговорен за редица геофизични динамики на нашата планета – от продължителността на денонощието до магнитното поле на Земята, което защитава човечеството от вредните лъчи от Слънцето.

ОЩЕ: Ядрото на Земята изтича

Този новооткрит наклон във вътрешното ядро може в крайна сметка да доведе до промяна във формата и движението на течното ядро, водещо до потенциална промяна в магнитното поле на Земята, пишат учените в статия, публикувана в списанието Nature Communications.

За да разберат по-добре вътрешната работа на това ядро, геофизиците под ръководството на Хао Дин от университета в Ухан, са анализирали през 2019 г. движението на оста на въртене на Земята спрямо нейната кора, което е известно като полярно въртене. Те открили леко отклонение в полярното въртене, което се случва приблизително на всеки 8,5 години. Това показва потенциалното наличие на „люлеене на вътрешното ядро“, подобно на клатенето на въртящ се връх.

За новото изследване Дин и неговите съавтори допълнително потвърдили този цикъл, като измерили малки промени в дължината на денонощието по цял свят – което се контролира от периодичното движение на оста на въртене на Земята – и ги сравнили с вариациите в полярното въртене. Техните данни предполагат, че това колебание вероятно се дължи на наклон от 0,17 градуса между вътрешното ядро на Земята и мантията, което е в противоречие с традиционната теория за въртене на Земята, която „предполага, че оста на въртене на вътрешното ядро на Земята и оста на въртене на мантията съвпадат", казва Дин пред Live Science.

Този наклон може да показва, че северозападното полукълбо на вътрешното ядро може да е малко по-плътно от останалата част и че също има разлика в плътността между вътрешното и външното ядро на Земята.

Новото изследване „помага да се види разликата в състава между метала в твърдото вътрешно и течното външно ядро, както и да се оценят посоката и скоростта на колебанието на вътрешното ядро“, казва Джон Видейл от Университета на Южна Калифорния.

ОЩЕ: Земното ядро се оказа истинска "планета в планетата"

Изследователският екип изключва атмосферни, океански и хидроложки влияния да са причина за отклонението в полярното въртене, освен колебанието на вътрешното ядро. Трудно е обаче да се потвърди, че тези източници не са изиграли роля, защото „са нужни много видове експерти, за да се събере анализът, направен в това изследване“, допълва Видейл.

Това откритие може да помогне на изследователите да разберат динамиката между вътрешното ядро на Земята и процесите, които влияят на човечеството – от земетресения до промени в магнитното поле.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно