Психолози разбраха какво води до провал при флирт

8451
Психолози разбраха какво води до провал при флирт
Снимка: iStock

Лошата хигиена, цинични комплименти и липсата на забележим интерес са основните характеристики, които отблъскват потенциалния партньор при флирт, установиха гръцки психолози. В същото време в повечето случаи жените са по-критични към евентуален партньор - вероятно подобна избирателност се обяснява с по-големия принос на жената към бъдещите семейни отношения и отглеждането на децата. При мъжете най-важни се оказват параметрите, свързани с външния вид на партньорката. По-възрастните се оказват най-строги към потенциалните партньори – очевидно, защото са по-придирчиви в предпочитанията и се интересуват повече от дълготрайни отношения.

Флиртът има решаващо значение за привличането на партньор, но много хора изпитват трудности с него. Психолози от университета в Никозия в Кипър са решили да разберат какво точно отблъсква хората в потенциалните партньори при флирт. Учените описват резултатите в статия в списанието Personality and Individual Differences.

Има два вида нарцисизъм: учените казаха кой е най-опасният

Днес се смята за нормално някой да се хвали и да парадира с постиженията си в социалните медии. Но в ежедневието често се сблъскваме с ...

„Изследванията показват, че много хора (може би всеки втори) изпитват затруднения да флиртуват - казва водещият автор проф. Менелаос Апостолу. - Разбирането какво точно води до неуспех ще позволи на хората да подобрят уменията си в тази област.“

Участниците в първата част на изследването били 212 жени и мъже на средна възраст 32-35 години. Малко повече от една трета от тях били необвързани, още толкова се намирали във връзка, а около една четвърт били семейни. Участниците трябвало да обмислят следния сценарий: те са самотни и някой идва при тях и започва да флиртува. Доброволците трябвало да назоват онези черти на флиртуващия, които биха могли да ги отблъснат.

Основни такива черти били вулгарен и груб начин на общуване, външна непривлекателност, опити за прекалено силно сближаване, глупост, нарцисизъм, липса на чувство за хумор, скъперничество, лоша хигиена, цинични комплименти. Общо изследователите идентифицирали 69 характеристики и техните разновидности, които могат да развалят първото впечатление.

Във втората част на изследването участвали 734 доброволци на средна възраст 28-32 години, от които 42% необвързани, 40% във връзка и 12% семейни. Те трябвало да си представят същата ситуация като участниците в първото проучване, но този път да изберат отблъскващи характеристики от списъка, съставен от неговите резултати.

Тук антирейтингът на проявите на флирт бил оглавен от цинизъм, липса на хигиена и липса на изразен интерес - когато например потенциален партньор в процеса на общуване се оглеждал в търсене на други познанства. Важни били и разликата във възгледите, вулгарният речник и глупостта. Скъперничеството, грозният и неугледен външен вид, нарушаването на физическите граници се оказали в малко по-малка степен неприятни, но все пак доста важни.

Самота и принуда: какво тласка жените към случаен секс

Австралийски психолози установиха, че връзките за една нощ са по-склонни да предизвикат негативни чувства у жените, тъй като мотивацият...

Роля играят не толкова самите черти, колкото това, което те могат да сочат, обясняват авторите на творбата.

„Цинизмът, вулгарният език, нарцисизмът, нарушаването на границите, липсата на чувство за хумор са свързани с негативни личностни черти, включително липса на емпатия, агресивност и злоба, ниска самооценка - пишат те. - Лошата хигиена може да сочи отрицатени черти на личността, както и скрита психопатология. Освен това хората ценят интелигентността в партньора, което води до появата на точк „Липса на интелигентност“. Това може частично да обясни и появата на точка „Липса на чувство за хумор“, тъй като хуморът също се свързва с интелекта.“

Освен това хората искат потенциалният партньор да се интересува само от тях, да бъде като тях, да изглежда добре и да е готов да споделя ресурси.

Изследователите предполагат, че някои черти ще бъдат по-важни за жените, а други - за мъжете. Жените обаче били по-взискателни в почти всички отношения.

„Една от причините е, че жените поемат по-голямата част от задължителните родителски инвестиции, свързани с отглеждането на децата, така че те са изложени на по-голям риск от мъжете, ако направят грешен избор на партньор - пишат авторите на работата. - Съответно, в процеса на еволюция жените са станали по-избирателни и по-малко склонни към риск от мъжете.”

Хора от "тъмната триада" обичат криптовалутите, казват психолози

Повишен интерес към криптовалутите демонстрират хора, склонни към нарцисизъм, макиавелизъм и психопатия. Статия за това е публикувана в...

Мъжките изисквания се оказали по-високи от тези на жените само по отношение на външността.

По-възрастните също имали по-високи изисквания. Вероятно причината е, че младите хора са по-фокусирани върху натрупването на опит във взаимоотношенията с различни партньори, докато с годините хората стават все по-настроени към сериозна връзка и по-добре разбират какво искат.

„Хората могат да флиртуват по-ефективно, ако работят върху своя подход, като избягват например неприятни и сексистки коментари, неуместни докосвания и не флиртуват с повече от един човек едновременно - отбелязват изследователите. - Резултатите показват също, че грижата за личната хигиена и разширяването на речника са други начини, с чиято помощ могат да се подобрят уменията за флирт“.

Данните са събрани на базата на самоотчитане, така че могат донякъде да изкривят реалната картина, казват авторите на работата. По този начин участниците, които не са имали опит във връзка, може да не са напълно точни при оценката кой от факторите може да е неприятен за тях. Освен това участниците в проучването са били само гърци - и отношението към определени прояви на флирта може да се различава в зависимост от културата. Например докосването и друг физически контакт на някои места може да се възприемат като по-възмутителни, на други - за не толкова скандални. Според учените изследването трябва да се повтори с жители на други страни, за да се разбере как културните аспекти могат да повлияят на успеха във флирта.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Учените вече могат да предсказват поведението на тълпата

Открит е центърът на любовта в мозъка. Как работи той?

"Центърът на любовта" в човешкия мозък е открит от японски учени - той се намира в прилежащото ядро (nucleus accumbens), важна част от ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

В САЩ ще строят най-големия самолет в света

НЛО всъщност са НПО: неидентифицираните обекти обичат водата повече от въздуха

Ловците събирачи платили за земеделието с чума и гонорея

Новозеландец се татуира като Ледения Йоци, за да разреши мистерията му (ВИДЕО)

Кръв от пъпната връв е възможно да лекува рак на кръвта

Отдавна изгубен потънал остров край Бразилия е пълен със скъпоценни минерали

Откриха ген, който предпазва мъже от тежък COVID-19

Учени предлагат да ядем змийско: Как месото от питон може да ни влезе в менюто

„Култ към кървавото огледало“ е в основата на една от първите империи в историята

Открита е уникалната инсталация, разработена от Айнщайн за единствения му експеримент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...