Не е само 13-и. Кои дати от месеца имат изключително лоша репутация по света

4062
Не е само 13-и. Кои дати от месеца имат изключително лоша репутация по света
Снимка: iStock

Суеверието по отношение на числото 13 има своите корени в библейските легенди, по-специално в историята за Юда Искариотски, 13-ият ученик, който предал Исус на римските власти.

Други предполагат, че това препраща към скандинавския мит и историята за Локи, подмамил бог Хьод да убие брат си Балдур – бог на светлината. Други обаче твърдят, че суеверието препраща още по-назад до епохата на плейстоцена, откогато фигурират закръглените статуи на Вилендорфската Венера, които се свързват с древната богиня-майка и женската плодовитост, пише Grunge.

И все пак въпреки разпространението на суеверието за нещастното 13 в някои страни, числото не се счита за универсално нещастно в целия свят. В Япония за нещастно се смята числото 4 („ши“), защото е омофон на думата за смърт (също „ши“). И така, японците вместо това често казват „йон“ за 4.

Петък, 13-и. Началото на края на рицарите тамплиери

В Индия 13 е астрологично благоприятно число, свързано с творчеството, мира и просперитета. А в Италия нещастното число е 17, а не 13. Не е съвсем ясно защо, но както ThoughtCo описва, може да е свързано с римската цифра за 17: XVII. Ако се пренареди, XVII става VIXI, което означава „живял съм“ на латински, което се интерпретира като „мъртъв съм“.

„Живял съм“, „мъртъв съм“

Разбирането на възможната причина 17 да носи лош късмет в Италия препраща към римските цифри. Всеки може да разчита и изписва 1, 2, 3 с римски цифри: I, II, III. Четири се пише като пет минус едно, където V означава пет и I е пред него: IV. Шест е 5 плюс 1, което поставя I след V: VI. Римските цифри продължават по този начин, където комбинираме различни групи цифри, за да създадем всички възможни числа.

След като достигнем 10, нещата стават по-лесни и ключовите цифри стават по-редки. Десет е X, 50 е L, 100 е C, 500 е D, 1000 е M. И така, как бихте написали 1462 например? MCDLXII. Написано като уравнение, това грубо се чете [1000 + (500 - 100) + 50 + (10 +2)], тоест 1462.

Лош късмет. Защо не можете да използвате нож вместо вилица

Но защо, ще попитате вие, VIXI би означавало „умрях“, ако VIXI е просто набор от числа? Е, може да използваме арабски цифри, но използваме римски букви за нашия писмен език. VIXI не е число - това е думата vixi (произнася се „vi-chi“). Испаноговорящите трябва да разпознаят сродния глагол „vivir“, което означава „да живея“.

Латинският е изключително сложен език, особено неговите глаголи. Vixi е „перфектната активна индикативна форма“ на глагола „vivere“. Освен това е в единствено число. И така, vixi означава „Аз (единствено число) съм (перфектно активно) живял (минало време)“.

Un giorno nero: черен ден

Дори днес италианците са склонни да приемат своето суеверие за нещастното число 17 доста сериозно. Според ThoughtCo 17-о число от месеца е „un giorno nero“ – черен ден. Хората може да носят със себе си талисмани за късмет или да поставят подкова за късмет на къщата. Те също може да не провеждат срещи на 17-и, да не се женят или изобщо да правят нещо важно.

Италианските авиолинии може да нямат място номер 17 и дори има писта за бобслей в района на Чезана, която оставя завой номер 17 необозначен; буквално теренът е наречен „senza nome“ – „без име“. Освен това Independent разказва, че някои италиански хотели нямат стая номер 17. „Истина е“, цитира изданието безименен италиански писател, „ние, италианците, не смятаме 17 за добра поличба“.

Откъде идва суеверието за разсипаната сол

Дали дадено число само по себе си притежава някаква истинска, магическа сила на лош късмет, е предмет на спор. Силата, която тези вярвания имат върху човешкия ум обаче, остава ясна и очевидна.

Гореспоменатата статия на Independent датира от 2007 г. и говори за предстоящ италиански футболен мач срещу Шотландия на 17 ноември. Италия изиграва 11 мача на 17-о число на месеца през предходните 30 години и печели само четири от тях. Това не е съвсем нещастие, но може би в съзнанието на някои играчи и фенове е точно така.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно