Има живот след смъртта: Реанимирани пациенти разказват за усещанията си

15292
Има живот след смъртта: Реанимирани пациенти разказват за усещанията си
Снимка: iStock

Това не е мит от смъртния одър. Когато умираме - животът ни наистина преминава пред очите ни. Това се казва в изследване на медицинския факултет към университета в Ню Йорк.

Какво виждат умиращите

"Спомням си, че видях татко", разказва един от пациентите, който е бил на смъртно легло, но оцелява.

Още: Това е най-добрият продукт за здрав мозък и добра памет

"Видях различни моменти от живота ми и почувствах гордост, любов, радост и тъга. Всичко това се вля в мен.", разказва друг пациент, върнат към живота от лекарите.

"Помня някакво творение от светлина... което стоеше до мен. То се извисяваше над мен като огромна кула от сила, но излъчваше само топлина и любов", разказва трети оцелял.

Тези и много други спомени са споделени от хора, които са били със спряла сърдечна дейност. Те са били на прага на смъртта, но лекарите са успели да възстановят сърдечния ритъм и дишането с реанимационни дейности.

Загива ли мозъкът без кислород?

Още: Учени откриха нови мозъчни клетки

Според лекарите 10 минути след спирането на сърцето и дишането дейността на главния мозък спира, заради недостиг на кислород.

Но ново изследване на учени от университета в Ню Йорк показва, че това е погрешна представа.

"Има признаци за нормална и околонормална активност на главния мозък, които се запазват в продължение на един час от началото на реанимационните дейности", обяснява в интервю за New York Post доцентът Сам Парния от центъра Langone Health към университета в Ню Йорк. 

"Ние успяхме не само да покажем признаци за ясно съзнание. Ние също така успяхме да покажем, че тези усещания са уникални и универсални. Те се различават от сънищата, илюзиите и бълнуването", коментират още учените.

Още: Кои са най-полезните ядки за мозъка ?

Снимка: iStock

Парния е водещ автор на изследването, чиито резултати са публикувани в сп. Resuscitation. Учените са изследвали активността на мозъка, съзнанието и възприятието на 53 пациенти в 25 болници - основно американски и британски. Всички пациенти са били със спряла сърдечна дейност. 

Мозъкът ни може много повече

Още: 5 навика, които могат драстично да подобрят здравето на мозъка ви

Учените успяват да покажат, че мозъкът е много по-издържлив, отколкото смятат повечето лекари.

"Нашият мозък е много по-жизнеспособен и устойчив към кислородно гладуване, отколкото се е смятало по-рано", убеден е Парния. Той допълва, че този орган е "способен към самовъзстановяване и към нормална мозъчна активност."

От 53 пациенти, преживели спиране на сърцето почти 40% разказват, че са имали спомени и осъзнати мисли. Участниците в изследването са помолили да не бъдат назовавани техните имена.

Още: Лекар: Тези храни са най-полезни за мозъка на пенсионерите

Снимка: iStock

При тези пациенти е наблюдаван скок във вълните на електромагнитното излъчване на мозъка, свързан със засилването на психическата функция - гама вълните, делта, тета, алфа и бета. Това е било регистрирано на електроенцефалограма, както се нарича записът на мозъчната активност, записана с помощта на електроди.

Какво точно се усеща от другата страна?

"Хората, намиращи се на прага на смъртта, по един и същ начин разказват за своите усещания. При тях се засилват съзнанието и чувствата, които стават по-ярки и отчетливи", разказва още д-р Парния, отбелязвайки общите теми, които оцелелите си спомнят.

Още: Учени разкриха какво се случва с мозъка ни, когато прекалим с кафето

Най-често хората, преживели спиране на сърцето, разказват затова, че усещането за пространство се разгръща на 360 градуса.

"Намирайки се в смъртно състояние те възприемат всичко така, сякаш са отделени от тялото си. Те могат да се движат, но остават в болничното помещение и събират информацията. Те чувстват, че са в пълно съзнание", разказва още д-р Парния.

В такова състояние те често наблюдават лекарите и медицинските сестри, които се опитват да им спасят живота, но го правят напълно безгрижно, без страх и безпокойство.

И да - мнозина виждат как пред очите им протича целият им живот.

Още: Лекар: Мозъкът започва да старее на тази възраст, това са симптомите

"По някакъв начин след смъртта целият им живот излиза на преден план. Това е дълбок, целенасочен и съдържателен анализ на живота", допълва д-р Парния.

Такъв преглед на живота няма определен ред. Това е повече потапяне в етиката и морала.

"Тук няма хронология. Това е целенасочена преоценка на това, към което се стремим в живота, нещо като издигането в службата. Главната реалност става това как се държим с другите хора. Това не са случайно изникнали спомени. Тук има нещо много повече", коментира още ученият.

Усещането, че си у дома

Още: Невролог разказва за начините за подмладяване на мозъка с 5 години

Присъства и друга обща тема: усещането за пристигане в много познато място - у дома.

"Възниква чувството за познаване, чувство за завръщане. Те продължават пътуването си в място, което им се струва дом. Интересното е, че това е универсално усещане, еднакво навсякъде - и в САЩ, и в други страни", разказва още д-р Парния.

Снимка: iStock

Още: Ракът се управлява и лекува от мислите: Науката даде някои смайващи отговори (ВИДЕО)

Науката все още не разбира как и защо възникват тези общи за всички усещания. Но според д-р Парния по време на тези усещания, възникващи на прага на смъртта, главният мозък, съсредоточен върху всекидневната си дейност, се отпуска и разтоварва.

Активиране на блокирани функции в мозъка

"Обикновено съществува система, която пречи на достъпа ни до всички аспекти на мозъка. Останалите му функции се блокират. Но когато мозъкът преустановява работата си и се включват защитните механизми за неговото самосъхранение (при спиране на сърцето), тези механизми се изключват", предполагат учените.

В тези случаи се активират други части, които преди са бездействали. Човек получава достъп до всичко в подсъзнанието си, към това, което обикновено е недостъпно, към всички емоции, чувства, мисли и спомени.

Още: 3 невероятни неща, които се случват с мозъка ви, когато следвате средиземноморската диета

"Това не са халюцинации, а напълно реални усещания, възникващи у човека при смъртта", категорични са учените.

Изследванията, проведени от центъра Langone Health и други изследователски организации е пробив в областта на реанимацията, която до сега изоставаше от другите области на медицинските изследвания.

Парния разказва още, че броят на хората, върнати към живота, благодарение на реанимационни действия, е много малък и това е жалко.

"Тези цифри не са много добри. Отчасти заради това, че технологиите не са напреднали съществено от 1960-те години, когато е била създадена кардиопулномалната реанимация", отбелязва д-р Парния.

Още: Металните трактори на Пъркинс: Лекарите смятали, че тези метални пръчки могат да излекуват всичко

"Живях в Рая 5 години": Жена твърди, че е била част от царството небесно (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно