Тайнствената "Небесна бездна" в Китай: най-дълбоката дупка в света

15454
Тайнствената "Небесна бездна" в Китай: най-дълбоката дупка в света
Снимка: Brookqi / Public Domain

Открита за първи път от специалисти през 1994 г., най-дълбоката дупка в света се намира в окръг Фенгджие, Чунцин, Китай. Сяочжай Тянкен, или „Небесната бездна“, е с диаметър приблизително 537 метра и дълбочина между 511 – 662 метра.

С почти вертикални стени, обемът на това геоложко образувание е колосалните 119,349 милиона кубични метра. По време на проливни дъждове понякога може да се види водопад, който се спуска каскадно по стръмните стени на дупката. Структурата е двойно вложена, което означава, че се състои от две отделни „купи“, като всяка е с дълбочина над 300 метра, пише IFLSCience.

Пещерата Дифенг, на върха на която се намира бездната понор, е образувана от мощна подземна река. Тази река сега може да се види в дълбините на бездната.

Реката тече на около 8,5 километра от подземното ждрело, преди да достигне дневна светлина при вертикалната скала на река Мигонг, където подземната вода образува висок 46 метра водопад.

1285 вида растения са регистрирани в дълбините на Сяочжай, които образуват собствена уникална и рядка екосистема. Гинко билоба, рядък вид дърво, може да бъде намерено в нея, както и редки животински видове като леопард, чиято популация се оценява на по-малко от 10 000 в дивата природа.

Намиращ се в голяма карстова област, понорът се състои от триаски варовик. Смята се, че се е формирал постепенно през последните 128 000 години, което го прави сравнително млад по възраст в сравнение с други понори в района.

Всъщност Китай е дом на редица понори, наричани най-общо „тянкен“. Думата тянкен означава „небесна яма“ или „небесна бездна“ и се отнася до много специфична група геоложки структури.

За да бъде тянкен, дупката трябва да е най-малко 100 метра дълбока и широка, с река, която тече през дъното. Всички тянкен се състоят от карбонатни скали, с изключение на две венецуелски образувания, които се състоят от пясъчник. Те се образуват чрез карстов процес, когато съставът им е карбонатна скала, и суфозионен процес, когато са от пясъчник.

Условията, необходими за образуването на тянкен, са много специфични, което прави формирането им рядко. Скалата трябва да е над морското равнище и да е без слоеве от примеси. Необходими са и проливни дъждове, за да се образуват тези структури, което от своя страна спомага за образуването на техните подземни реки.

Въпреки че терминът се отнася за всяка дупка с тези критерии, от 75 регистрирани тянкен 50 от най-големите се намират в Китай, поради което китайският термин се превръща в общоприето име за такива образувания.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Окото на Сахара – как е възникнало такова странно образувание?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com