Цацаров се похвали: Върнаха ми достъпа до класифицирана информация

2263
Цацаров се похвали: Върнаха ми достъпа до класифицирана информация
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) е върнала достъпа до тайни на председателя на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацаров със свое решение от 24 февруари, съобщи самият Цацаров. 

Припомняме, че редседателят на КПКОНПИ и бивш главен прокурор подаде оставката си на 17 януари, ден преди да бъде обявено, че е отнет допускът му до класифицирана информация. Цацаров обяви пред вътрешната комисия на НС, че е имало институционален натиск това да стане, упражнили го вътрешният министър Бойко Рашков и премиерът Кирил Петков. Петков пък изрази съмнения, че е имало теч на информация към председателя на комисията, затова е изпреварил отнемането на допуска с подаването на оставката. В крайна сметка оставката му беше приета от Народното събрание в началото на февруари.

Днес Цацаров посочва, че на 14 януари в 13,20 ч. в кабинета му в сградата на КПКОНПИ, служители на ДАНС са му връчили акт за отнемане на разрешението му за достъп до класифицирана информация. Актът е бил подписан същия ден сутринта от заместник-председателя на агенцията Станислав Станчев.

"Час и половина преди това, в ефира на национална телевизия, министър-председателят Кирил Петков обяви отнемането на достъпа с довода, че съм се "провалил на контрола за надеждност". По този повод публикувах своя позиция, която поддържам изцяло", пише в съобщението му.

Решението за достъпа на Цацаров до класифицирана информация се бави, изтече ли срокът?

Все още няма яснота какво ще се случи с жалбата на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров заради отнетия му достъп до класифицирана инфо...

Цацаров е обжалвал акта за отнемане на достъпа до класифицирана информация по предвидения в закона ред пред Държавната комисия по сигурността на информацията. Той казва, че днес е получил уведомително писмо от ДКСИ, че с решение от 24 февруари 2022 г. комисията е отменила издадения от ДАНС акт, с който се отнема разрешението за достъп до класифицирана информация до ниво "Строго секретно". 

"По повод изявление на министър-председателя Кирил Петков в негово интервю пред телевизия bTV, че "ще има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата", сам отправих такъв сигнал с искане за проверка на моите действия и на твърденията на Петков, които на практика навеждат извод за извършено от мен престъпление", припомня председателят на Антикорупционната комисия. 

Той е бил уведомен от Софийска градска прокуратура, че с постановление от 16 февруари е отказано образуване на досъдебно производство, поради това, че деянието, предмет на проверката, не съставлява престъпление по чл. 357 НК (разгласяване на информация, представляваща държавна тайна), нито каквото и да е друго престъпление. 

Съобщението на Цацаров завършва, че потвърждава, че отнемането на разрешението от ДАНС не променя уважението, което има като бивш съдия и главен прокурор към Агенцията и към служителите в нея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика