"Върнете се обратно": Преживяванията близо до смъртта са "други измерения на реалността"

5219
"Върнете се обратно": Преживяванията близо до смъртта са "други измерения на реалността"
Снимка: iStock

Австралийска учителка, участвала в ужасяваща автомобилна катастрофа на магистрала в Сидни, помислила, че е мъртва, докато се опитвала да се обади на спешна помощ, и изтичала през натовареното пътно платно с викове – без резултат.

Рухнала близо до разбитата си кола, тя не почувствала болка или страх. Вместо това се чувствала спокойна и приемала съдбата си, въпреки че си спомняла, че ѝ се искало да е живяла достатъчно дълго, за да има дете.

ОЩЕ: Има живот след смъртта. Реанимирани пациенти разказват за преживяванията си

Тогава се появил приятелят ѝ. Някой извикал спешна помощ и тя доживяла, за да разкаже странната история.

Сега зловещото преживяване на Рейчъл Тойър, споделила своята среща на косъм от смъртта с news.com.au, може най-накрая да има обяснение благодарение на ново изследване, публикувано в медицинското списание Resuscitation.

Изследването, ръководено от група американски учени и лекари, се рови в твърдения за преживявания близо до смъртта в първото по рода си проучване.

Снимка: iStock

Многогодишното изследване разкрива доказателства, че мозъчните вълни на хора със сърдечен арест съвпадат с преживяванията на ретроспекции, ясни видения и преживявания извън тялото. Наблюденията на повече от 500 души, претърпели инфаркт, когато са били близо до смъртта или технически мъртви за известно време, показват осезаеми маркери на изключително ясно съзнание.

Водещият лекар на изследването, Сам Парниа, лекар по интензивно лечение и професор в катедрата по медицина Langone Health на Нюйоркския университет, казва, че работата на екипа му е открила, че „мозъкът може да показва признаци на електрическо възстановяване дълго след продължаваща кардио-пулмонарна първа помощ (реанимация)“.

ОЩЕ: "Живях в Рая 5 години". Жена твърди, че е била част от Царството небесно (ВИДЕО)

Проучването предполага, че има период между живота и смъртта, в който се изживяват „нови измерения на реалността“, пишат д-р Парниа и колеги в статията си.
Изглежда, че тези измерения включват „по-дълбоките мисли на хората – всички спомени, мисли, намерения и действия спрямо другите от морална и етична гледна точка“.
Техните преживявания са били на повишено ниво на съзнание, което никога преди не са изпитвали, каза д-р Парния, с мисли, които са по-остри и по-ясни от всякога.

Изследването предполага, че има период между живота и смъртта, в който се изживяват „нови измерения на реалността“, пишат д-р Парниа и колегите му в статията.

Изглежда, че тези измерения включват „по-дълбоките мисли на хората – всички спомени, мисли, намерения и действия спрямо другите от морална и етична гледна точка“.

Техните преживявания са били на повишено ниво на съзнание, което никога преди не са изпитвали, с мисли, които са по-остри и по-ясни от всякога, казва д-р Парния, 

В изследването са били наблюдавани 500 пациенти, но само 53 са били успешно реанимирани. Шестима от тях твърдят, че са имали преживяване близо до смъртта. Единадесет други съобщават за усещане за съзнание, след като сърцето им е спряло.

Документът описва, че един пациент е чул гласа на баба си, която им казала: „Трябва да се върнете“.

Снимка: iStock

Други твърдели, че можели да се видят да стоят до телата си в болничните легла. Трети споделяли, че въпреки че били потънали в тъмнина, усещали някой да ги държи за ръката.

Един от участниците съобщил: „Вече не бях в тялото си. Носех се без тежест или физика. Бях над тялото си и точно под тавана на реанимацията. Наблюдавах сцената, която се разиграваше под мен... Аз, който вече не бях тялото, което ми принадлежеше само преди миг, се озовах в положение, което беше... по-издигнато. Това беше място, което нямаше нищо общо с каквото и да е... материално преживяване“.

ОЩЕ: Учени обясниха защо преди смъртта целият живот минава пред очите

За Рейчъл Тойър преживяването определено променя нейния живот. Съжалението, което изпитвала, докато си мислела, че е мъртва и че не е станала майка, довело до труден разговор с партньора ѝ.

Когато станало ясно, че той не иска да има деца, двойката се разделила. В крайна сметка Тойър станала самотна майка по избор с помощта на инвитро оплождане.

Тя и малкият ѝ син Арло сега живеят в Аделаида. Рейчъл описва приключенията си като самотна майка в социалните медии за голям брой последователи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно