Ключът към разрешаването на мистерията за смъртта на динозаврите е открит в африкански "некропол"

5149
Ключът към разрешаването на мистерията за смъртта на динозаврите е открит в африкански "некропол"
Снимка: James McKay / Creative Commons

Международен екип учени са провели мащабно изследване в Мароко и са открили голям брой фосилизирани останки от последните динозаври на Земята. Анализът показал, че те са загинали преди около 66 милиона години и непосредствено преди гибелта им е имало голямо видово разнообразие от тези същества.

ОЩЕ: Измирането на динозаврите се случило през пролетта

Пълната статия на учените се появи на портала The Conversation, а прегледът ѝ е представен и на специализирания научен портал Phys.org. Общоприета е теорията за огромен астероид, който се е разбил в Земята и е погубил динозаврите. За това по-специално сочи откриването на ударния кратер на астероида Чиксулуб с широчина 180 км, разположен в Мексико.

Има обаче различни мнения относно времето на измиране на динозаврите. Една от теориите например предполага, че след удара на астероида броят на видовете динозаври постепенно е започнал да намалява, тоест те не са загинали по едно и също време. Друга теория предполага, че измирането е било почти мигновено според еволюционните стандарти.

В новото изследване учените описват находки, които са направили в Мароко на територията на древен океан. Тези останки датират от последния милион години от ерата на динозаврите. На морското дъно палеонтолозите са открили голям брой останки от древни риби, акули и морски обитатели. Учените отбелязват, че са открити огромен брой останки от мозазаври, плезиозаври и морски костенурки. Също така успели да открият и кости от сухоземни динозаври.

"Не е ясно как костите на динозаврите са се озовали в морските седименти – пишат авторите на статията. – Динозаврите може да са доплували до острови в търсене на храна, както правят елените и слоновете днес. Някои от тях може да са се удавили. Други динозаври може да са били отнесени в морето от наводнения или бури или удавени в реки, които са ги отнесли надолу по течението към океана. Трети може да са загинали на брега, след което са били отнесени в океана от прилива."

Изучавайки морски седименти и останки в продължение на много години, екипът палеонтолози постепенно събрали разпръснатите фрагменти в една картина и успели да възстановят екосистемата, която е съществувала непосредствено преди сблъсъка с астероида. И така, земята в онези дни е гъмжала от титанозаври. А висшият хищник е бил десетметрово животно, наречено Chenanisaurus barbaricus, което все още е слабо изучено.

Като цяло учените са открили останки от много голям брой видове динозаври и други същества от този период, включително откриването на няколко неизвестни досега вида. И по-рано в Северна Америка са откривани доказателства за постепенно намаляване на видовото разнообразие. Но в Африка очевидно ситуацията се е развила малко по-различно.

ОЩЕ: Нова версия за измирането на динозаврите

„Макар че вкаменелостите от Големите равнини на Северна Америка сочат намаляване на разнообразието на динозаврите, това може да е било по-скоро локално явление, а не глобално – пишат изследователите. – Възможно е глобалното захлаждане през късната креда силно да е засегнало среди с висока географска ширина, намалявайки разнообразието. Но динозаврите от африканската фауна предполагат, че динозаврите са процъфтявали на ниски географски ширини.

Ако това е така, то означава, че динозаврите са били унищожени в разцвета на силите си. Изучаването на последните динозаври в Африка, особено разкритото разнообразие от хищници, позволява да се предположи, че точно преди изчезването си динозаврите са процъфтявали тук.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно