Мозъкът на мъжете се свива, когато станат бащи

4429
Мозъкът на мъжете се свива, когато станат бащи
Снимка: iStock

С раждането на първото дете при бащите настъпва съкращаване на структурите на зрителната кора и мрежата на пасивния режим на мозъка, което прави връзката с детето по-тясна и топла.

Появата на първото дете коренно променя тялото на майката, включително структурите и активността на нейния мозък. Но бащата също изпитва промени, свързани с началото на напълно новия етап от живота. С раждането на първото дете мъжкият мозък също се преустройва, макар и не толкова значително. Някои области на мозъчната кора се свиват, което може да допринесе за приемането и активната грижа за детето. До такъв извод са стигнали учени от Испания и САЩ, чиято статия е публикувана в списанието Cerebral Cortex.

Биреното коремче превръща мъжете в жени

Неправилното хранене често променя поведението на мъжете и някои от тях започват да се държат като жени. Женското поведение се наблюдав...

По-рано вече беше доказано, че подобни промени настъпват при майките след раждането на първото им бебе. Те повишават положителната реакция към детето и привързаността към него. За да проверят какво се случва с техните партньори, Магдалена Мартинес-Гарсия и нейните колеги проследили мозъчните структури на млади мъже, станали бащи за първи път.

Четиридесет доброволци – жители на Испания и Съединените щати – били подложени на ядрено-магнитен резонанс или преди бременността на техните партньорки, или вече по време на бременността, както и няколко месеца след раждането на детето. Успоредно с това учените проследили контролна група от 17 мъже, които не променили родителския си статус през този период.

Изследването показало, че за разлика от майките, младите бащи не изпитват забележими промени в структурите на лимбичната система, която регулира работата на системата за вътрешно възнаграждение и мотивация на мозъка. Преструктурирането обаче се случва в „по-висши“ области, в мозъчната кора. Тези промени засягат зрителната кора и областите, свързани с мрежата за пасивен режим на мозъка (default mode network, DMN).

Авторите отбелязват, че по-рано вече е било установено, че бащите се справят по-добре със задачите за визуална памет от мъжете без деца. Може би това се дължи на пластични изменения в зрителните центрове, които улесняват разпознаването и реагирането бебето. А съкращаването на DMN може да допринесе за укрепване на социалните умения. Изследователите отбелязват, че тези неврони се активират, когато човек не решава спешни задачи и е нефокусирано потопен в себе си.

Реалността не е това, което изглежда: как и защо мозъкът създава илюзии?

Мозъкът постоянно ни мами, внимателно създавайки реалността и света около нас. Невронната активност избира необходимата за оцеляване ин...

ВИЖТЕ ОЩЕ: Какво представлява съзнанието? Учени го свързаха с теорията на относителността

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com